ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ   /   HUB   /   Ιδιωτικά Προγράμματα Χρηματοδότησης
HUB
Ιδιωτικά Προγράμματα Χρηματοδότησης

Τα πρότζεκτ ιδιωτικής χρηματοδότησης σχετίζονται άμεσα με τη δικτύωση και τις συνεργασίες του SPMO. Σε κάποιες περιπτώσεις από τις συνεργασίες αυτές προκύπτουν νέες δομές και σχηματισμοί, όπως η συνεργασία με το Ίδρυμα καπετάν Βασίλης και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου ή το Ίδρυμα Αθηνάς Μαρτίνου που δημιούργησε το ΚΑΕΜ και το Πρόγραμμα εκπαίδευσης παραγωγών Β. Εύβοιας. Σε άλλες περιπτώσεις αποτελούν προτάσεις σε προσκλήσεις διεθνών διαγωνισμών ή funds, όπως τα προγράμματα της Κοινωνίας των Πολιτών από τα EEAGrants. Τέλος, ένα μεγάλο μέρος των ιδιωτικών χρηματοδοτήσεων αφορά την πραγματική οικονομία, όπως η συνεργασία με την ΑΒ Βασιλόπουλος στο Smart Farming Initiative και το έργο εκπαίδευσης αγροτών "Thought for Food", που υλοποίησε η Αμερικανική Γεωργική Σχολή σε συνεργασία με το Ίδρυμα Μποδοσάκη.

Women in Agriculture

To Women in Agriculture είναι ένα δωρεάν πρόγραμμα επιμόρφωσης της Τράπεζας Πειραιώς για όλες τις γυναίκες που έχουν επιχείρηση ή σκοπεύουν να ξεκινήσουν τη δική τους επιχείρηση στον κλάδο της αγροδιατροφής, σε χρονικό διάστημα 6 μηνών.

Το πρόγραμμα αποτελείται από δύο σκέλη:

 1. Επιμόρφωση (training) 4 εκπαιδευτικών ενοτήτων και βιωματική μάθηση, συνολικής διάρκειας 20 ωρών.
 2. Mentoring και ανάπτυξη δεξιοτήτων, μέσω της επικοινωνίας και της δικτύωσης με εξειδικευμένους επαγγελματίες.

Οι συμμετέχουσες μετά τη λήξη του προγράμματος:

✔ Θα έχουν λάβει γνώσεις, δεξιότητες και εφόδια, απαραίτητες για να ξεκινήσουν να υλοποιούν την επιχειρηματική τους ιδέα ή να εξελίξουν μια ήδη υπάρχουσα επιχείρηση στο χώρο της αγροδιατροφής.

✔ Θα λάβουν γνώσεις σχετικά με τις νέες τάσεις/ανάγκες του αγροτικού τομέα στον 21ο αιώνα.

✔ Θα έχουν συνδεθεί με καταξιωμένους επαγγελματίες και επιστήμονες του κλάδου, στους οποίους θα έχουν τη δυνατότητα να θέσουν τα ερωτήματά τους σχετικά με τις καλλιέργειες και τα επιχειρηματικά τους σχέδια.

Οι ενότητες της εκπαιδευσης έχουν διαμορφωθεί ειδικά από την Αμερικανική Γεωργική Σχολή και το Alba Hub for Entrepreneurship and Development, το κέντρο επιχειρηματικότητας του Alba Graduate Business School, The American College of Greece με έμφαση στην πρακτική διάσταση της εκπαίδευσης των συμμετεχουσών.

Πρόγραμμα Ευφυούς Γεωργίας
 
Πληροφορίες:
 
•http://smartfarminginitiative.gr/     https://www.facebook.com/smartfarminginitiative/ 
Φορέας χρηματοδότησης: ΑΒ Βασιλόπουλος μέσω του Ιδρύματος Μποδοσάκη
Budget: € 79.600
Διάρκεια: Α΄φάση Ιανουάριος 2019 Δεκέμβριος 2020
 
Το SPMO της Αμερικάνικης Γεωργικής Σχολής αναλαμβάνει την εγκατάσταση 12 υπερσύγχρονων τηλεμετρικών διατάξεων σε επιλεγμένες περιοχές (αμπελώνες σε Καβάλα, Κιλκίς και Μεσσηνία, ελαιώνες σε Μεσσηνία και Χαλκιδική, κτήματα παραγωγής ακτινιδίου σε Πιερία και Δέλτα Πηνειού, βοσκοτόπους σε Ελασσόνα και Ξάνθη, υποστηρίζοντας και περιοχές παραγωγής ζωοτροφών) καθώς και την εκπαίδευση και βιωματική μάθηση των παραγωγών στην αξιοποίηση αυτών των καινοτόμων τεχνολογιών.
 
Το καινοτόμο Πρόγραμμα Ευφυούς Γεωργίας αποτελεί αποτέλεσμα της συνεργασίας του Ιδρύματος Μποδοσάκη, της ΑΒ Βασιλόπουλος και της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής. Σκοπός του είναι να εισάγει τις νέες τεχνολογίες στην ελληνική πρωτογενή παραγωγή, αποτελώντας σημαντικό βήμα για την ανάπτυξη της ευφυούς γεωργίας στην Ελλάδα. Εγκαθιστώντας 12 υπερσύγχρονες τηλεμετρικές διατάξεις σε επιλεγμένες περιοχές (αμπελώνες σε Καβάλα, Κιλκίς και Μεσσηνία, ελαιώνες σε Μεσσηνία και Χαλκιδική, κτήματα παραγωγής ακτινιδίου σε Πιερία και Δέλτα Πηνειού, βοσκοτόπους σε Ελασσόνα και Ξάνθη, υποστηρίζοντας και περιοχές παραγωγής ζωοτροφών), οι παραγωγοί έχουν πρόσβαση σε ακριβείς πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο, που απεικονίζονται μέσω χάρτη, με τη χρήση υπολογιστή και έξυπνων συσκευών. Με αυτόν τον τρόπο, λαμβάνουν ενημερωμένες αποφάσεις, βασιζόμενοι σε σημαντικές μετεωρολογικές και εδαφολογικές παραμέτρους. Ο εξοπλισμός ενισχύθηκε με κατάλληλο λογισμικό, μεγιστοποιώντας τα οφέλη για τους τοπικούς παραγωγούς. Το Πρόγραμμα ωφελεί απευθείας περίπου 155 παραγωγούς, αριθμός που θα αυξηθεί σημαντικά με την προσθήκη έμμεσα ωφελούμενων από την ανάπτυξη πλατφόρμας ανοιχτής πρόσβασης. Αναφορικά με το "ακτινίδιο" και το "επιτραπέζιο σταφύλι", το Πρόγραμμα εντάσσεται στην Ευρωπαϊκή διαπεριφερειακή πλατφόρμα υψηλής τεχνολογίας S3, στην οποία συμμετέχουν 27 περιφέρειες από όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ. Τα αποτελέσματά του θα αποτελέσουν οδηγό για τη χάραξη Ευρωπαϊκής αγροτικής πολιτικής μετά το 2020, φέρνοντας την Ελλάδα στο κέντρο των εξελίξεων και τους Έλληνες παραγωγούς σε προνομιακή θέση έναντι των Ευρωπαίων αγροτών. Το έργο απέσπασε Χρυσά Βραβεία στις κατηγορίες "Συνεργασία με Τοπικούς Παραγωγούς", του Super Market Awards 2019, και "CSR RETAIL STRATEGY" του Retail Business Awards 2020.
Κέντρο Αγροδιατροφικής Επιχειρηματικότητας Μεσσηνίας

Πληροφορίες:
 
https://kaem.gr/to-kaem/  https://www.facebook.com/KentroAgrodiatrofikisEpixeirimatikotitas/
φορέας χρηματοδότησης: Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη & Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου
budget € 80.000 ετησίως
διάρκεια: Ανοιχτό
έναρξη 2016
 
Το ΚAEM δημιουργήθηκε το 2016, από το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη & Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου και την Αμερικανική Γεωργική Σχολή - Κολέγιο Περρωτής με την υποστήριξη της Εταιρίας Ανάπτυξης και Προόδου Πελοποννήσου και Ιονίων Νήσων (Ετ.Α.Π.) και του Δήμου Καλαμάτας. Σκοπός του Κέντρου είναι η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας στον αγροδιατροφικό τομέα της Μεσσηνίας. Οι υπηρεσίες που προσφέρει στην τοπική κοινωνία το ΚΑΕΜ στηρίζονται σε επιστημονικά δεδομένα εφαρμογής παραγωγικών διαδικασιών και υπηρεσιών, καθώς και στην αθροιστική εμπειρία της Αμερικανική Γεωργική Σχολή στον τομέα της βιωματικής εκπαίδευσης ενηλίκων. Το ΚΑΕΜ προσφέρει επίσης συμβουλευτική ίδρυσης νέας και ανάπτυξης υπάρχουσας επιχείρησης.
 
Το SPMO της Αμερικάνικης Γεωργικής Σχολής αναλαμβάνει:
 
(1) την υλοποίηση βιωματικών σεμιναρίων
(2) την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών τόσο επί του πεδίου όσο και σε θέματα επιχειρηματικού σχεδιασμού
(3) την υλοποίηση δράσεων που ενισχύουν τον ψηφιακό μετασχηματισμό της αγροδιατροφικής επιχειρηματικότητας.
 
Ο πρώτος κύκλος δράσεων του Κέντρου εστιάζει στην υλοποίηση βιωματικών σεμιναρίων. Τα σεμινάρια απευθύνονται σε όσους επιθυμούν να αναπτύξουν τις γνώσεις τους σε βασικά θέματα του αγροδιατροφικού τομέα.
 
Ο δεύτερος κύκλος δράσεων αφορά στις συμβουλευτικές υπηρεσίες. Το ΚΑΕΜ προσφέρει συμβουλευτική υποστήριξη εστιασμένη τόσο στην ίδρυση νέας επιχείρησης όσο και στην ανάπτυξη προοπτικών υπάρχουσας επιχείρησης. Η συμβουλευτική παρέχεται τόσο σε θέματα επιχειρηματικού σχεδιασμού και marketing όσο σε τεχνικά ζητήματα σχετικά με τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις, την επεξεργασία τροφίμων, και την οργάνωση παραγωγικών εγκαταστάσεων.
 
Ο τρίτος κύκλος δράσεων αφορά σε δράσεις που ενισχύουν τον ψηφιακό μετασχηματισμό της αγροδιατροφικής επιχειρηματικότητας στη Μεσσηνία.
Εύβοια Μετά - Αγροδιατροφική Μελέτη

Πληροφορίες:
 
https://evoia-meta.gov.gr/   https://www.facebook.com/EVIAMETAPROJECT  
φορέας χρηματοδότησης: Σωματείο Διάζωμα - Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη & Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου
εταίροι: Αμερικανική Γεωργική Σχολή, ΕΛΓΟ-Δήμητρα, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Τράπεζα Πειραιώς
budget: 56.100€
Διάρκεια: 10 μήνες 2021 - 2022
 
Το SPMO της Αμερικάνικης Γεωργικής Σχολής θα πραγματοποιήσει μέρος της μελέτης της κατάστασης μετά τις πυρκαγιές, και παροχή συγκεκριμένων προτάσεων ανάκαμψης της αγροδιατροφικής οικονομίας στην περιοχή της Β. Εύβοιας στο βέλτιστο δυνατό μοντέλο με βάση τις τρέχουσες διεθνείς εξελίξεις και τις ανάγκες των κατοίκων.
 
Το "Εύβοια Μετά" αποτελεί ένα σχέδιο ανάπτυξης το οποίο:
 
 • δίνει νέα προοπτική και ελπίδα ότι ένα περιβαλλοντικά και οικονομικά βιώσιμο και καλύτερο μέλλον είναι εφικτό
 • βασίζεται στα υφιστάμενα ενδογενή πλεονεκτήματα και αξιοποιεί τις δυνατότητες ποιοτικής αναβάθμισης της αγροδιατροφικής οικονομίας
 • βασίζεται στους κύριους άξονες της Ευρωπαϊκής στρατηγικής (smart, green, place-based)
 • αντιμετωπίζει με ολοκληρωμένο τρόπο τη δημογραφική συρρίκνωση και πολλά χρόνια προβλήματα της περιοχής
 •  
 • αξιοποιεί όλες τις διαθέσιμες πηγές και τα εργαλεία χρηματοδότησης και στηρίζεται σε ευέλικτους και αποτελεσματικούς μηχανισμούς σχεδιασμού, υλοποίησης, παρακολούθησης και αξιολόγησης
 • ενισχύσει την ποιότητα, την διαφοροποίηση, τις αλυσίδες αξίας και την εξωστρέφεια στο παραγωγικό σύστημα, και την επάρκεια και ποιότητα στην παροχή των δημόσιων αγαθών και υπηρεσιών
 • ενδυναμώσει τους τοπικούς θεσμούς και την κοινωνία των πολιτών και ενισχύει την κοινωνική συνοχή και την κοινωνική προστασία
 • περιλαμβάνει σημαντικές εμβληματικές δράσεις και θα διαθέτει ένα κρίσιμο μέγεθος πόρων.
Ευφυής και Αναγεννητική Γεωργία
Πληροφορίες:
φορέας χρηματοδότησης: Παπαστράτος ΑΕΒΕ
budget € 20.000
διάρκεια: 12 μήνες
έναρξη: Απρίλιος 2022    λήξη: Απρίλιος 2023
 
Το SPMO της Αμερικάνικης Γεωργικής Σχολής παρέχει συμβουλευτική υποστήριξη σε θέματα ευφυούς και αναγεννητικής γεωργίας (smart farming and regenerative agriculture) μέσα από πιλοτικές δράσεις:
 
· αξιολόγησης της χρήσης βιοδιεγερτών σε διαφορετικά επίπεδα λίπανσης
· αντικατάστασης τμήματος των χημικών λιπασμάτων από οργανική ουσία που βρίσκεται στην περιοχή (κυκλική οικονομία)
· μειωμένης κατεργασίας εδάφους και
· υιοθέτησης πρακτικών ευφυούς γεωργίας
 
στην περιοχή της Ροδόπης και ειδικότερα στην εξοικείωση των παραγωγών στέβιας με τη εφαρμογή αναγεννητικών τεχνικών και μεθόδων καλλιέργειας.
Προετοιμασία φάκελου καταχώρησης νέων ονομασιών στο Κοινοτικό Μητρώο ΠΟΠ-ΠΓΕ & παροχή εκπαιδευτικών και συμβουλευτικών δράσεων

Πληροφορίες:

 • φορέας χρηματοδότησης: Δήμος Βοΐου
 • budget  € 24.000
 • διάρκεια: 12 μήνες

 

Το SPMO της Αμερικάνικης Γεωργικής Σχολής αναλαμβάνει την προετοιμασία του φακέλου για την καταχώρηση νέων ονομασιών στο Κοινοτικό Μητρώο ΠΟΠ-ΠΓΕ για τα προϊόντα:

 • μέλι Βοΐου
 • μπάτζιος Βοΐου
 • πιπεριές Καλονερίου
 • φασόλια Σισανίου

καθώς και την εκπαίδευση - συμβουλευτική στα παρακάτω πεδία:

 • εφαρμογή γεωργίας ακριβείας (precision agriculture) στις καλλιέργειες
 • καλλιέργεια φασολιών και πιπεριάς
 • μελισσοκομία
 • ορθές πρακτικές τυροκόμησης.              

 

Το SPMO της Αμερικάνικης Γεωργικής Σχολής αναλαμβάνει τη σύνταξη του φακέλου και τη συγκέντρωση όλων των αποδεικτικών στοιχείων με τη βοήθεια τοπικών φορέων (ενδεικτικά αναφέρονται η Τοπική Αυτοδιοίκηση, πολιτιστικοί σύλλογοι, οργανώσεις παραγωγών, συνεταιρισμοί και τοπικές επιχειρήσεις) και την εκπαίδευση -  συμβουλευτική στην εφαρμογή γεωργίας ακριβείας (Smart Farming) επί του πεδίου, τις καλλιέργειες φασολιών και πιπεριάς, τη μελισσοκομία και τις ορθές πρακτικές τυροκόμησης.

Υποστήριξη της Βιολογικής Καλλιέργειας Φασολιού στην Περιοχή των Πρεσπών

Πληροφορίες:

 

Το SPMO της Αμερικάνικης Γεωργικής Σχολής εγκαθιστά ασύρματο τηλεπικοινωνιακό δίκτυο, αποτελούμενο από μία κεντρική κεραία λήψης των σημάτων και διάσπαρτους αισθητήρες εδάφους, ώστε να παρακολουθείται η υγρασία και να επισημαίνεται η ανάγκη για άρδευση. Παράλληλα θα πραγματοποιήσει εξατομικευμένες εκπαιδεύσεις και ενέργειες αύξησης της αποτελεσματικότητας των καλλιεργητικών πρακτικών και της προστιθέμενης αξίας του τομέα του βιολογικού φασολιού Πρεσπών.

Το πρόγραμμα εντάσσεται στις δράσεις του προγράμματος βιώσιμης ανάπτυξης Poliprespa, που υλοποιείται από τοπικούς φορείς των Πρεσπών, με δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, με έμφαση στους άξονες του περιβάλλοντος, της κοινωνίας και της οικονομίας. Οι βιοκαλλιεργητές φασολιού στις Πρέσπες θα έχουν πλέον στη διάθεσή τους τεχνολογία που τους παρέχει τη δυνατότητα να παρακολουθούν από το κινητό τους, ανά πάσα στιγμή, τις συνθήκες του χωραφιού τους, όπως η θερμοκρασία εδάφους και αέρα, και αναλόγως να προσαρμόζουν τις μεθόδους καλλιέργειας στις πραγματικές ανάγκες του χωραφιού. Στο πλάι τους, θα έχουν επίσης εξειδικευμένους επαγγελματίες από την Αμερικάνικη Γεωργική Σχολή, οι οποίοι τους συμβουλεύουν σχετικά με τις καλύτερες πρακτικές διαχείρισης της καλλιέργειάς τους και τους προσέφεραν εξατομικευμένες εκπαιδεύσεις για τη χρήση σύγχρονων τεχνολογιών.

Παροχή Εκπαιδευτικών Υπηρεσιών στην Ύπαιθρο και στον Αγροτικό Τομέα

Info:

 • φορέας χρηματοδότησης: Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας
 • Συνεργασία: Πανεπιστήμιο Πατρών, Δήμος Ήλιδας, Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη & Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου, Αμερικανική Γεωργική Σχολή
 • budget         
 • διάρκεια: 60 μήνες
 • έναρξη: Φεβρουάριος 2022 λήξη: Φεβρουάριος 2027

 

Το SPMO της Αμερικάνικης Γεωργικής Σχολής αναλαμβάνει:

∙ την έκθεση εφαρμογής

∙ τον σχεδιασμό και την προετοιμασία δραστηριοτήτων κατάρτισης

∙ την πρότυπη προσφορά βραχυχρόνιων προγραμμάτων κατάρτισης

∙ την προσφορά όλων των υπηρεσιών κατάρτισης και δια βίου μάθησης

∙ την προσφορά τυπικής μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης"

 

Ο τελικός σκοπός της εκπαιδευτικής συνεργασίας είναι η προσφορά ολοκληρωμένης μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, κατάρτισης και προγραμμάτων δια βίου μάθησης σε όλους τους εμπλεκόμενους στην αλυσίδα αγροδιατροφής της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος με κύριους συμμετέχοντες τους αγρότες και τους γεωτεχνικούς επιστήμονες και στόχο τη διείσδυση των νέων τεχνολογιών, και την απόκτηση επιχειρηματικής παιδείας για την μετάβαση σε μία περιβαλλοντικά φιλική και κλιματικά προσαρμοσμένη γεωργία. Τα προγράμματα κατάρτισης θεραπεύουν τις εκπαιδευτικές ανάγκες και τους συγκεκριμένος μαθησιακούς στόχους και συγχρόνως βελτιστοποιούν τους διαθέσιμους πόρους από πλευράς ανθρώπινου δυναμικού και υλικοτεχνικής υποδομής.


 

Έρευνα στον Αγροτικό Τομέα στο χωριό Μηλιές

Info:

 • http://www.folloefoundation.com/afs-research-2020/
 • φορέας χρηματοδότησης: Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη & Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου & Ίδρυμα Folloe
 • budget: € 6.200
 • διάρκεια: 12 μήνες
 • έναρξη: 2020    λήξη: 2021

Το SPMO της Αμερικάνικης Γεωργικής Σχολής διεξάγει έρευνα για τις δυνατότητες και τις προκλήσεις του αγροτικού τομέα στις Μηλιές και τη γύρω περιοχή

Το έργο Folloe είναι μια ολιστική προσέγγιση για την αναβίωση του αγροδιατροφικού τομέα στην αγροτική περιοχή γύρω από το χωριό Μηλιές και την παροχή βοήθειας στον τοπικό πληθυσμό σχετικά με την ενεργό επαγγελματική του ενασχόληση στον τομέα αυτό.

"Pristine"

Info:

 • φορέας χρηματοδότησης: Polar Fruit Europa S.L.
 • Συνεργασία: Αμερικάνικη Γεωργική Σχολή και Μακεδονικοί Αμπελώνες

Budget9.000€

Διάρκεια 07/2021  έως 02/2022

Το SPMO της Αμερικάνικης Γεωργικής Σχολής αναλαμβάνει να πραγματοποιήσει έρευνα/έκθεση με σκοπό τη διαπίστωση της τρέχουσας κατάστασης σε ό,τι αφορά ενδεχόμενες παραβιάσεις δικαιωμάτων της ποικιλίας blanc seedless και πιθανών παράνομων φυτειών της στην Ελλάδα. Η Αμερικανική Γεωργική Σχολή μεριμνά για τον έλεγχο όλων των καλλιεργειών της ποικιλίας που πραγματοποιούν οι Μακεδονικοί Αμπελώνες.

Το έργο συνάδει με την ευρύτερη αντίληψη ότι ο εκσυγχρονισμός και η μελλοντική ευημερία του ελληνικού επιτραπέζιου σταφυλιού απαιτεί την υιοθέτηση από τους Έλληνες αγρότες ιδιόκτητων φυτικών ποικιλιών με νόμιμο τρόπο.

Thought for Food - Sani Resort Project

Info:

 • https://www.bodossaki.gr/donation/sani-resort-2/
 • φορέας χρηματοδότησης: Sani Resort / Ikos Resorts & Ιδρύματος Μποδοσάκη
 • budget:€ 19.998,50
 • διάρκεια: 12 μήνες
 • έναρξη: Σεπτέμβριος 2019 λήξη: Αύγουστος 2020

Το SPMO της Αμερικάνικης Γεωργικής Σχολής προσφέρει

Ενημέρωση για τις πιο πρόσφατες εξελίξεις των παραγωγικών κλάδων τους και χαρτογράφηση της παραγωγικής διαδικασίας των συμμετεχόντων παραγωγών, οργάνωσης της επιχείρησής τους και παροχή βελτιωτικών προτάσεων.

Εξοικείωση με τις βασικές αρχές οργάνωσης μιας αγροτουριστικής μονάδας και τεχνικές προώθησης και πώλησης των προϊόντων τους στην τοπική τουριστική αγορά, απευθείας από τον χώρο παραγωγής τους και ενημέρωση για τους τρόπους εναρμόνισης της παραγωγής τους με περιβαλλοντικά φιλικές μεθόδους παραγωγής, όπως η εφαρμογή βιοενεργοποιητών (bio stimulants).

Εγκατάσταση αισθητήρων, κεραιών και συστημάτων μετάδοσης δεδομένων εδαφολογικού και μετεωρολογικού χαρακτήρα στις εγκαταστάσεις και τις καλλιέργειες των ωφελούμενων."

Η αγροδιατροφική εκπαίδευση αγροτών της Χαλκιδικής ήταν ο στόχος του προγράμματος ""Thought for Food"", που υλοποίησε η Αμερικανική Γεωργική Σχολή με τη στήριξη του Ομίλου Sani Resort / Ikos Resorts και τη διαχείριση του Ιδρύματος Μποδοσάκη. Στο πρόγραμμα, διάρκειας ενός έτους, συμμετείχαν τέσσερις παραγωγοί, που παρακολούθησαν εξατομικευμένες εκπαιδεύσεις και να ενημερώθηκαν για τις πιο πρόσφατες εξελίξεις των παραγωγικών κλάδων τους (καλλιέργεια και παραγωγή ελιάς, τσίπουρου, μελιού και κτηνοτροφικών προϊόντων). Στο πρόγραμμα, η Αμερικάνικη Γεωργική Σχολή προσέφερε χαρτογράφηση της παραγωγικής διαδικασίας των συμμετεχόντων παραγωγών, της οργάνωσης της επιχείρησής τους και παροχή βελτιωτικών προτάσεων.

Επιπρόσθετα, οι συμμετέχοντες γνώρισαν τις βασικές αρχές οργάνωσης μιας αγροτουριστικής μονάδας και τεχνικές προώθησης και πώλησης των προϊόντων τους στην τοπική τουριστική αγορά, απευθείας από τον χώρο παραγωγής τους. Επίσης, ενημερώθηκαν για τους τρόπους εναρμόνισης της παραγωγής τους με περιβαλλοντικά φιλικές μεθόδους παραγωγής, όπως η εφαρμογή βιοενεργοποιητών (biostimulants) που εξυπηρετούν στη σταδιακή απεξάρτηση από τη χρήση χημικών εισροών. Σημαντικό σκέλος του προγράμματος ήταν η εγκατάσταση αισθητήρων, κεραιών και συστημάτων μετάδοσης δεδομένων εδαφολογικού και μετεωρολογικού χαρακτήρα στις εγκαταστάσεις και τις καλλιέργειες των ωφελούμενων. Έτσι, οι ωφελούμενοι απέκτησαν πρόσβαση σε πραγματικό χρόνο σε πολύ χρήσιμα δεδομένα και στοιχεία για τις εγκαταστάσεις και τις καλλιέργειές τους μέσω έξυπνων συσκευών. Σκοπός των σύγχρονων τεχνολογικών συστημάτων είναι οι παραγωγοί να έχουν τη δυνατότητα να λαμβάνουν ενημερωμένες αποφάσεις οι οποίες βασίζονται σε σημαντικές μετεωρολογικές και εδαφολογικές παραμέτρους και ταυτόχρονα η βελτιστοποίηση της χρήσης φυσικών πόρων (π.χ. νερό, προϊόντα φυτοπροστασίας, λιπάσματα) και η μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος κάθε καλλιέργειας."

Ευδόκιμη Γη - Ενίσχυση Αγροδιατροφικής Εκπαίδευσης

https://www.tap-ag.gr/viosimhoteta/prhogramma-koinonikhon-kai-perivallontikhon-ependhuseon/koinonikhes-kai-perivallontikhes-ependhuseis-sten-ellhada/agrotikho-prhogramma-eydokime-ge

https://www.bodossaki.gr/draseis-synergasias/me-etaireies/agogos-tap-eydokimi-gi/eydokimi-gi/

 

Πληροφορίες:

 • φορέας χρηματοδότησης: Διαδριατικός Αγωγός Φυσικού Αερίου (ΤΑΡ)
 • Διαχειριστής: Ίδρυμα Μποδοσάκη
 • Συνεργασία: Ινστιτούτο Εφαρμοσμένων Βιοεπιστημών (ΙΝΕΒ), Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), Αμερικανική Γεωργική Σχολή
 • budget          728.070 €
 • διάρκεια: 36 μήνες
 • έναρξη: 2017  λήξη: 2020

 

Το SPMO της Αμερικάνικης Γεωργικής Σχολής υλοποιεί εκπαιδευτικές και συμβουλευτικές δραστηριότητες που απευθύνονται σε αγρότες, μικρές επιχειρήσεις και συνεργατικές μορφές επιχειρήσεων που ενδιαφέρονται να αναδείξουν τα προϊόντα τους. Το συγκεκριμένο είδος εκπαίδευσης καλύπτει ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων του αγροδιατροφικού τομέα, από το στάδιο της σποράς έως τα στάδια του marketing και των πωλήσεων ή ακόμα και στις εξαγωγές προϊόντων. Στο πλαίσιο του έργου εκπαιδεύονται συνολικά 300 αγρότες, σε συγκεκριμένα και προεπιλεγμένα προϊόντα, τα οποία καλλιεργούνται στη γεωγραφική περιοχή από όπου διέρχεται ο αγωγός TAP αλλά και σε εκείνες τις κοινότητες που επηρεάζονται από την κατασκευή του TAP και στις τρεις περιοχές της Βόρειας Ελλάδας. Η Αμερικάνικη Γεωργική Σχολή εγκατέστησε υπερσύγχρονα, τεχνολογίας LoRa, συστήματα τηλεμετρίας σε εγκαταστάσεις πρωτογενούς παραγωγής που βρίσκονται στις περιοχές που διασχίζει ο αγωγός TAP, προσφέροντας δυνατότητες ψηφιακής διασύνδεσης και απομακρυσμένης παρακολούθησης των εγκαταστάσεων πρωτογενούς παραγωγής, τυποποίησης και επεξεργασίας, καθώς και των μεταφορικών δραστηριοτήτων. Το δίκτυο παρέχει στους παραγωγούς, δωρεάν, πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο για τις εδαφολογικές και μετεωρολογικές παραμέτρους των καλλιεργούμενων εκτάσεών τους, συμβάλλοντας έτσι καθοριστικά στον ψηφιακό μετασχηματισμό της ελληνικής υπαίθρου. Με ικανότητα υποστήριξης περισσότερων από 30.000 παραγωγών, η νέα αυτή τεχνολογική υποδομή αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό βήμα προς τα μέλλον και μια κληρονομιά για όλους όσους εμπλέκονται στην αλυσίδα εφοδιασμού αγροδιατροφικών προϊόντων.

              

Η πρωτοβουλία του Διαδριατικού Αγωγού Φυσικού Αερίου (TAP) "Ευδόκιμη Γη - Ενίσχυση Αγροδιατροφικής Εκπαίδευσης", αναπτύχθηκε σε συνεργασία με το Ίδρυμα Μποδοσάκη, το οποίο ανέλαβε και τη διαχείριση του προγράμματος. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν επίσης η Αμερικάνικη Γεωργικη Σχολή και το Ινστιτούτο Εφαρμοσμένων Βιοεπιστημών - Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ). Η πρωτοβουλία εντάσσεται στο ευρύτερο πρόγραμμα Κοινωνικών και Περιβαλλοντικών Επενδύσεων του TAP και υλοποιείται στις τρεις Περιφέρειες της Βόρειας Ελλάδας από τις οποίες διέρχεται ο αγωγός - Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, Κεντρική Μακεδονία, Δυτική Μακεδονία. Σκοπός του είναι να στηρίξει τη γεωργία και την κτηνοτροφία, δύο βασικούς τομείς για την ελληνική οικονομία, ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα. Η υλοποίηση του προγράμματος βασίστηκε στο συνδυασμό σύγχρονων καλλιεργητικών προσεγγίσεων, επιστημονικών μεθόδων γενετικής ταυτοποίησης και τεχνικών marketing. Το πρόγραμμα "Ευδόκιμη Γη" επικεντρώνεται σε 8 τύπους τοπικών προϊόντων που επιλέγονται λόγω των χαρακτηριστικών και δυνατοτήτων τους: μέλι και μελισσοκομικά προϊόντα, ελιές και ελαιόλαδο, αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά, φασόλια, οπωροφόρα δέντρα, "πετιμέζι" (μελάσα από ζαχαροκάλαμο). ), πιπεριές και κτηνοτροφικά προϊόντα. Βασική φιλοδοξία όλων των συμμετεχόντων είναι τα προϊόντα αυτά να λειτουργήσουν, με την ολοκλήρωση του προγράμματος, ως "πρεσβευτές" των περιοχών από τις οποίες προέρχονται. Αυτό με τη σειρά του καθιστά το έργο TAP ένα μοναδικό και καινοτόμο παράδειγμα ανάπτυξης των περιφερειακών περιοχών του αγροτικού τομέα στην Ελλάδα.

 

Βιβλία

Βασικές αρχές διαχείρισης αιγοπροβατοτροφικής μονάδας

Αρωματικά Φυτά

Ελιά

Πρακτικές καλλιέργειας καρποφόρων δέντρων

Τα πρώτα βήματα ενός μελισσοκόμου

Όσπρια

Τυροκομία

Επανεκκίνηση & Ενίσχυση των Νέων - Νέα Γεωργία για τη Νέα Γενιά

Πληροφορίες:     

https://el-gr.facebook.com/generationaggreece/

 • φορέας χρηματοδότησης: Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος
 • επικεφαλής: Πανεπιστημιο Rutgers
 • εταίροι: Αμερικανική Γεωργική Σχολή & Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
 • budget:3.000.000 € συνολικά            
 • διάρκεια: 60 μήνες
 • έναρξη: 2016    λήξη: 2021

Το SPMO της Αμερικάνικης Γεωργικής Σχολής, μαζί με το Πανεπιστήμιο Rutgers και το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών επιλέχθηκαν ως στρατηγικοί εταίροι για το σχεδιασμό και την υλοποίηση έργων υπό την ομπρέλα του προγράμματος "Επανεκκίνηση & Ενίσχυση των Νέων - Νέα Γεωργία για τη Νέα Γενιά". Η συμβολή της Αμερικάνικης Γεωργικής Σχολής - Κολλεγίου Περρώτης συνίσταται στην ολοκλήρωση κλαδικών μελετών και την ανάληψη δραστηριοτήτων κατάρτισης και παροχής συμβουλών στους τομείς της γεωργίας, της κτηνοτροφίας, της επεξεργασίας τροφίμων και του εναλλακτικού τουρισμού.

Το πρόγραμμα ""Νέα Γεωργία για τη Νέα Γενιά"" υλοποιείται με την πρωτοβουλία και την ιδρυτική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και αποτελεί μέρος του προγράμματος ""Επανεκκίνηση & Ενίσχυση των Νέων"", το οποίο έχει ως στόχο τη δημιουργία ευκαιριών για τη νέα γενιά της Ελλάδας. Το Πρόγραμμα είναι μια μη-κερδοσκοπική πρωτοβουλία που σκοπό έχει να δημιουργήσει ευκαιρίες απασχόλησης και επιχειρηματικότητας για τους νέους στην Ελλάδα και να υποστηρίξει την ανάπτυξη και αναζωογόνηση του αγροδιατροφικού κλάδου. Το Πανεπιστήμιο Rutgers ηγείται αυτού του πολυετούς και πρωτοποριακού προγράμματος, σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και την Αμερικανική Γεωργική Σχολή. Το πρόγραμμα καθ' όλη τη διάρκεια υλοποίησής του επικεντρώνεται στις εξής δράσεις:

 • ανάπτυξη ανθρώπινου δυναμικού
 • εκπαίδευση εκπαιδευτών ενηλίκων
 • αμειβόμενη απασχόληση και επαγγελματική ανάπτυξη
 • καθοδήγηση (mentoring) και συμβουλευτική
 • δημιουργία υποδομών
 • στήριξη της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας
 • ενημέρωση και δικτύωση
 • στήριξη της περιφερειακής ανάπτυξης.
Β. Εύβοια – Ίδρυμα Αθηνά Ι. Μαρτίνου
Εκπαίδευσης αγροτών της Β. Εύβοιας
 
Φορέας χρηματοδότησης: Ίδρυμα Αθηνάς Ι. Μαρτίνου
Budget: 35.000 €
Διάρκεια: 11 μήνες 
Έναρξη: Ιούλιος 2022    λήξη: Μάιος 2023
 
Με βάση τη μελέτη σχετικά με τις νέες ανάγκες που προέκυψαν στον αγροτικό τομέα από τις πυρκαγιές του 2021, σχεδιάστηκε το πρόγραμμα κατάρτισης που περιλαμβάνει εκπαιδευτικό και συμβουλευτικό μέρος καθώς και ειδικές δράσεις coaching για τα πολυλειτουργικά αγροκτήματα για ελαιοπαραγωγούς αμπελουργούς, συκοπαραγωγούς. Η εκπαίδευση εστιάζει στην παραγωγή προϊόντων: ελιά, σύκο, αμπέλι
Ταυτόχρονα το πρόγραμμα θα λειτουργήσει ως μεσολαβητής καινοτομίας για την εφαρμογή πρακτικών ευφυούς γεωργίας.
 
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει webinars, farminars, συμβουλευτική στο χωράφι και peer to peer συναντήσεις μεταξύ ομάδων παραγωγών.
Δίκτυο ΠΡΑΣΙΝΑ ΝΕΡΑ – GREEN WATERS, για τη ζωή στη θάλασσα

Πληροφορίες:
https://www.facebook.com/GreenWatersNetwork 
φορέας χρηματοδότησης: Active Citizens Fund Ίδρυμα Μποδοσάκη
budget € 79.742,64€
διάρκεια: Ανοιχτό
έναρξη Ιανουάριος 2022 λήξη Δεκέμβριος 2023
 
Το έργο αφορά τη δημιουργία ενός Δικτύου για τη ζωή στη θάλασσα με τη συμμετοχή φορέων της Κοινωνίας των Πολιτών της Θεσσαλονίκης. Σκοπός του Δικτύου είναι η ενδυνάμωση, ο συντονισμός και η ενίσχυση των φορέων που ασχολούνται με τη θάλασσα από διαφορετικές προσεγγίσεις, όπως η προστασία του περιβάλλοντος, η ασφάλεια στη θάλασσα, η ιστορία και ο πολιτισμός γύρω από τη θάλασσα.
 
Το Δίκτυο ΠΡΑΣΙΝΑ ΝΕΡΑ στοχεύει να καλλιεργήσει μια ισόρροπη και αειφόρα σχέση της ανθρωπογενούς δραστηριότητας με το θαλάσσιο περιβάλλον. Αυτή η συμβίωση μέσα και δίπλα στη θάλασσα πρέπει να γίνει με τρόπο που:
Να προστατεύονται τα οικοσυστήματα και να προβάλλεται η σημασία τους
Να αναδεικνύεται η θάλασσα ως στοιχείο πολιτισμού και δημιουργικότητας
Να καλλιεργηθεί θαλασσινή κουλτούρα στη καθημερινή επαφή του ανθρώπου με το νερό.
 
Στο πλαίσιο του έργου θα οργανωθούν εργαστήρια περιβαλλοντικών δράσεων, δράσης γνωριμίας με τα οικοσυστήματα του Θερμαϊκού, ασκήσεις σχετικά με την ασφάλεια στη θάλασσα. 
 
Το έργο υλοποιείται από την Αμερικανική Γεωργική Σχολή με εταίρους την περιβαλλοντική οργάνωση iSea και την οργάνωση προώθησης του εθελοντισμού Ethelon. Η Αμερικανική Γεωργική Σχολή στοχεύει μέσα από αυτό το έργο να επεκταθεί στη μελέτη του θαλάσσιου περιβάλλοντος με τοποθέτηση αισθητήρων παρακολούθησης περιβαλλοντικών δεδομένων. Ταυτόχρονα στοχεύει στην δικτύωση τής με φορείς της Κοινωνίας των Πολιτών στο πλαίσιο της εξωστρέφειας του φορέα.
American Farm School on Facebook American Farm School on Youtube American Farm School on Flickr American Farm School on Instagram American Farm School on Linkedin
 
© 2017-23 American Farm School
X
Είστε απόφοιτος;
Κρατήστε επαφή!