ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ   /   Νέα & Εκδηλώσεις   /   Νέα
Νέα
Συμμετοχή του Δρα Καλλίτση σε εκδήλωση για το περιβάλλον στη Λέσβο
26. 09. 2023

Εισήγηση με τίτλο: «Το κλίμα αλλάζει, η επάρκεια και η ασφάλεια των τροφίμων επηρεάζονται. Προκλήσεις για την τοπική παραγωγή τροφίμων στο Βόρειο Αιγαίο», πραγματοποίησε ο επικεφαλής του Εκπαιδευτικού Αγροκτήματος της ΑΓΣ, Δρ. Θεόδωρος Καλλίτσης, στην ημερίδα με αντικείμενο την προσαρμογή της περιφέρειας Βορείου Αιγαίου στην κλιματική αλλαγή, οι εργασίες της οποίας πραγματοποιήθηκαν στη Μυτιλήνη. Επρόκειτο για την 6η Περιφερειακή Ενημερωτική Ημερίδα, που διοργανώθηκε από την Ένωση Περιφερειών Ελλάδας, την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας, την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού στο πλαίσιο του έργου LIFE-IP AdaptInGR.

Ο Δρ. Καλλίτσης υπογράμμισε ότι στην λεκάνη της Μεσογείου η κλιματική κρίση θα οδηγήσει τις επόμενες δεκαετίες σε αύξηση της θερμοκρασίας και μείωση των βροχοπτώσεων, με αποτέλεσμα να επηρεάζονται με διαφορετικούς τρόπους οι ελληνικές καλλιέργειες. Δόθηκε έμφαση και αναφέρθηκαν παραδείγματα επηρεασμού των τοπικών αγροκτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων στα νησιά του Βορείου Αιγαίου, ενώ επισημάνθηκε η επίδραση στην παραγωγή τροφίμων και ποτών, η οποία για την Ελλάδα αποτελεί τον μεγαλύτερο μεταποιητικό τομέα. Ειδικά για την παραγωγή τροφίμων αναφέρθηκαν αναμενόμενες επιδράσεις από μολυσματικούς παράγοντες και πώς αυτοί επηρεάζονται από την κλιματική αλλαγή. Οι εθνικές απώλειες υπολογίζονται σε 50-280 εκατομμύρια ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 0,8% – 0,18% του ΑΕΠ.

Η διαχείριση του νερού προτάθηκε ως το πρώτο και κύριο μέλημα για την εφαρμογή προληπτικών μέτρων, ενώ χαρακτηριστικά αναφέρθηκε πως δεν πρέπει να αφήνεται να ρέει πριν «φιλοξενηθεί» προς χρήση, και καταλήξει τελικά στη θάλασσα, η παραμικρή ποσότητα βρόχινου νερού στα ελληνικά νησιά.

American Farm School on Facebook American Farm School on Youtube American Farm School on Flickr American Farm School on Instagram American Farm School on Linkedin
 
© 2017-23 American Farm School
X
Είστε απόφοιτος;
Κρατήστε επαφή!