ΑΓΡΟΚΤΗΜΑ
ΑΓΡΟΚΤΗΜΑ   /   Αμπελώνας
ΑΓΡΟΚΤΗΜΑ
Αμπελώνας
Ο αμπελώνας της Σχολής είναι εκπαιδευτικός – επιδεικτικός και φυτεύτηκε το 1992 χάρη σε μια δωρεά του Γιάννη Μπουτάρη στη μνήμη του πατέρα του Στέλιου Μπουτάρη του οποίου και φέρει το όνομα. Μεταφυτεύτηκε το 2009 και καταλαμβάνει 6 στρέμματα. 
 
Αποτελείται από τις ποικιλίες: Αγιωργίτικο, Ξινόμαυρο, Βιδιανό, Πλυτό, Ζακυνθινό, Μαυροδάφνη, Ρομπόλα, Λιάτικο, Syrah, Grenache rouge και Σουλτανίνα. Εκτός από τη Σουλτανίνα που είναι επιτραπέζια ποικιλία, όλες είναι οινοποιήσιμες. 
 
Η καλλιέργεια του αμπελώνα γίνεται στα πλαίσια ολοκληρωμένης διαχείρισης και η απόδοσή του δεν ξεπερνά τα 1000 Kg/στρέμμα, ενώ αποτελεί και υποκείμενο πειραματικών εργασιών με άλλα εκπαιδευτικά ιδρύματα. 
 
Από την οινοποίηση των καρπών παράγονται στο οινοποιείο της Σχολής:
  • 3000 περίπου φιάλες «Ξινόμαυρο» τοπικός οίνος Θεσσαλονίκης από την ομώνυμη διάσημη  
  • Μακεδονική ποικιλία,
  • 1000 περίπου φιάλες οίνου κατά παράδοση «Ρετσίνα»
  • 200 περίπου φιάλες φυσικώς γλυκού οίνου από λιαστά σταφύλια 
  • Αποστάγματα (τσίπουρο)
Επίσης, παρασκευάζεται γλυκό κουταλιού σταφύδι, κρασόξυδο, σταφίδες και αμπελόφυλλα για μαγειρική. Όλα τα προϊόντα του αμπελώνα παρασκευάζονται στα εργαστήρια του αγροκτήματος και διατίθενται στο πρατήριο της Σχολής και σε επιλεγμένα σημεία πώλησης.
American Farm School on Facebook American Farm School on Youtube American Farm School on Flickr American Farm School on Instagram American Farm School on Linkedin
 
© 2017-23 American Farm School
X
Είστε απόφοιτος;
Κρατήστε επαφή!