ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ   /   Νέα & Εκδηλώσεις   /   Νέα
Νέα
Deborah Androus: εμπνεύστρια και «ψυχή» του προγράμματος Arcadia
20. 02. 2023

Είναι η εμπνεύστρια και αποτελεί την «ψυχή» ενός από τα πιο πρωτοπόρα και καινοτόμα προγράμματα που εφαρμόζονται σε εκπαιδευτικό Ίδρυμα της χώρας. Η σχέση της ελληνοαμερικανίδας Deborah Androus με την Αμερικανική Γεωργική Σχολή άρχισε… τυχαία το 1987,  σφραγίστηκε το 2005 με την έναρξη του προγράμματος Arcadia και ολοκληρώθηκε με την ένταξή της στο Συμβούλιο των Εφόρων το 2014.

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Ουάσιγκτον των Ηνωμένων Πολιτειών. Ο πατέρας της Αθανάσιος Ανδρούτσος (Arthur Tomas Androus) κατάγονταν από την Αρκαδία και η μητέρα της από την Αμερική. Τον Ιανουάριο του 1987, η Deborah Androus πέρασε για πρώτη φορά την πύλη της Σχολής, συνοδεύοντας φίλο της από το Ίδρυμα Fulbright. Για δύο ώρες έκανε βόλτα στο campus, θαυμάζοντας τις εγκαταστάσεις του Ιδρύματος, μέχρι που συνάντησε έναν ευγενικό και καλοσυνάτο άντρα. Την προσκάλεσε σε ένα όμορφο πέτρινο σπίτι, της προσέφερε ζεστό καφέ και επιπλέον της ζήτησε να επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον πατέρα της στις Η.Π.Α. για να του πει που βρίσκεται. «Μετά από ώρα μου αποκάλυψε την ταυτότητά του. Ήταν ο αείμνηστος πρόεδρος της Σχολής, Bruce Lansdale. Ενθουσιάστηκα με την απλότητα, τη φιλοξενία και την καταδεκτικότητά του. Τότε, συνειδητοποίησα ότι κάτι ‘σωστό’ γίνεται σε αυτό το Σχολείο. Επέστρεψα στις Η.Π.Α. και έστειλα την πρώτη μου δωρεά. Ήταν μόλις 25 δολάρια Η.Π.Α.. Και αισθάνθηκα άσχημα που δεν μπορούσα να διαθέσω περισσότερα. Όμως, έλαβα ένα ευχαριστήριο γράμμα, στο οποίο αναφέρονταν ότι τέτοιου είδους δωρεές τις εκτιμούν ιδιαίτερα στη Σχολή. Πλέον, είχα αντιληφθεί την ποιότητα των ανθρώπων και το σημαντικό έργο που γίνεται εδώ. Έκτοτε, η σχέση μας γίνεται όλο και πιο ουσιαστική», είπε.

Πριν από 18 χρόνια, η Deborah Androus χρηματοδότησε στη μνήμη του πατέρα της, τη δημιουργία του προγράμματος Arcadia. Στόχος του ήταν να βοηθήσει τους μαθητές των Λυκείων και συγκεκριμένα όσους αντιμετώπιζαν μαθησιακές δυσκολίες (δυσλεξία, δυσγραφία, δυσαρηθμησία κτλ). Τους παρεχόταν δωρεάν από τη Σχολή ειδικές συνεδρίες για τη στήριξη τους. Σιγά – σιγά, γινόταν και συνεργασίες με τους καθηγητές για τη σωστότερη προσέγγιση των συγκεκριμένων μαθητών αλλά και για την επιμόρφωσή τους σχετικά με θέματα μαθησιακών δυσκολιών, διαφοροποιημένης διδασκαλίας, συνδιδασκαλίας και πολλά άλλα. Κατά την πάροδο των ετών, οι ατομικές συνεδρίες εξελίχθηκαν σε βοήθεια την ώρα της μελέτης, σε συνεργασία με καθηγητές και πανεπιστήμια της Αμερικής, με τα διαγνωστικά κέντρα αλλά και τους γονείς των μαθητών. Σήμερα, το πρόγραμμα Arcadia στηρίζει με τον ίδιο ακούραστο τρόπο όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες (από τον Παιδικό Σταθμό μέχρι και το Perrotis College), δημιουργεί συνεχώς καινούρια προγράμματα για εκπαιδευτικούς, μαθητές αλλά και τους γονείς τους. Στην εποχή της εικόνας και των εκπαιδευτικών αλλαγών, στήριξη στη γνώση χρειάζονται όλοι οι μαθητές. Στήριξη για τις ανησυχίες τους και τα ερωτήματά τους, στήριξη για το πώς να διαχειρίζονται τον χρόνο τους, με τι τρόπο να κρατούν σημειώσεις, πώς να διαχειρίζονται το θυμό, την απογοήτευση αλλά και τη χαρά της επιτυχίας. 

«Είμαι πολύ περήφανη για το έργο του Arcadia. Είμαστε το πρώτο σχολείο στην Ελλάδα που έχουμε τέτοιο πρόγραμμα και η φήμη του είναι εξαιρετική. Πλέον, όλοι οι μαθητές λαμβάνουν τη βοήθεια που χρειάζονται. Και το βλέπεις καθημερινά, περπατώντας απλά μέσα στο campus. Τα χαρούμενα και κεφάτα πρόσωπα των μαθητών, μαρτυρούν την καλή δουλειά που γίνεται. Τέτοια χαρούμενα πρόσωπα δεν τα συναντάς ούτε σε σχολεία των Η.Π.Α.. Καμαρώνω για όλα όσα πετύχαμε. Αλλά δεν θα γινόταν τίποτα αν δεν υπήρχαν τα άξια και ικανά στελέχη του προγράμματος. Ευχαριστώ θερμά την ειδική παιδαγωγό Κατερίνα Σταματίκα, την ψυχολόγο Εβίτα Τσαγκαρλή, τον Career & Student Services Counselor Θεοδόσιο Τάσιο και την ειδική παιδαγωγό Δέσποινα Καρυοφύλλη. Μια dream team που έχει καταφέρει πολλά και είμαι σίγουρη πως θα καταφέρει ακόμη περισσότερα στο μέλλον…», είπε συγκινημένη.

 

American Farm School on Facebook American Farm School on Youtube American Farm School on Flickr American Farm School on Instagram American Farm School on Linkedin
 
© 2017-23 American Farm School
X
Είστε απόφοιτος;
Κρατήστε επαφή!