ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ   /   Νέα & Εκδηλώσεις   /   Νέα
Νέα
Στον τελικό του διαγωνισμού STEM STARS GREECE δύο ομάδες του Γενικού Λυκείου
09. 03. 2022

Με το βλέμμα στραμμένο στον τελικό της 2ας Απριλίου που θα διεξαχθεί στην Αθήνα, είναι τα μέλη των δύο ομάδων του Γενικού Λυκείου της Σχολής, τα οποία συμμετέχουν στον πανελλήνιο διαγωνισμό STEM STARS GREECE. Εξασφάλισαν την πρόκριση τους στην τελική φάση, καταθέτοντας δύο εξαιρετικά ενδιαφέρουσες και καινοτόμες προτάσεις.

Η πρώτη ομάδα, η οποία στελεχώνεται από τις μαθήτριες της Α’ τάξης: Κασσιανή Κωτούλα, Κατερίνα Κωτούλα και Άρτεμις Νέστορα, προκρίθηκε για την εργασία «Βιοηθική και γενετικά τροποποιημένα προϊόντα». Σε αυτήν, εξετάζεται κατά πόσο η βιοηθική κυριαρχεί στις καθημερινές ζωές των ανθρώπων. Ταυτόχρονα, διερευνάται ο χαρακτήρας και η θέληση των πολιτών που καθορίζουν την κατανάλωση και την παραγωγή των γενετικά τροποποιημένων προϊόντων. Μέσω της πλατφόρμας MIT APP INVENTOR, δημιουργήθηκε μία εφαρμογή, στην οποία οι χρήστες (επιλέγοντας ανάμεσα σε διλήμματα που αφορούν τα γενετικά τροποποιημένα προϊόντα) επηρεάζουν την εξέλιξη της ιστορίας τους. Επιπροσθέτως, η δημιουργία της εφαρμογής στοχεύει στην ενημέρωση των χρηστών για τα ΓΤΠ. Τέλος, οι χρήστες καλούνται να προσδιορίσουν τον βαθμό εξοικείωσής τους με την έννοια της βιοηθικής.

Η δεύτερη ομάδα στελεχώνεται από τους μαθητές της Α’ τάξης: Κωνσταντίνο Ρίζο, Κωνσταντίνο Πανέρη και Κωνσταντίνο  Κωφοτόλη και προκρίθηκε για την εργασία "Διαχείμαση Μελισσών". Σε αυτήν, γίνεται η προσπάθεια να δημιουργηθεί ένα μελίσσι, το οποίο θα παρέχει τις καλύτερες δυνατές συνθήκες διαβίωσης στις μέλισσες κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Έγιναν παρατηρήσεις και μετρήσεις στην απώλεια βάρους μελισσιών σε περιοχές της Ελλάδας με κλιματική διαφοροποίηση, χωρίς παρέμβαση στη λειτουργία τους και η έρευνα κατέληξε σε μια σχέση μεταξύ των χαμηλών θερμοκρασιών και της απώλειας βάρους. Η πρόταση είναι η διατήρηση της κατάλληλης θερμοκρασίας για τη μείωση απώλειας μελισσών και προμηθειών που μπορεί να επιτευχθεί με τη χρήση θερμοστάτη, ο οποίος θα χρησιμοποιεί ένα σύστημα ανεμιστήρων για τον διαμοιρασμό ζεστού αέρα στην κυψέλη. Η κύρια πηγή ενέργειας αυτής της κατασκευής θα είναι ένα ηλιακό πάνελ, γεγονός που καθιστά την κατασκευή απόλυτα φιλική προς το περιβάλλον.

Να σημειωθεί ότι τη στήριξη και τη καθοδήγηση των δύο ομάδων έχει αναλάβει ο καθηγητής Φυσικής και υπεύθυνος του Ομίλου Ρομποτικής της ΑΓΣ, Νίκος Πεγιόπουλος. Ο διαγωνισμός STEM STARS GREECE διοργανώνεται με σκοπό να υποστηρίξει, να αναδείξει και να επιβραβεύσει μαθητές 14-18 χρονών με ιδιαίτερη κλίση και ταλέντο στις φυσικές επιστήμες, την τεχνολογία, τη μηχανική ή τα μαθηματικά (STEM). Παράλληλα δίνει τη δυνατότητα στους  συμμετέχοντες να εμβαθύνουν σε έναν επιστημονικό τομέα STEM.

Οι δύο πρώτες ομάδες κερδίζουν μια θέση ώστε να διαγωνιστούν διαδικτυακά στο International Science and Engineering Fair (ISEF) που θα πραγματοποιηθεί τον Μάιο 2022. Θα συμμετέχουν οι νικητές των αντίστοιχων διαγωνισμών που διοργανώνονται σε παγκόσμιο επίπεδο και διαγωνίζονται για έπαθλα που αγγίζουν συνολικά τα πέντε εκατομμύρια δολάρια.

American Farm School on Facebook American Farm School on Youtube American Farm School on Flickr American Farm School on Instagram American Farm School on Linkedin
 
© 2017-23 American Farm School
X
Είστε απόφοιτος;
Κρατήστε επαφή!