ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ   /   Νέα & Εκδηλώσεις   /   Νέα
Νέα
Alumni Xpress: Παναγιώτης Κοντός – απόφοιτος τάξης 1951
22. 09. 2020

Ο Παναγιώτης Κοντός θεωρούσε «σπίτι του», την Αμερικανική Γεωργική Σχολή. Από τη στιγμή που πέρασε την πύλη της, το μακρινό 1948 έως και την τελευταία μέρα της ζωής του -τον περασμένο Απρίλιο- δεν σταμάτησε να ευγνωμονεί το ίδρυμα για όλα όσα του προσέφερε. «Η ζωή της οικογένειάς μου θα ήταν εντελώς διαφορετική, αν δεν υπήρχε η Σχολή. Ο πατέρας μου απόκτησε εφόδια, τα οποία του χρησίμευσαν σε όλη την πορεία της ζωής του. Ειλικρινά, σας ευχαριστούμε για όλα έχετε κάνει για την οικογένειά μας», είπε συγκινημένος ο γιος του, Γιώργος Κοντός.

«Εγώ και η αδελφή μου μεγαλώσαμε ακούγοντας τον πατέρα μας να μιλάει συνέχεια για την Αμερικανική Γεωργική Σχολή και το πόσο καταπληκτικό ίδρυμα είναι. Του δίδαξε την ηθική και να έχει αρχές στη ζωή του. Τον έκανε αυτό που λέμε με απλά λόγια: σωστό άνθρωπο», προσέθεσε. Η σύζυγος του Παναγιώτη Κοντού, Μάρθα Χάσερ τα δύο παιδιά τους: Γιώργος και Μαρία καθώς και η εγγονή του, Ελισάβετ Κοντού, θέλοντας να τιμήσουν τη μνήμη του, προτίθενται να στηρίξουν έμπρακτα το ιστορικό Πρόγραμμα Υποτροφιών της ΑΓΣ. Η διευθύντρια Δημοσίων Σχέσεων και Γραφείου Αποφοίτων της ΑΓΣ και του Perrotis College κα Λίλα Ζήζουλα και ο υπεύθυνος Τύπου κ. Άγγελος Αγγελίδης συνάντησαν τον κ. Γιώργο Κοντό και την κα Μάρθα Χάσερ, στο φιλόξενο σπίτι τους, στους Νέους Επιβάτες. «Επιθυμία μας είναι να καλύψουμε τα δίδακτρα σπουδών ενός μαθητή του Επαγγελματικού Λυκείου και στις τρεις τάξεις. Να του δώσουμε τη δυνατότητα να έχει τις ίδιες ευκαιρίες που είχε ο πατέρας μας το 1948, όταν ήρθε να σπουδάσει στη Σχολή», είπαν.  

Ο Παναγιώτης Κοντός γεννήθηκε το 1936 στο χωριό Παππάδος Λέσβου. Όταν, το 1948, τελείωσε το Δημοτικό Σχολείο ο πατέρας του -ο οποίος ήταν δημόσιος υπάλληλος- έμαθε για την Αμερικανική Γεωργική Σχολή. Επικοινώνησε με το ίδρυμα και εξήγησε ότι ο γιος του ήταν ένας σπάνιος μαθητής, με εξαιρετικές δυνατότητες και ικανότητες. Αν και μόλις δώδεκα χρονών, ο Παναγιώτης Κοντός έγινε δεκτός με πλήρη υποτροφία στο σχολείο της ΑΓΣ, το οποίο με τις σημερινές αναλογίες αντιστοιχεί στο Επαγγελματικό Λύκειο. Το δωδεκάχρονο αγόρι πήρε το καράβι από τη Μυτιλήνη και έφτασε με τη συνοδεία του πατέρα του στη Θεσσαλονίκη. Όρισαν ως κηδεμόνα έναν δικηγόρο, φίλο της οικογένειας και ο Παναγιώτης μπήκε ως οικότροφος, όντας ο μικρότερος σε ηλικία μαθητής! Όμως, με τις ικανότητες και τη φιλομάθειά του, διέπρεψε και εντυπωσίασε τους καθηγητές και τη διοίκηση της ΑΓΣ. Μάλιστα, στην επίσκεψη του βασιλικού ζεύγους στις εγκαταστάσεις της ΑΓΣ, επιλέχθηκε να το καλωσορίσει εκ μέρους της μαθητικής κοινότητας.

Το 1951 τελείωσε το λύκειο και επέστρεψε στην Λέσβο, όπου δίδασκε στο λύκειο της περιοχής, αξιοποιώντας τις γνώσεις που έλαβε από την ΑΓΣ. Ίσως να αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία το γεγονός ότι ως καθηγητής ήταν μικρότερος σε ηλικία από τους μαθητές! Το 1955 εξασφαλίζει πλήρη υποτροφία για σπουδές στις Η.Π.Α. μέσω του ιδρύματος Fulbright. Με μία μικρή βαλίτσα, επιβιβάζεται στο καράβι και μετά από ταξίδι δύο εβδομάδων φτάνει στη Νέα Υόρκη. Από εκεί πηγαίνει στην Ιντιάνα όπου βρίσκεται το πανεπιστήμιο Goshen, από το οποίο έφυγε γιατί επέλεξε άλλο πανεπιστήμιο στη Βόρεια Καρολίνα. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του γνωρίζει, ερωτεύεται και παντρεύεται τη συμφοιτήτριά του στο τμήμα Μουσικής, Μάρθα Χάσερ, με την οποία αποκτούν δύο παιδιά, τον Γιώργο (1961) και τη Μαρία (1963). Το ζευγάρι μετακομίζει στη Νέα Υόρκη, όπου ο Παναγιώτης Κοντός εργάζεται ως χρηματιστής και ως καθηγητής. Στη συνέχεια, επέστρεψαν στη Βόρεια Καρολίνα όπου ο Παναγιώτης Κοντός έστησε από το μηδέν και χάρη στις γνώσεις που έλαβε από την ΑΓΣ, μία κάθετη αυτοματοποιημένη μονάδα βρασίματος, ξεφλουδίσματος, συντήρησης και διανομής αυγών. Η δουλειά πήγαινε εξαιρετικά καλά και είχε καταφέρει να επεκτείνει το δίκτυο διανομής του σε όλες τις Πολιτείες, προμηθεύοντας εστιατόρια και ξενοδοχεία με έτοιμα βραστά αυγά. Το 1988, συμμετέχει ενεργά στο στενό προεκλογικό επιτελείο του υποψήφιου προέδρου των Η.Π.Α., Μάικλ Δουκάκη. Τρία χρόνια αργότερα, οι πατέντες που είχε κατοχυρώσει κέντρισαν το ενδιαφέρον επενδυτών, στους οποίους τελικά πούλησε τη βιομηχανία. Στη συνέχεια δημιούργησε μία μικρή αλυσίδα εστιατορίων, η οποία αναπτύσσονταν σε τρεις Πολιτείες και, παράλληλα, επέστρεψε στις αίθουσες διδασκαλίας. Το 2017 μαζί με τη σύζυγό του, γύρισε μόνιμα στην Ελλάδα και εγκαταστάθηκε στη Θεσσαλονίκη, όπου και παρέμεινε μέχρι το θάνατό του. 

Alumni Xpress: Παναγιώτης Κοντός – απόφοιτος τάξης 1951
Alumni Xpress: Παναγιώτης Κοντός – απόφοιτος τάξης 1951
Alumni Xpress: Παναγιώτης Κοντός – απόφοιτος τάξης 1951
Alumni Xpress: Παναγιώτης Κοντός – απόφοιτος τάξης 1951
Alumni Xpress: Παναγιώτης Κοντός – απόφοιτος τάξης 1951
Alumni Xpress: Παναγιώτης Κοντός – απόφοιτος τάξης 1951
American Farm School on Facebook American Farm School on Youtube American Farm School on Flickr American Farm School on Instagram American Farm School on Linkedin
 
© 2017-23 American Farm School
X
Είστε απόφοιτος;
Κρατήστε επαφή!