ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ   /   Ειδικά Προγράμματα   /   Ψυχαγωγικά & εκπαιδευτικά προγράμματα   /   Νεαροί περιηγητές της Θεσσαλονίκης
Ψυχαγωγικά & εκπαιδευτικά προγράμματα
Νεαροί περιηγητές της Θεσσαλονίκης

ΝΕΟ!

Πληροφορίες-δηλώσεις συμμετοχών: 2310 492756 & 492768 | scamp@afs.edu.gr

Βρείτε εδώ την αίτηση εγγραφής.

Πολιτιστικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα της ΑΓΣ

Οι «Περιηγητές της Θεσσαλονίκης» είναι το πολιτιστικό μας πρόγραμμα και αφορά σε οργανωμένες θεματικές ιστορικές περιηγήσεις σε καθορισμένα πρωινά Κυριακής, για μεικτές ομάδες παιδιών και γονέων. Απευθύνεται σε μαθητές Δ΄- Στ΄ Δημοτικού και στους γονείς τους.  Μετά την επιτυχημένη εφαρμογή του κατά το προηγούμενο Σχολικό Έτος,  συνεχίζουμε και στο 2023-24.

Κυρίαρχος στόχοςτου προγράμματος είναι η εξοικείωση αλλά και η αναστοχαστική προσέγγιση των παιδιών και των γονέων της πόλης και της Ιστορίας της ώστε να μπορέσουν να συνδεθούν μαζί της. Βάση της συζήτησης αποτελεί η περιδιάβαση σε εποχές και συνθήκες με σκοπό την κατανόηση της ανθρώπινης δραστηριότητας, των μεταβάσεων και των αλλαγών και των παραδόσεων καταλήγοντας στον πολιτισμό που παράγεται σε κάθε ιστορική περίοδο.      

                                                                                                                          Πώς ζούσαν οι άνθρωποι στο παρελθόν σε σχέση με εμάς σήμερα; Πόσο διαφορετικές είναι οι ζωές μας; Πώς έγινε η Θεσσαλονίκη η πόλη που είναι σήμερα; Ποια η σχέση της με τις γύρω περιοχές;

Με 7 θεματικές ιστορικές περιηγήσεις θα επιχειρήσουμε να αναζητήσουμε απαντήσεις.                                                                                                                            

1η – Η Θεσσαλονίκη ως σταυροδρόμι λαών από την ίδρυση της στον 20ο αιώνα

2η – Η Θεσσαλονίκη της Οθωμανικής αυτοκρατορίας και η μετάβαση στο ελληνικό κράτος

3η – Η Θεσσαλονίκη μετά τη μεγάλη πυρκαγιά και τον ερχομό των προσφύγων-τα χαμένα επαγγέλματα της πόλης

4η- Η Θεσσαλονίκη από τον Μεσοπόλεμο στην Κατοχή και το Ολοκαύτωμα

5η - Οι γειτονιές της Θεσσαλονίκης: Άνω Πόλη, μία ενδεικτική περίπτωση

6η και 7η – επίσκεψη σε αρχαιολογικούς χώρους της Μακεδονίας. Εξορμήσεις σε περιοχές σπουδαίου ιστορικού και αρχαιολογικού ενδιαφέροντος κοντά στη Θεσσαλονίκη (όπως οι Φίλιπποι, η Βεργίνα, η Μίεζα, Μακεδονικοί τάφοι των Λευκαδίων και του Κοπανού).

Παράλληλα με τον κύριο στόχο του προγράμματος επιτυγχάνουμε:    

- Να μάθουν τα παιδιά να κινούνται με προσοχή και ασφάλεια στην πόλη και να συνεργάζονται σε ομάδα για την επίτευξη κοινού στόχου.  

- Να προσεγγίσουν τακτικές διερεύνησης της ιστορίας και του περιβάλλοντος τους.

-Να δώσουν χρόνο στην καλλιέργεια κοινωνικών και φιλικών σχέσεων με συνομηλίκους τους.

Η γενική ιδέα

Η ομάδα μας συγκεντρώνεται το πρωί της Κυριακής στο καθορισμένο σημείο συνάντησης μας. Ο επικεφαλής ιστορικός-παιδαγωγός μας δίνει συνοπτικές πληροφορίες  για τις περιοχές, τα μνημεία, τις παραδοσιακές αγορές της πόλης που θα επισκεφτούμε και στη συνέχεια καλούμαστε να τα ανακαλύψουμε. Παρατηρούμε, φωτογραφίζουμε, μιλούμε με τους ανθρώπους της πόλης, κολατσίζουμε, εφαρμόζουμε μία προετοιμασμένη δραστηριότητα σχετική με το θέμα και το χώρο της επίσκεψης και ανακεφαλαιώνουμε συζητώντας με αφορμή τα ερεθίσματα που αποκομίσαμε.

Αριθμός συμμετεχόντων: 16-18 παιδιά και γονείς, Δ΄ Δημοτικού-Στ΄ Δημοτικού

Στελέχωση: 2 στελέχη με εκπαιδευτική ιδιότητα, το ένα εκ των οποίων με σπουδές Ιστορίας- Αρχαιολογίας

Χρονική διάρκεια: Νοέμβριος 2023-Μάιος 2024, για 7 οργανωμένες περιηγήσεις

Ώρες εφαρμογής: 9.30-13.30, πρωινά Κυριακής

Προτεινόμενες ημερομηνίες εφαρμογής:. 5/11, 3/12, 14/1/24, 4/2, 3/3, 7/4, και 19/5. Προτείνουμε  δύο από τις παραπάνω Κυριακές να αφιερωθούν σε εξορμήσεις σε χώρους και μνημεία σε απόσταση μίας ώρας από την πόλη, όπως αναφέρθηκαν παραπάνω.

Ασφαλιστική κάλυψη παιδιών: Ευρωπαϊκή Πίστη

Διαδικαστικά

1.Κάθε μέλος της ομάδας μας φορά κρεμαστή ταυτότητα με ονοματεπώνυμο και στοιχεία επικοινωνίας σε περίπτωση ανάγκης.

2.Τα παιδιά θα φέρουν μαζί τους μικρό σακίδιο με τα απαραίτητα για την περιήγηση (κολατσιό, νερό, χάρτη της πόλης, μικρό σημειωματάριο και μολύβια, απλή φωτογραφική μηχανή εφόσον θέλουν και ότι άλλο κριθεί απαραίτητο για την κάθε περιήγηση).

Επικοινωνία                                                                                                                                                                      Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχών μπορείτε να καλέσετε στα τηλ. 2310492768 και 492756 ή να στείλετε την αίτηση συμμετοχής σας στο email: scamp@afs.edu.gr

 

American Farm School on Facebook American Farm School on Youtube American Farm School on Flickr American Farm School on Instagram American Farm School on Linkedin
 
© 2017-23 American Farm School
X
Είστε απόφοιτος;
Κρατήστε επαφή!