ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ   /   Νέα & Εκδηλώσεις   /   Νέα
Νέα
Στην ΑΓΣ το ρομπότ… αγρότης
26. 03. 2024

Ονομάζεται «alpha», κινείται με ερπύστριες, είναι ηλεκτρικό και αποτελεί το πρώτο ρομπότ… αγρότη και μάλιστα made in Greece! Τους τελευταίους μήνες φιλοξενείται στις εγκαταστάσεις της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής, όπου συνεχίζει να κάνει πειράματα και να τελειοποιείται.

Επιθυμία των κατασκευαστών του είναι να κάνουν ευκολότερη και πιο άνετη τη ζωή του αγρότη. «Θα δουλεύει όπως το… uber. Όπως παραγγέλνεις από το κινητό σου μέσω εφαρμογής ταξί για να πας κάπου, έτσι θα παραγγέλνεις τον ‘alpha’ να πάει στο χωράφι σου όπου θα αναλαμβάνει – μεταξύ άλλων – τον ψεκασμό και τη λίπανση, θα ελέγχει τη συγκομιδή, θα τραβά φωτογραφίες και θα συλλέγει περιβαλλοντικά δεδομένα, όσο είσαι σπίτι σου!», λέει ο ιδρυτής και CEO της εταιρείας Agroverse, Δημήτρης Κούτρας.

Μεγαλωμένος σε αγροτική οικογένεια στην Κάριανη Καβάλας, ο κ. Κούτρας είχε καταλάβει από μικρός πόσο κοπιαστική είναι η δουλειά του γεωργού. Σπούδασε ηλεκτρολόγος μηχανικός στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πλέον τελειώνει το μεταπτυχιακό του στην ρομποτική και τεχνητή νοημοσύνη. «Για χρόνια αναζητούσα hitech ρομποτική λύση για τις κοπιαστικές αγροτικές εργασίες. Αλλά, ό,τι έβρισκα στο εξωτερικό είχαν τρία βασικά προβλήματα: υψηλό κόστος (άνω των 200.000 ευρώ), δύσκολο χειρισμό και έπρεπε να το μεταφέρεις στο χωράφι», προσέθεσε. Έτσι, η ιδέα δημιουργίας ενός ρομπότ που θα πηγαινοέρχεται μόνο του στα χωράφια και θα εκτελεί δουλειές, άρχισε να σχηματίζεται στο μυαλό του την πρώτη περίοδο του εγκλεισμού του COVID. Τον Σεπτέμβριο του 2022 ίδρυσε την Agroverse και τέσσερις μήνες αργότερα κατέφθασαν οι πρώτοι επενδυτές του πρότζεκτ. Αρχές του 2023 άρχισε η κατασκευή του «alpha», η οποία διήρκησε έξι μήνες.

«Μαζί με τους συναδέλφους και συνεργάτες της εταιρείας, σχεδιάσαμε και κατασκευάσαμε το ρομπότ από το μηδέν στις εγκαταστάσεις ενός μηχανουργείου στη Σίνδο. Φυσικά, μπαταρίες, κινητήρα, ερπύστριες και άλλα υλικά τα αγοράσαμε. Το κόστος των υλικών δεν ξεπέρασε τις 35.000 ευρώ. Ωστόσο, ο σχεδιασμός, το λειτουργικό, η συναρμολόγηση έγινε με τα χέρια μας», προσέθεσε. Στόχος της εταιρείας είναι να τοποθετήσει σε πολλές αγροτικές περιοχές της χώρας από ένα κοντέινερ, το οποίο θα λειτουργεί σαν «φωλιά» και μέσα του θα υπάρχει το ρομπότ. «Όταν ένας αγρότης το νοικιάσει για κάποια εργασία, το ρομπότ θα πηγαίνει στο χωράφι του, θα το χαρτογραφεί και θα εκτελεί την εργασία. Στο πίσω μέρος του ρομπότ μπορούν να κλειδώσουν πολλά αγροτικά παρελκόμενα, όπως καλλιεργητές, ψεκαστικά κ.α. Μετά την ολοκλήρωση της εργασίας, το ρομπότ θα επιστρέφει στη ‘φωλιά’ του. Η χρέωση της εργασίας θα γίνεται με το στρέμμα και όχι με τη διάρκεια», εξήγησε. Σύμφωνα με τον ίδιο, το κόστος για τον αγρότη θα είναι σαφώς μικρότερο από το να πλήρωνε μηχανήματα και άτομα για να κάνουν τη δουλειά. Ήδη έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον πολλές ομάδες παραγωγών στη βόρεια Ελλάδα, οινοποιεία, ακόμη και πάρκα φωτοβολταϊκών που θέλουν να καθαρίσουν τα χορτάρια από τις εγκαταστάσεις τους.

Ωστόσο, ένα από τα θέματα που πρέπει να διευκρινιστούν για να μπορέσει το «alpha» να πιάσει δουλειά, είναι το καθεστώς με το οποίο θα πηγαίνει και θα επιστρέφει από το χωράφι μόνο του. «Δυστυχώς, μέχρι στιγμής στην Ελλάδα, αλλά και σε πολλές άλλες χώρες,  δεν υπάρχει νομοθεσία για ρομποτικά οχήματα. Δηλαδή, δεν γνωρίζουμε αν θα πρέπει να βγάλει άδεια κυκλοφορίας, αν θα φέρει πινακίδες, αν θα πρέπει να πληρώνει τέλη κτλ. Ευελπιστούμε ότι πολύ σύντομα θα δοθεί λύση, καθώς το περασμένο καλοκαίρι η Ε.Ε. δήλωσε ότι θα θεσπιστεί πλαίσιο για ρομποτικά οχήματα και θεωρούμε ότι αυτό θα γίνει από την νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή», προσέθεσε ο επικεφαλής μηχανολόγος μηχανικός της Agroverse, Νίκος Δαγκαλάκης. Να σημειωθεί ότι η μπαταρία του «alpha» φορτίζει σε μία ώρα, έχει αυτονομία 40 χιλιομέτρων και  η ταχύτητα που αναπτύσσει φτάνει τα εννέα χιλιόμετρα την ώρα.

American Farm School on Facebook American Farm School on Youtube American Farm School on Flickr American Farm School on Instagram American Farm School on Linkedin
 
© 2017-23 American Farm School
X
Είστε απόφοιτος;
Κρατήστε επαφή!