ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ   /   Νέα & Εκδηλώσεις   /   Νέα
Νέα
International Masterclasses στην Αμερικανική Γεωργική Σχολή για το CERN
26. 03. 2021

Γνώσεις τόσο για την ατομική και πυρηνική φυσική, όσο και για τα πειράματα και τις διατάξεις του CERN, απέκτησαν 140 μαθητές από 27 λύκεια που συμμετείχαν στα «Προχωρημένα μαθήματα Φυσικής Στοιχειωδών Σωματιδίων (International Masterclasses 2021)», την Τετάρτη 17 Μαρτίου. Για έκτη συνεχόμενη χρονιά, τα μαθήματα πραγματοποιήθηκαν με τη συνεργασία της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής με το Εργαστηριακό Κέντρο Φυσικών Επιστημών (ΕΚΦΕ) Κέντρου Θεσσαλονίκης, με το ΕΚΦΕ Χανίων, τους Συντονιστές Εκπαιδευτικού Έργου ΠΕ04 του 1ου ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Κεντρικής Μακεδονίας και του ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Κρήτης, καθώς και την Ερευνήτρια του Πειράματος ALICE στο CERN και μέλους του IPPOG, Δρ. Δέσποινα Χατζηφωτιάδου.

Η διαφορά σε σχέση με τα προηγούμενα masterclasses ήταν ότι λόγω των υγειονομικών συνθηκών η ημερίδα φέτος έγινε διαδικτυακά. Οι μαθητές της Β’ τάξης του Γενικού Λυκείου της ΑΓΣ και πενταμελείς ομάδες μαθητών από 27 ΓΕΛ κυρίως της ανατολικής Θεσσαλονίκης και της Κρήτης, έγιναν για μία μέρα επιστήμονες – ερευνητές και ήρθαν σε άμεση επαφή με την έρευνα που γίνεται στο CERN και με τους επιστήμονες που τη διεξάγουν.

Κατά τη διάρκεια της ημερίδας, ο καθηγητής του Τομέα Φυσικής της Σχολής Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών του ΕΜΠ Δρ. Νικόλαος Τράκας και η ερευνήτρια στο Εθνικό Ινστιτούτο Πυρηνικής Φυσικής της Ιταλίας και το CERN, Δρ. Δέσποινα Χατζηφωτιάδου, βοήθησαν τους μαθητές να αποκτήσουν τις αναγκαίες θεωρητικές γνώσεις. Στη συνέχεια, οι μαθητές συμμετείχαν σε εικονική επίσκεψη στο CERN και συγκεκριμένα στο πείραμα ALICE και στο Data Center.

Ακολούθησε εργαστήριο σε υπολογιστές, όπου οι μαθητές χωρισμένοι σε ομάδες εργασίας διαμοιρασμένες σε εικονικά δωμάτια ταυτοποίησαν στοιχειώδη σωματίδια από δεδομένα πραγματικών συγκρούσεων που έχουν γίνει στους επιταχυντές του CERN. Το απόγευμα έγινε συζήτηση - μέσω video conference - των αποτελεσμάτων, με ερευνητές στο CERN και με μαθητές σχολείων από το Μεξικό, τη Μπολόνια, το Σαλέρνο και την Τεργέστη.

Κατά τη διάρκεια του masterclass, οι μαθητές ασχολήθηκαν ενεργά με το πείραμα ALICE (A Large Ion Collider Experiment), το οποίο είναι ένα από τα τέσσερα μεγάλα πειράματα που διεξάγονται στον μεγάλο επιταχυντή αδρονίων (LHC) στο CERN και έχει στόχο να μελετήσει συγκρούσεις βαριών ιόντων, όπως πυρήνων Μολύβδου (Pb), τα οποία έχουν επιταχυνθεί σε πολύ μεγάλες ταχύτητες που πλησιάζουν την ταχύτητα του φωτός. Το πείραμα ALICE έχει σχεδιαστεί για να καταγράψει τα χιλιάδες σωματίδια που παράγονται σε αυτές τις συγκρούσεις.

Να σημειωθεί ότι η Αμερικανική Γεωργική Σχολή είναι ο μοναδικός μη κρατικός ελληνικός εκπαιδευτικός φορέας που συμμετέχει στη διοργάνωση των International Masterclasses. Οι υπόλοιποι είναι το ΕΚΦΕ Κέντρου Θεσσαλονίκης, τα Πανεπιστήμια Αθήνας, Θεσσαλονίκης και Κρήτης, το ΕΚΕΦΕ "Δημόκριτος" και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.

International Masterclasses στην Αμερικανική Γεωργική Σχολή για το CERN
International Masterclasses στην Αμερικανική Γεωργική Σχολή για το CERN
International Masterclasses στην Αμερικανική Γεωργική Σχολή για το CERN
American Farm School on Facebook American Farm School on Youtube American Farm School on Flickr American Farm School on Instagram American Farm School on Linkedin
 
© 2017-22 American Farm School
X
Είστε απόφοιτος;
Κρατήστε επαφή!