ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ   /   Νέα & Εκδηλώσεις   /   Νέα
Νέα
Στέλεχος της ΑΓΣ στο 9ο Συνέδριο Αγροτεχνολογίας
14. 01. 2021

Η ανάπτυξη βιώσιμων και ανθεκτικών αγροδιατροφικών αλυσίδων βρέθηκε στο επίκεντρο του 9ου Συνεδρίου Αγροτεχνολογίας, το οποίο διοργάνωσε το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο. Κατά τη διάρκεια των εργασιών του έγινε ιδιαίτερη αναφορά στις πολιτικές που ακολουθεί η Ε.Ε. με έμφαση στη στρατηγική “Farm to Fork”, η οποία προωθεί πρακτικές φιλικές προς το περιβάλλον και τη βιοποικιλότητα, προάγει την πρόσβαση σε ποιοτικά και προσιτά τρόφιμα και ενθαρρύνει την ανάπτυξη ανθεκτικών αγροδιατροφικών συστημάτων.

Παράλληλα, οι ομιλητές αναφέρθηκαν σε μεθόδους μείωσης του ανθρακικού αποτυπώματος και βέλτιστες πρακτικές διαχείρισης πόρων, ιδιαίτερα των υδάτων. Ειδικότερα, στο επίκεντρο της ανάλυσης τέθηκαν μεταξύ άλλων και ζητήματα όπως ο ρόλος των cluster στην προώθηση των ψηφιακών τεχνολογιών και αειφόρων αγροτικών πρακτικών. Σε αυτόν ακριβώς τον ρόλο των cluster αναφέρθηκε και ο διευθυντής του Γραφείου Διαχείρισης Στρατηγικών Έργων, Δρ. Φίλιππος Παπαδόπουλος. Πιο συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στην ψηφιακή γεωργία και την πρόοδο που έχει κάνει σε αυτό στην Ελλάδα. «Δεν πρέπει να προσβλέπουμε στην τεχνολογία σαν λύση από μόνη της. Η τεχνολογία προσφέρει λύσεις, δεν είναι όμως λύση. Η ευφυής γεωργία θα έχει νικητές και χαμένους», δήλωσε και προσέθεσε: «Δεν αρκεί να εστιάζουμε σε τεχνολογικές λύσεις σε κάθε κρίκο της αλυσίδας χωριστά. Πρέπει να δούμε την τεχνολογία σαν το συνδετικό ιστό ανάμεσα στους κρίκους». Την ίδια στιγμή, καθόρισε τους παράγοντες και τις προϋποθέσεις  αποδοχής της νέας τεχνολογίας στους αγρότες. Συγκεκριμένα, έκανε λόγο για καλλιέργειες υψηλής αξίας ανά στρέμμα, εκπαίδευση και αυτοπεποίθηση αγροτών, εκπαίδευση και υποκίνηση γεωπόνων συμβούλων και, τέλος, την πρακτική σημασία της νέας τεχνολογίας όπως για παράδειγμα την περίπτωση του Internet of Food Alliance (InoFA), ένα νέο cluster στο οποίο η ΑΓΣ είναι φορέας αρωγός και έχει σαν σκοπό την αξιοποίηση των αναδυόμενων ψηφιακών τεχνολογιών και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής αγροτικής παραγωγής.

Το Συνέδριο παρακολούθησε μεγάλος αριθμός επιχειρηματιών, υψηλόβαθμων στελεχών επιχειρήσεων, εκπροσώπων του πρωτογενούς τομέα, του κλάδου των δικτύων διανομής, αγροτικών συνεταιρισμών και τοπικών φορέων, επιστημόνων, ακαδημαϊκών, φοιτητών και στελεχών της αρμόδιας πολιτικής και διοικητικής ηγεσίας της χώρας.

Στέλεχος της ΑΓΣ στο 9ο Συνέδριο Αγροτεχνολογίας
American Farm School on Facebook American Farm School on Youtube American Farm School on Flickr American Farm School on Instagram American Farm School on Linkedin
 
© 2017-23 American Farm School
X
Είστε απόφοιτος;
Κρατήστε επαφή!