ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ   /   Νέα & Εκδηλώσεις   /   Νέα
Νέα
Με τη συνδρομή και της ΑΓΣ η αποκατάσταση, ανάπτυξη και προστασία του παραδοσιακού ελαιώνα Άμφισσας
27. 09. 2022

Ενεργό ρόλο στο ολιστικό σχέδιο για την αποκατάσταση, ανάπτυξη και προστασία του παραδοσιακού ελαιώνα Άμφισσας – του μεγαλύτερου και ενός από τους παλαιότερους της χώρας ηλικίας 3.000 χρόνων – έχει η Αμερικανική Γεωργική Σχολή. Στελέχη της συμμετείχαν σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, υπό την προεδρία του υπουργού Επικρατείας, Άκη Σκέρτσου.

Η συμμετοχή της ΑΓΣ αφορά στην επαγγελματική εκπαίδευση, την αγροδιατροφική επιχειρηματικότητα και τη διευθέτηση αρδευτικού νερού από τον Μόρνο. Για την επίτευξη των στόχων απαιτείται η διατμηματική συνεργασία του Γραφείου Γεωργικών Συμβουλών, του Κέντρου Διά Βίου Μάθησης και του Κέντρου Ελιάς “Krinos” του PerrotisCollege.

Στόχος της πρωτοβουλίας είναι όχι μόνο να προστατευθεί ο ελαιώνας της Άμφισσας ως πολιτιστικό μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO και κομμάτι του μοναδικού Δελφικού τοπίου, αλλά και να καταστεί πηγή αειφόρου ανάπτυξης της περιοχής. «Δεν υπάρχει πολιτιστικό προϊόν χωρίς αγροτική παραγωγή», συμφώνησαν οι συμμετέχοντες στη σύσκεψη, καταθέτοντας σκέψεις και προτάσεις για τη βέλτιστη προστασία και αξιοποίηση του πρότυπου ελαιώνα – που έχει έκταση 55.000 στρέμματα και αριθμεί 1,2 εκατ. ελιές – θεωρώντας επείγον ζήτημα την αποκατάσταση των τμημάτων που κάηκαν το 2013 και τη φετινή χρονιά.

Μεταξύ των προβλημάτων που καταγράφηκαν είναι η σταδιακή εγκατάλειψη των καλλιεργειών, οι «ορφανές» ιδιοκτησίες, η απουσία επιχειρηματικότητας γύρω από την μεταποίηση-τυποποίηση των προϊόντων (λάδι, ελιά), καθώς και η κατάρτιση των παραγωγών στις νέες μεθόδους της ψηφιακής αγροτικής παραγωγής, της «ευφυούς γεωργίας», της βιώσιμης άρδευσης και της σύγχρονης πυροπροστασίας του παραδοσιακού ελαιώνα. Η πρώτη συνάντηση εργασίας έληξε με καθορισμό των επόμενων ενεργειών έως το τέλος Οκτωβρίου: συγκρότηση έξι ομάδων που θα επεξεργαστούν τα επιμέρους σχέδια για την αποκατάσταση των καμένων εκτάσεων, την πυροπροστασία, τη βελτίωση της άρδευσης, την δημιουργία πολιτιστικών διαδρομών, την εκπαίδευση των παραγωγών και τη διακυβέρνηση του σχεδίου με ενεργό τον ρόλο της τοπικής κοινωνίας σε όλα τα στάδια.

Προτεραιότητα δόθηκε στη φύτευση νέων ελαιόδεντρων στη θέση των καμένων δένδρων με διαδικασίες που θα ξεκινήσουν έως το τέλος Οκτωβρίου, που είναι και η καταληκτική προθεσμία για την υποβολή προτάσεων από τις υπόλοιπες πέντε ομάδες εργασίας.

American Farm School on Facebook American Farm School on Youtube American Farm School on Flickr American Farm School on Instagram American Farm School on Linkedin
 
© 2017-23 American Farm School
X
Είστε απόφοιτος;
Κρατήστε επαφή!