ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ   /   Νέα & Εκδηλώσεις   /   Νέα
Νέα
Alumni Xpress: Μάρκος Σαπουντζόγλου, ΑΓΣ τάξη 1994
09. 02. 2022

Αποφοίτησε από το ιστορικό Επαγγελματικό Λύκειο (τότε ΤΕΛ) της Σχολής το 1994. Έκτοτε, «άνοιξε τα φτερά» του και ασχολήθηκε με την ιχθυοκαλλιέργεια πριν καταλήξει στην παραγωγή λαχανικών. Σήμερα, είναι ένας από τους μεγαλύτερους καλλιεργητές μπρόκολου στη χώρα, ενώ έχει προσθέσει και… χρώμα στη σοδειά του.

Ο 47χρονος Μάρκος Σαπουντζόγλου αποτελεί την επιτομή του σύγχρονου αγρότη. Έχει κάνει σπουδές, έχει πειραματιστεί, πήρε ρίσκα, εργάστηκε σκληρά, καινοτόμησε. «Πάντα έχει μέλλον η γεωργία. Είναι λάθος να θεωρούμε ότι δεν μπορεί να προκόψει όποιος ασχολείται με τη γη. Η γεωργία δεν μπορεί να σταματήσει να αναπτύσσεται. Διαφορετικά, δεν υπάρχει μέλλον για την ανθρωπότητα», λέει. Θυμάται με νοσταλγία τα χρόνια που καθόταν στα θρανία του Λυκείου της Σχολής. «Η Αμερικανική Γεωργική Σχολή είναι ένα πραγματικά εξαιρετικό σχολείο. Ένα μοναδικό Ίδρυμα για όλη τη χώρα. Με σύγχρονες εγκαταστάσεις και άξιο εκπαιδευτικό προσωπικό. Μου έδωσε πολλά και μου παρείχε τις βάσεις για τη μετέπειτα επαγγελματική πορεία μου. Εύχομαι και οι σημερινοί μαθητές της, να καταφέρουν να ‘ρουφήξουν σαν σφουγγάρι’ τις γνώσεις που θα λάβουν και να τις αξιοποιήσουν προς όφελός τους», πρόσθεσε.

Ο Μάρκος Σαπουντζόγλου γεννήθηκε στη Γερμανία και μεγάλωσε στο Δυτικό Πέλλας. Τελείωσε το Λύκειο της Σχολής και μέσω των πανελλαδικών εξετάσεων πέρασε στο τμήμα Τεχνολογίας Γεωπονικής Ιχθυοκομίας Αλιείας του ΤΕΙ Μεσολογγίου. Το αξιοπερίεργο είναι ότι πριν στραφεί στα μπρόκολα και τα κουνουπίδια, ασχολήθηκε για μία πενταετία με τις… τσιπούρες και τα λαβράκια, αξιοποιώντας τις γνώσεις που είχε λάβει στο ΤΕΙ.

Σήμερα, καλλιεργεί συνολικά 1.200 στρέμματα γης. Τα 1.000 από αυτά είναι με μπρόκολο. «Τα υπόλοιπα είναι με κουνουπίδια, εκ των οποίων μόνο τα 40 στρέμματα είναι πολύχρωμα. Οι καταναλωτές δεν έχουν ακόμη ‘αγκαλιάσει’ τα μωβ, πορτοκαλί και πράσινα κουνουπίδια. Τα προτιμούν κυρίως την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων για να δώσουν λίγο ‘χρώμα’ στο τραπέζι τους. Για αυτό, εκτός από την απλή διάθεση στα ψυγεία των σουπερ μάρκετ, παρέχουμε και σε έτοιμη συσκευασία – την οποία σύντομα θα κάνουμε από ανακυκλώσιμο υλικό - μία… πανδαισία κουνουπιδιών σε όλα τα χρώματα. Οφείλω να ξεκαθαρίσω πως τα πολύχρωμα κουνουπίδια δεν είναι γενετικά τροποποιημένα και η αλλαγή στο χρώμα επιτυγχάνεται με φυσική μέθοδο», υπογράμμισε. Ο Μάρκος Σαπουντζόγλου μέσα σε διάστημα 17 ετών έχει πολλαπλασιάσει την καλλιεργήσιμη έκταση, έχει προχωρήσει σε επενδύσεις άνω των δύο εκατομμυρίων ευρώ και έχει δημιουργήσει περίπου 50 νέες θέσεις εργασίας στην Πέλλα.

 

American Farm School on Facebook American Farm School on Youtube American Farm School on Flickr American Farm School on Instagram American Farm School on Linkedin
 
© 2017-23 American Farm School
X
Είστε απόφοιτος;
Κρατήστε επαφή!