ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ   /   Νέα & Εκδηλώσεις   /   Νέα
Νέα
Μαγειρεύοντας με αγάπη για τον συνάνθρωπο
06. 02. 2023

Δείχνοντας έμπρακτη αλληλεγγύη προς τον συνάνθρωπο και έχοντας ήδη υιοθετήσει τη σωστή αξιοποίηση της τροφής, οι μαθητές των δύο τμημάτων της ΣΤ’ τάξης του Δημοτικού Σχολείου της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής είχαν (και θα έχουν) τη χαρά να μαγειρέψουν για συνολικά 50 άτομα, τα οποία είτε είναι άστεγα, είτε αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα.

Η δράση αποτελεί πρωτοβουλία των δασκάλων και της διατροφολόγου του σχολείου, Δάφνης Νταλάπα και υλοποιείται στο πλαίσιο του σχετικού μαθήματος. Η έμπνευση προήλθε από το έργο της εθελοντικής ομάδας «Περβολάρηδες». Έτσι, 25 μαθητές του πρώτου τμήματος (μαζί με τους γονείς τους) μαγείρεψαν ισάριθμες μερίδες φαγητού, οι οποίες παραδόθηκαν στα χέρια εκείνων που τις έχουν πραγματικά ανάγκη. «Η δράση θα επαναληφθεί με το δεύτερο τμήμα της ΣΤ’ τάξης, την Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου. Παιδιά και γονείς μαγείρεψαν στη κουζίνα του Δημοτικού Σχολείου μπιφτέκια με πατατοσαλάτα. Δεν επιλέχθηκε τυχαία το συγκεκριμένο φαγητό. Οι άνθρωποι που θα το καταναλώσουν σπάνια έχουν την ευκαιρία – και σίγουρα τη δυνατότητα – να γευτούν κρέας. Οι μαθητές έφεραν από το σπίτι τους τις πατάτες, ενώ η απαιτούμενη ποσότητα κιμά είναι προσφορά του κρεοπωλείου ‘Καλέμος’ από τη Θέρμη. Τα υπόλοιπα υλικά αγοράστηκαν από τη Σχολή», εξήγησε η κ. Νταλάπα. Μετά την παρασκευή των πρώτων 25 μερίδων, τρεις μαθητές της τάξης τις μετέφεραν με το σχολικό λεωφορείο στις εγκαταστάσεις των «Περβολάρηδων».

Να σημειωθεί ότι το πλαίσιο της δράσης, τρία μέλη των «Περβολάρηδων» μίλησαν με τους μαθητές και των δύο τμημάτων, στους οποίους έκαναν μια σύντομη παρουσίαση της εθελοντικής ομάδας. Οι δραστηριότητες της περιστρέφονται γύρω από τον κύκλο της τροφής, από την καλλιέργεια, τη συγκομιδή, την ανάκτηση τροφής, την αξιοποίηση της ανακτημένης τροφής σε μεταποίηση, (πχ σάλτσες, μαρμελάδες, τουρσιά, πίτες κτλ.), σε μαγείρεμα και παροχή ζεστών γευμάτων σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη. Επιχειρήσεις της Λαχαναγοράς τους εφοδιάζουν με λαχανικά και φρούτα, ενώ σούπερ μάρκετ τους παρέχουν προϊόντα και τρόφιμα που λήγουν σύντομα και μαγειρεύουν με αυτά. «Είναι ένα εγχείρημα κοινωνικής αλληλεγγύης. Κινούμαστε σε δύο πυλώνες. Ο πρώτος είναι ότι παρέχουμε άμεση βοήθεια σε πολίτες που έχουν ανάγκη και ο δεύτερος συνδέεται με την κυκλική και αλληλέγγυα οικονομία και την ενδυνάμωση των πολιτών μέσα από κοινές δράσεις και μέσα από την ένταξη σε μια κοινότητα ανθρώπων», είπαν στους μαθητές.

Σύμφωνα με τους δασκάλους των δύο τμημάτων, οι μαθητές ευαισθητοποιήθηκαν σε μεγάλο βαθμό τόσο από το project, όσο και από τη δράση της εθελοντικής ομάδας. Εντυπωσιάστηκαν με τον αξιοποιήσιμο «κύκλο» της τροφής, ενώ οι τρεις μαθητές που παρέδωσαν τις μερίδες στους «Περβολάρηδες» θα ενημερώσουν αναλυτικά τους συμμαθητές τους για το τι είδαν και τι παραπάνω έμαθαν για την εθελοντική ομάδα.

American Farm School on Facebook American Farm School on Youtube American Farm School on Flickr American Farm School on Instagram American Farm School on Linkedin
 
© 2017-23 American Farm School
X
Είστε απόφοιτος;
Κρατήστε επαφή!