Το Δίκτυο φορέων Πράσινα Νερά στοχεύει στην υποστήριξη, τη συνεργασία και τη δικτύωση των φορέων που ασχολούνται με την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος, την ανάδειξη του πολιτισμού και την ασφάλεια στη θάλασσα. Το Δίκτυο αποτελείται συνολικά από 15 οργανώσεις και ομάδες της Κοινωνίας των Πολιτών που συνδέονται με κοινό Μνημόνιο Συνεργασίας και τέσσερεις από αυτές έχουν ιδρύσει την Αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία του Δικτύου.
Πρωταρχικές δράσεις του δικτύου αποτελούν:
Στο πλαίσιο του έργου πραγματοποιήθηκαν εργαστήρια στο πεδίο της θάλασσας, εφαρμογή ΙοΤ αισθητήρων για τη μέτρηση φυσικών παραμέτρων του θαλάσσιου περιβάλλοντος, δράσεις ευαισθητοποίησης για το κοινό και εκπαιδευτικές δράσεις για παιδιά σχολικήwηλικίας, με εκπαιδευτικό υλικό που παρουσιάστηκε στο 2ο Παιδαγωγικό Συνέδριο, Κιλκίς 2024.
Το έργο «Δίκτυο ΠΡΑΣΙΝΑ ΝΕΡΑ» υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Active citizens fund, με φορέα υλοποίησης την Αμερικανική Γεωργική Σχολή και εταίρο την iSea.
Το πρόγραμμα Active citizens fund, ύψους € 15 εκ., χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία και είναι μέρος του χρηματοδοτικού μηχανισμού του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) περιόδου 2014 – 2021, γνωστού ως EEAGrants. Το πρόγραμμα στοχεύει στην ενδυνάμωση και την ενίσχυση της βιωσιμότητας της κοινωνίας των πολιτών και στην ανάδειξη του ρόλου της στην προαγωγή των δημοκρατικών διαδικασιών, στην ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών στα κοινά και στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τη διαχείριση της επιχορήγησης του προγράμματος Active citizens fund για την Ελλάδα έχουν αναλάβει από κοινού το Ίδρυμα Μποδοσάκη και το SolidarityNow. Διαβάστε περισσότερα εδώ:
www.activecitizensfund.gr
Πληροφορίες:
Το SPMO της Αμερικάνικης Γεωργικής Σχολής αναλαμβάνει την προετοιμασία του φακέλου για την καταχώρηση νέων ονομασιών στο Κοινοτικό Μητρώο ΠΟΠ-ΠΓΕ για τα προϊόντα:
καθώς και την εκπαίδευση - συμβουλευτική στα παρακάτω πεδία:
Το SPMO της Αμερικάνικης Γεωργικής Σχολής αναλαμβάνει τη σύνταξη του φακέλου και τη συγκέντρωση όλων των αποδεικτικών στοιχείων με τη βοήθεια τοπικών φορέων (ενδεικτικά αναφέρονται η Τοπική Αυτοδιοίκηση, πολιτιστικοί σύλλογοι, οργανώσεις παραγωγών, συνεταιρισμοί και τοπικές επιχειρήσεις) και την εκπαίδευση - συμβουλευτική στην εφαρμογή γεωργίας ακριβείας (Smart Farming) επί του πεδίου, τις καλλιέργειες φασολιών και πιπεριάς, τη μελισσοκομία και τις ορθές πρακτικές τυροκόμησης.
Πληροφορίες:
Το SPMO της Αμερικάνικης Γεωργικής Σχολής εγκαθιστά ασύρματο τηλεπικοινωνιακό δίκτυο, αποτελούμενο από μία κεντρική κεραία λήψης των σημάτων και διάσπαρτους αισθητήρες εδάφους, ώστε να παρακολουθείται η υγρασία και να επισημαίνεται η ανάγκη για άρδευση. Παράλληλα θα πραγματοποιήσει εξατομικευμένες εκπαιδεύσεις και ενέργειες αύξησης της αποτελεσματικότητας των καλλιεργητικών πρακτικών και της προστιθέμενης αξίας του τομέα του βιολογικού φασολιού Πρεσπών.
Το πρόγραμμα εντάσσεται στις δράσεις του προγράμματος βιώσιμης ανάπτυξης Poliprespa, που υλοποιείται από τοπικούς φορείς των Πρεσπών, με δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, με έμφαση στους άξονες του περιβάλλοντος, της κοινωνίας και της οικονομίας. Οι βιοκαλλιεργητές φασολιού στις Πρέσπες θα έχουν πλέον στη διάθεσή τους τεχνολογία που τους παρέχει τη δυνατότητα να παρακολουθούν από το κινητό τους, ανά πάσα στιγμή, τις συνθήκες του χωραφιού τους, όπως η θερμοκρασία εδάφους και αέρα, και αναλόγως να προσαρμόζουν τις μεθόδους καλλιέργειας στις πραγματικές ανάγκες του χωραφιού. Στο πλάι τους, θα έχουν επίσης εξειδικευμένους επαγγελματίες από την Αμερικάνικη Γεωργική Σχολή, οι οποίοι τους συμβουλεύουν σχετικά με τις καλύτερες πρακτικές διαχείρισης της καλλιέργειάς τους και τους προσέφεραν εξατομικευμένες εκπαιδεύσεις για τη χρήση σύγχρονων τεχνολογιών.
Info:
Το SPMO της Αμερικάνικης Γεωργικής Σχολής αναλαμβάνει:
∙ την έκθεση εφαρμογής
∙ τον σχεδιασμό και την προετοιμασία δραστηριοτήτων κατάρτισης
∙ την πρότυπη προσφορά βραχυχρόνιων προγραμμάτων κατάρτισης
∙ την προσφορά όλων των υπηρεσιών κατάρτισης και δια βίου μάθησης
∙ την προσφορά τυπικής μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης"
Ο τελικός σκοπός της εκπαιδευτικής συνεργασίας είναι η προσφορά ολοκληρωμένης μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, κατάρτισης και προγραμμάτων δια βίου μάθησης σε όλους τους εμπλεκόμενους στην αλυσίδα αγροδιατροφής της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος με κύριους συμμετέχοντες τους αγρότες και τους γεωτεχνικούς επιστήμονες και στόχο τη διείσδυση των νέων τεχνολογιών, και την απόκτηση επιχειρηματικής παιδείας για την μετάβαση σε μία περιβαλλοντικά φιλική και κλιματικά προσαρμοσμένη γεωργία. Τα προγράμματα κατάρτισης θεραπεύουν τις εκπαιδευτικές ανάγκες και τους συγκεκριμένος μαθησιακούς στόχους και συγχρόνως βελτιστοποιούν τους διαθέσιμους πόρους από πλευράς ανθρώπινου δυναμικού και υλικοτεχνικής υποδομής.
Info:
Το SPMO της Αμερικάνικης Γεωργικής Σχολής διεξάγει έρευνα για τις δυνατότητες και τις προκλήσεις του αγροτικού τομέα στις Μηλιές και τη γύρω περιοχή
Το έργο Folloe είναι μια ολιστική προσέγγιση για την αναβίωση του αγροδιατροφικού τομέα στην αγροτική περιοχή γύρω από το χωριό Μηλιές και την παροχή βοήθειας στον τοπικό πληθυσμό σχετικά με την ενεργό επαγγελματική του ενασχόληση στον τομέα αυτό.
Info:
Budget9.000€
Διάρκεια 07/2021 έως 02/2022
Το SPMO της Αμερικάνικης Γεωργικής Σχολής αναλαμβάνει να πραγματοποιήσει έρευνα/έκθεση με σκοπό τη διαπίστωση της τρέχουσας κατάστασης σε ό,τι αφορά ενδεχόμενες παραβιάσεις δικαιωμάτων της ποικιλίας blanc seedless και πιθανών παράνομων φυτειών της στην Ελλάδα. Η Αμερικανική Γεωργική Σχολή μεριμνά για τον έλεγχο όλων των καλλιεργειών της ποικιλίας που πραγματοποιούν οι Μακεδονικοί Αμπελώνες.
Το έργο συνάδει με την ευρύτερη αντίληψη ότι ο εκσυγχρονισμός και η μελλοντική ευημερία του ελληνικού επιτραπέζιου σταφυλιού απαιτεί την υιοθέτηση από τους Έλληνες αγρότες ιδιόκτητων φυτικών ποικιλιών με νόμιμο τρόπο.
Info:
Το SPMO της Αμερικάνικης Γεωργικής Σχολής προσφέρει
Ενημέρωση για τις πιο πρόσφατες εξελίξεις των παραγωγικών κλάδων τους και χαρτογράφηση της παραγωγικής διαδικασίας των συμμετεχόντων παραγωγών, οργάνωσης της επιχείρησής τους και παροχή βελτιωτικών προτάσεων.
Εξοικείωση με τις βασικές αρχές οργάνωσης μιας αγροτουριστικής μονάδας και τεχνικές προώθησης και πώλησης των προϊόντων τους στην τοπική τουριστική αγορά, απευθείας από τον χώρο παραγωγής τους και ενημέρωση για τους τρόπους εναρμόνισης της παραγωγής τους με περιβαλλοντικά φιλικές μεθόδους παραγωγής, όπως η εφαρμογή βιοενεργοποιητών (bio stimulants).
Εγκατάσταση αισθητήρων, κεραιών και συστημάτων μετάδοσης δεδομένων εδαφολογικού και μετεωρολογικού χαρακτήρα στις εγκαταστάσεις και τις καλλιέργειες των ωφελούμενων."
Η αγροδιατροφική εκπαίδευση αγροτών της Χαλκιδικής ήταν ο στόχος του προγράμματος ""Thought for Food"", που υλοποίησε η Αμερικανική Γεωργική Σχολή με τη στήριξη του Ομίλου Sani Resort / Ikos Resorts και τη διαχείριση του Ιδρύματος Μποδοσάκη. Στο πρόγραμμα, διάρκειας ενός έτους, συμμετείχαν τέσσερις παραγωγοί, που παρακολούθησαν εξατομικευμένες εκπαιδεύσεις και να ενημερώθηκαν για τις πιο πρόσφατες εξελίξεις των παραγωγικών κλάδων τους (καλλιέργεια και παραγωγή ελιάς, τσίπουρου, μελιού και κτηνοτροφικών προϊόντων). Στο πρόγραμμα, η Αμερικάνικη Γεωργική Σχολή προσέφερε χαρτογράφηση της παραγωγικής διαδικασίας των συμμετεχόντων παραγωγών, της οργάνωσης της επιχείρησής τους και παροχή βελτιωτικών προτάσεων.
Επιπρόσθετα, οι συμμετέχοντες γνώρισαν τις βασικές αρχές οργάνωσης μιας αγροτουριστικής μονάδας και τεχνικές προώθησης και πώλησης των προϊόντων τους στην τοπική τουριστική αγορά, απευθείας από τον χώρο παραγωγής τους. Επίσης, ενημερώθηκαν για τους τρόπους εναρμόνισης της παραγωγής τους με περιβαλλοντικά φιλικές μεθόδους παραγωγής, όπως η εφαρμογή βιοενεργοποιητών (biostimulants) που εξυπηρετούν στη σταδιακή απεξάρτηση από τη χρήση χημικών εισροών. Σημαντικό σκέλος του προγράμματος ήταν η εγκατάσταση αισθητήρων, κεραιών και συστημάτων μετάδοσης δεδομένων εδαφολογικού και μετεωρολογικού χαρακτήρα στις εγκαταστάσεις και τις καλλιέργειες των ωφελούμενων. Έτσι, οι ωφελούμενοι απέκτησαν πρόσβαση σε πραγματικό χρόνο σε πολύ χρήσιμα δεδομένα και στοιχεία για τις εγκαταστάσεις και τις καλλιέργειές τους μέσω έξυπνων συσκευών. Σκοπός των σύγχρονων τεχνολογικών συστημάτων είναι οι παραγωγοί να έχουν τη δυνατότητα να λαμβάνουν ενημερωμένες αποφάσεις οι οποίες βασίζονται σε σημαντικές μετεωρολογικές και εδαφολογικές παραμέτρους και ταυτόχρονα η βελτιστοποίηση της χρήσης φυσικών πόρων (π.χ. νερό, προϊόντα φυτοπροστασίας, λιπάσματα) και η μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος κάθε καλλιέργειας."
https://www.bodossaki.gr/draseis-synergasias/me-etaireies/agogos-tap-eydokimi-gi/eydokimi-gi/
Πληροφορίες:
Το SPMO της Αμερικάνικης Γεωργικής Σχολής υλοποιεί εκπαιδευτικές και συμβουλευτικές δραστηριότητες που απευθύνονται σε αγρότες, μικρές επιχειρήσεις και συνεργατικές μορφές επιχειρήσεων που ενδιαφέρονται να αναδείξουν τα προϊόντα τους. Το συγκεκριμένο είδος εκπαίδευσης καλύπτει ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων του αγροδιατροφικού τομέα, από το στάδιο της σποράς έως τα στάδια του marketing και των πωλήσεων ή ακόμα και στις εξαγωγές προϊόντων. Στο πλαίσιο του έργου εκπαιδεύονται συνολικά 300 αγρότες, σε συγκεκριμένα και προεπιλεγμένα προϊόντα, τα οποία καλλιεργούνται στη γεωγραφική περιοχή από όπου διέρχεται ο αγωγός TAP αλλά και σε εκείνες τις κοινότητες που επηρεάζονται από την κατασκευή του TAP και στις τρεις περιοχές της Βόρειας Ελλάδας. Η Αμερικάνικη Γεωργική Σχολή εγκατέστησε υπερσύγχρονα, τεχνολογίας LoRa, συστήματα τηλεμετρίας σε εγκαταστάσεις πρωτογενούς παραγωγής που βρίσκονται στις περιοχές που διασχίζει ο αγωγός TAP, προσφέροντας δυνατότητες ψηφιακής διασύνδεσης και απομακρυσμένης παρακολούθησης των εγκαταστάσεων πρωτογενούς παραγωγής, τυποποίησης και επεξεργασίας, καθώς και των μεταφορικών δραστηριοτήτων. Το δίκτυο παρέχει στους παραγωγούς, δωρεάν, πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο για τις εδαφολογικές και μετεωρολογικές παραμέτρους των καλλιεργούμενων εκτάσεών τους, συμβάλλοντας έτσι καθοριστικά στον ψηφιακό μετασχηματισμό της ελληνικής υπαίθρου. Με ικανότητα υποστήριξης περισσότερων από 30.000 παραγωγών, η νέα αυτή τεχνολογική υποδομή αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό βήμα προς τα μέλλον και μια κληρονομιά για όλους όσους εμπλέκονται στην αλυσίδα εφοδιασμού αγροδιατροφικών προϊόντων.
Η πρωτοβουλία του Διαδριατικού Αγωγού Φυσικού Αερίου (TAP) "Ευδόκιμη Γη - Ενίσχυση Αγροδιατροφικής Εκπαίδευσης", αναπτύχθηκε σε συνεργασία με το Ίδρυμα Μποδοσάκη, το οποίο ανέλαβε και τη διαχείριση του προγράμματος. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν επίσης η Αμερικάνικη Γεωργικη Σχολή και το Ινστιτούτο Εφαρμοσμένων Βιοεπιστημών - Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ). Η πρωτοβουλία εντάσσεται στο ευρύτερο πρόγραμμα Κοινωνικών και Περιβαλλοντικών Επενδύσεων του TAP και υλοποιείται στις τρεις Περιφέρειες της Βόρειας Ελλάδας από τις οποίες διέρχεται ο αγωγός - Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, Κεντρική Μακεδονία, Δυτική Μακεδονία. Σκοπός του είναι να στηρίξει τη γεωργία και την κτηνοτροφία, δύο βασικούς τομείς για την ελληνική οικονομία, ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα. Η υλοποίηση του προγράμματος βασίστηκε στο συνδυασμό σύγχρονων καλλιεργητικών προσεγγίσεων, επιστημονικών μεθόδων γενετικής ταυτοποίησης και τεχνικών marketing. Το πρόγραμμα "Ευδόκιμη Γη" επικεντρώνεται σε 8 τύπους τοπικών προϊόντων που επιλέγονται λόγω των χαρακτηριστικών και δυνατοτήτων τους: μέλι και μελισσοκομικά προϊόντα, ελιές και ελαιόλαδο, αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά, φασόλια, οπωροφόρα δέντρα, "πετιμέζι" (μελάσα από ζαχαροκάλαμο). ), πιπεριές και κτηνοτροφικά προϊόντα. Βασική φιλοδοξία όλων των συμμετεχόντων είναι τα προϊόντα αυτά να λειτουργήσουν, με την ολοκλήρωση του προγράμματος, ως "πρεσβευτές" των περιοχών από τις οποίες προέρχονται. Αυτό με τη σειρά του καθιστά το έργο TAP ένα μοναδικό και καινοτόμο παράδειγμα ανάπτυξης των περιφερειακών περιοχών του αγροτικού τομέα στην Ελλάδα.
Βιβλία
Βασικές αρχές διαχείρισης αιγοπροβατοτροφικής μονάδας
Πρακτικές καλλιέργειας καρποφόρων δέντρων
Πληροφορίες:
https://el-gr.facebook.com/generationaggreece/
Το SPMO της Αμερικάνικης Γεωργικής Σχολής, μαζί με το Πανεπιστήμιο Rutgers και το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών επιλέχθηκαν ως στρατηγικοί εταίροι για το σχεδιασμό και την υλοποίηση έργων υπό την ομπρέλα του προγράμματος "Επανεκκίνηση & Ενίσχυση των Νέων - Νέα Γεωργία για τη Νέα Γενιά". Η συμβολή της Αμερικάνικης Γεωργικής Σχολής - Κολλεγίου Περρώτης συνίσταται στην ολοκλήρωση κλαδικών μελετών και την ανάληψη δραστηριοτήτων κατάρτισης και παροχής συμβουλών στους τομείς της γεωργίας, της κτηνοτροφίας, της επεξεργασίας τροφίμων και του εναλλακτικού τουρισμού.
Το πρόγραμμα ""Νέα Γεωργία για τη Νέα Γενιά"" υλοποιείται με την πρωτοβουλία και την ιδρυτική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και αποτελεί μέρος του προγράμματος ""Επανεκκίνηση & Ενίσχυση των Νέων"", το οποίο έχει ως στόχο τη δημιουργία ευκαιριών για τη νέα γενιά της Ελλάδας. Το Πρόγραμμα είναι μια μη-κερδοσκοπική πρωτοβουλία που σκοπό έχει να δημιουργήσει ευκαιρίες απασχόλησης και επιχειρηματικότητας για τους νέους στην Ελλάδα και να υποστηρίξει την ανάπτυξη και αναζωογόνηση του αγροδιατροφικού κλάδου. Το Πανεπιστήμιο Rutgers ηγείται αυτού του πολυετούς και πρωτοποριακού προγράμματος, σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και την Αμερικανική Γεωργική Σχολή. Το πρόγραμμα καθ' όλη τη διάρκεια υλοποίησής του επικεντρώνεται στις εξής δράσεις:
To Women in Agriculture είναι ένα δωρεάν πρόγραμμα επιμόρφωσης της Τράπεζας Πειραιώς για όλες τις γυναίκες που έχουν επιχείρηση ή σκοπεύουν να ξεκινήσουν τη δική τους επιχείρηση στον κλάδο της αγροδιατροφής, σε χρονικό διάστημα 6 μηνών.
Το πρόγραμμα αποτελείται από δύο σκέλη:
Οι συμμετέχουσες μετά τη λήξη του προγράμματος:
✔ Θα έχουν λάβει γνώσεις, δεξιότητες και εφόδια, απαραίτητες για να ξεκινήσουν να υλοποιούν την επιχειρηματική τους ιδέα ή να εξελίξουν μια ήδη υπάρχουσα επιχείρηση στο χώρο της αγροδιατροφής.
✔ Θα λάβουν γνώσεις σχετικά με τις νέες τάσεις/ανάγκες του αγροτικού τομέα στον 21ο αιώνα.
✔ Θα έχουν συνδεθεί με καταξιωμένους επαγγελματίες και επιστήμονες του κλάδου, στους οποίους θα έχουν τη δυνατότητα να θέσουν τα ερωτήματά τους σχετικά με τις καλλιέργειες και τα επιχειρηματικά τους σχέδια.
Οι ενότητες της εκπαιδευσης έχουν διαμορφωθεί ειδικά από την Αμερικανική Γεωργική Σχολή και το Alba Hub for Entrepreneurship and Development, το κέντρο επιχειρηματικότητας του Alba Graduate Business School, The American College of Greece με έμφαση στην πρακτική διάσταση της εκπαίδευσης των συμμετεχουσών.