ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ   /   Εκπαίδευση Ενηλίκων   /   Βιωματικό Πρόγραμμα για Κτηνοτρόφους Καλαμπάκας
Εκπαίδευση Ενηλίκων
Βιωματικό Πρόγραμμα για Κτηνοτρόφους Καλαμπάκας
Συνεχίζεται και φέτος η συνεργασία της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής με τη Bιβλιοθήκη της Καλαμπάκας του μη κερδοσκοπικού οργανισμού KDK. Στο πλαίσιο της θα πραγματοποιηθούν τρία σεμινάρια που απευθύνονται σε επαγγελματίες κτηνοτρόφους, τα οποία θα υλοποιηθούν από τη Σχολή Επαγγελματικής Εκπαίδευσης της ΑΓΣ από τα μέσα Νοεμβρίου 2019 έως τις αρχές Μαρτίου 2020 με τίτλο: «Πρόγραμμα βιωματικής εκπαίδευσης και συμβουλευτικής προς επαγγελματίες κτηνοτρόφους».
 

Οι θεματικές ενότητες συνδέονται με την εφαρμογή σωστών διαχειριστικών πρακτικών σε βοοειδή κρεοπαραγωγής κι αιγοπρόβατα και είναι σχετικές με την ευζωία των ζώων που οδηγεί στην καλύτερη ποιότητα πρωτογενούς παραγωγής. Επιπλέον, θα υλοποιηθεί εξειδικευμένο βιωματικό σεμινάριο για τους αποφοίτους του περσινού κύκλου σεμιναρίων που θα είναι επικεντρωμένο σε θέματα γενετικής βελτίωσης, υγιεινής εγκαταστάσεων και ζωικού κεφαλαίου, υπολογισμού σιτηρεσίων, διαχείρισης βοσκών και επιλογής μηχανολογικού εξοπλισμού. Από κάθε ομάδα θα επιλεγούν 15 κτηνοτρόφοι, οι οποίοι θα παρακολουθήσουν δωρεάν την εκπαίδευση.

Η βιωματική εκπαίδευση αναμένεται να ξεκινήσει στις 14 Νοεμβρίου 2019 και το πρόγραμμα διδασκαλίας και συμβουλευτικής θα είναι διάρκειας 48-54 ωρών σε διάστημα οκτώ μηνών, προκειμένου η κατάρτιση των κτηνοτρόφων να συνδεθεί φυσικά με τον ετήσιο κύκλο του ζωικού κεφαλαίου και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σε κάθε παραγωγικό στάδιο.

Να σημειωθεί ότι αυτοί που θα παρέχουν εξειδικευμένη συμβουλευτική υποστήριξη στις εγκαταστάσεις των συμμετεχόντων είναι γεωπόνοι-ζωοτέχνες, κτηνίατροι και ειδικοί του κτηνοτροφικού κλάδου της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής.

Θα δοθεί έμφαση:
  • στις πρακτικές μεθόδους διαχείρισης της αγέλης ή ποιμνίου
  • την αναπαραγωγή και γενετική βελτίωση με στόχο τη βελτίωση της παραγωγικότητας
  • τη διατροφή και προετοιμασία σιτηρεσίων
  • την αξιολόγηση και το κόστος παραγωγής
  • την πρόληψη των ασθενειών και την υγιεινή των ζώων και
  • την καταγραφή στοιχείων ημερολογίου παραγωγής

Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι η κτηνοτροφική εκμετάλλευση μηρυκαστικών (αιγοπρόβατα και βοοειδή) είναι εξαιρετικά σημαντική για την οικονομία, την προμήθεια τροφίμων και την ενδυνάμωση των αγροτικών περιοχών στη λεκάνη της Μεσογείου, ιδίως στις ορεινές και τις παραμεθόριες περιοχές. Το πρόγραμμα, για το οποίο συνεργάζονται η Bιβλιοθήκη Καλαμπάκας και η Αμερικανική Γεωργική Σχολή, έχει ως στόχο να βοηθήσει: α) την τοπική κτηνοτροφική κοινότητα, έναν πυρήνα της ευρύτερης γεωργικής διάρθρωσης της περιοχής της Καλαμπάκας, εφαρμόζοντας βέλτιστες πρακτικές διαχείρισης βιώσιμων κτηνοτροφικών μονάδων και βελτιώνοντας την οικονομική απόδοση της γεωργο-κτηνοτροφικής εκμετάλλευσης, β) τον ευρύτερο κλάδο της κτηνοτροφίας για την παραγωγή προϊόντων κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων στην περιοχή, αναπτύσσοντας και εφαρμόζοντας ένα στρατηγικό πλαίσιο για τη βέλτιστη τοποθέτηση της περιοχής και διαφοροποίηση της με τον ανταγωνισμό.

 

Δηλώσεις συμμετοχής

Για να δηλώσετε συμμετοχή στο πρόγραμμα μπορείτε να κατεβάσετε την αίτηση που θα βρείτε εδώ, να τη συμπληρώσετε και να την αποστείλετε στο fkefal@afs.edu.gr.

 
Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα στις κυρίες: Φωτεινή Κεφάλα (2310492850) και Θεόπη Κατσιαμάνη (2432023044).
American Farm School on Facebook American Farm School on Youtube American Farm School on Flickr American Farm School on Instagram American Farm School on Linkedin
 
© 2017-23 American Farm School
X
Είστε απόφοιτος;
Κρατήστε επαφή!