ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ   /   Νέα & Εκδηλώσεις   /   Νέα
Νέα
International Masterclasses για έβδομη συνεχή χρονιά
31. 03. 2022

Γνώσεις τόσο για την ατομική και πυρηνική φυσική, όσο και για τα πειράματα και τις διατάξεις του CERN απέκτησαν 60 μαθητές από οκτώ Λύκεια, οι οποίοι συμμετείχαν στα «Προχωρημένα μαθήματα Φυσικής Στοιχειωδών Σωματιδίων (International Masterclasses 2022)», που πραγματοποιήθηκαν στις εγκαταστάσεις της Σχολής στις 31 Μαρτίου.

Για έβδομη συνεχή χρονιά τα μαθήματα πραγματοποιήθηκαν με τη συνεργασία της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής με το Εργαστηριακό Κέντρο Φυσικών Επιστημών (ΕΚΦΕ) Κέντρου Θεσσαλονίκης, τους Συντονιστές Εκπαιδευτικού Έργου ΠΕ04 του 1ου ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Κεντρικής Μακεδονίας, καθώς και την Ερευνήτρια του Πειράματος ALICE στο CERN και μέλους του IPPOG, Δρ. Δέσποινα Χατζηφωτιάδου.

Οι μαθητές της Β’ τάξης του Γενικού Λυκείου της ΑΓΣ και ομάδες μαθητών από οκτώ ΓΕΛ της ανατολικής, κυρίως, Θεσσαλονίκης, έγιναν για μία μέρα επιστήμονες – ερευνητές και ήρθαν σε άμεση επαφή με την έρευνα που γίνεται στο CERN και με τους επιστήμονες που τη διεξάγουν. Κατά τη διάρκεια της ημερίδας, η οποία πραγματοποιήθηκε διά ζώσης μετά από δύο χρόνια, η ομότιμη καθηγήτρια του τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ Δρ. Χαρά Πετρίδου και η ερευνήτρια στο Εθνικό Ινστιτούτο Πυρηνικής Φυσικής της Ιταλίας και το CERN, Δρ. Δέσποινα Χατζηφωτιάδου, βοήθησαν τους μαθητές να αποκτήσουν τις αναγκαίες θεωρητικές γνώσεις. Στη συνέχεια, οι μαθητές συμμετείχαν σε εικονική επίσκεψη στο CERN και συγκεκριμένα στο πείραμα ALICE και στο Data Center.

Ακολούθησε εργαστήριο σε υπολογιστές όπου οι μαθητές ταυτοποίησαν στοιχειώδη σωματίδια από δεδομένα πραγματικών συγκρούσεων που έχουν γίνει στους επιταχυντές του CERN. Το απόγευμα έγινε διαδικτυακή συζήτηση των αποτελεσμάτων με ερευνητές στο CERN και με τους μαθητές σχολείων από το Bari (Ιταλία), Cagliari (Ιταλία), Orsay (Γαλλία) και São Paulo (Βραζιλία).

Κατά τη διάρκεια του Masterclass, οι μαθητές ασχολήθηκαν ενεργά με το πείραμα ALICE (A Large Ion Collider Experiment), το οποίο είναι ένα από τα τέσσερα μεγάλα πειράματα που διεξάγονται στον μεγάλο επιταχυντή αδρονίων (LHC) στο CERN και έχει στόχο να μελετήσει συγκρούσεις βαριών ιόντων, όπως πυρήνων Μολύβδου (Pb) που έχουν επιταχυνθεί σε πολύ μεγάλες ταχύτητες, οι οποίες πλησιάζουν την ταχύτητα του φωτός. Το πείραμα ALICE έχει σχεδιαστεί για να καταγράψει τα χιλιάδες σωματίδια που παράγονται σε αυτές τις συγκρούσεις.

Να σημειωθεί ότι η Αμερικανική Γεωργική Σχολή είναι ο μοναδικός μη κρατικός ελληνικός εκπαιδευτικός φορέας που συμμετέχει στη διοργάνωση των International Masterclasses. Οι υπόλοιποι είναι το ΕΚΦΕ Κέντρου Θεσσαλονίκης, τα Πανεπιστήμια Αθήνας, Θεσσαλονίκης και Κρήτης, το ΕΚΕΦΕ "Δημόκριτος" και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.

 

American Farm School on Facebook American Farm School on Youtube American Farm School on Flickr American Farm School on Instagram American Farm School on Linkedin
 
© 2017-23 American Farm School
X
Είστε απόφοιτος;
Κρατήστε επαφή!