ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ   /   Νέα & Εκδηλώσεις   /   Νέα
Νέα
Σοφία Παπαδοπούλου: μία από τις πρώτες γυναίκες που έμαθαν να οδηγούν τρακτέρ στην ΑΓΣ
07. 12. 2022

«Με έβλεπαν σαν… φαινόμενο στο Τριάδι. Κάθε φορά που οδηγούσα το τρακτέρ, στέκονταν και με κοιτούσαν. Ίσως οι συγχωριανές μου να ζήλευαν κιόλας…», είπε η 89χρονη Σοφία Παπαδόπουλου από το Τριάδι, η οποία ήταν από τις πρώτες γυναίκες που πήραν δίπλωμα οδήγησης τρακτέρ μετά από μαθήματα στην Αμερικανική Γεωργική Σχολή το μακρινό… 1959! Τότε, η Σοφία Παπαδόπουλου ήταν μόλις 26 ετών. Ήξερε για τη Σχολή και συχνά παρακολουθούσε σεμινάρια και προγράμματα που χρηματοδοτούνταν από το υπουργείο Γεωργίας ή και άλλους φορείς.

«Από το 1946 ερχόταν οι δασκάλες της οικοκυρικής από τη Σχολή για να μας μάθουν τα βασικά που πρέπει να ξέρει μια νοικοκυρά. Πηγαινοερχόμασταν με τα πόδια στις εγκαταστάσεις της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής. Μάθαμε πολλά πράγματα. Από τον τρόπο παρασκευής… κονσερβών έως πλέξιμο και κέντημα», προσέθεσε. Το 1959 και μετά από παρότρυνση του πεθερού της, γράφτηκε στις παραδόσεις μαθημάτων για την απόκτηση διπλώματος οδήγησης τρακτέρ. Ήταν εξαιρετικά πρωτοποριακό για την εποχή του! «Διήρκησε 20 μέρες. Ήμασταν αρκετές γυναίκες. Από τις πρώτες που θα παίρναμε δίπλωμα οδήγησης τρακτέρ. Τα μαθήματα γινόταν στη Σχολή και ευτυχώς επειδή με ήξεραν από προηγούμενα προγράμματα με άφηναν κάθε Σάββατο να γυρίζω σπίτι, διότι ήμουν παντρεμένη και είχα οικογένεια. Μάθαμε πολλά και πραγματικά εκείνη την εποχή, η οδήγηση τρακτέρ δεν ήταν και το πιο εύκολο πράγμα στον κόσμο», είπε. Όμως, από τη στιγμή που πήρε το δίπλωμα, η βοήθεια που παρείχε στην αγροτική οικογένειά της ήταν μεγάλη. «Με τον πεθερό να έχει άσθμα, έβαζα καθημερινά τις εργάτριες στην καρότσα και τις πηγαινοέφερνα στα χωράφια. Η βοήθεια ήταν μεγάλη. Επίσης, αρκετές φορές χρειάστηκε να πάρω το τρακτέρ και για δουλειές που δεν σχετίζονταν με τα χωράφια», υπογράμμισε.

Θυμάται με αγάπη και νοσταλγία όλα τα προγράμματα που παρακολούθησε στην ΑΓΣ και κυρίως την επίσκεψη του Αντιπροέδρου των Η.Π.Α. Lyndon B. Johnson στο campus το 1962. «Είχε γίνει μεγάλος ντόρος τότε… Είχαμε πάει για να τον υποδεχτούμε. Δεν έβλεπες κάθε μέρα Αντιπρόεδρο των Η.Π.Α. στην περιοχή σου…», είπε με χιούμορ. Η σχέση της με τη Σχολή διήρκησε πολλές δεκαετίες και έφτασε έως το 1978, οπότε φιλοξένησε σπίτι της φοιτητές από τις Η.Π.Α., οι οποίοι συμμετείχαν στο πρόγραμμα Greek Summer και εθελοντικά βοηθούσαν στην ασφαλτόστρωση του κεντρικού δρόμου στο χωριό. «

Ήταν όλα πολύ καλά παιδιά. Μπορεί να μην ξέραμε αγγλικά, αλλά συνεννοούμασταν. Και έκαναν πολλά και σπουδαία πράγματα στο Τριάδι», προσέθεσε η Σοφία Παπαδοπούλου, η οποία είναι η γιαγιά του καθηγητή του Perrotis College, Δρ. Γιώργου Φυτιάνου.

Θέλοντας να την τιμήσει, ο πρόεδρος της ΑΓΣ Dr. Jeff Lansdale, συνοδευόμενος από την προϊσταμένη της βιβλιοθήκης «Δημήτρης και Αλίκη Περρωτή», Δαμιάνα Κουτσομίχα, επισκέφτηκε την ηλικιωμένη στο σπίτι της, όπου της παρέδωσε πιστοποιητικό παρακολούθησης γεωργοτεχνικών μαθημάτων, κάνοντας το πρόσωπό της να λάμψει από χαρά και ευγνωμοσύνη.

 

American Farm School on Facebook American Farm School on Youtube American Farm School on Flickr American Farm School on Instagram American Farm School on Linkedin
 
© 2017-23 American Farm School
X
Είστε απόφοιτος;
Κρατήστε επαφή!