ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ   /   Νέα & Εκδηλώσεις   /   Νέα
Νέα
Νέα σοδειά βιολογικών φασολιών στις Πρέσπες με τη συνδρομή του Γραφείου Διαχείρισης Στρατηγικών Έργων
14. 01. 2021

Η πρακτική ευφυούς γεωργίας εφαρμόζεται στην Πρέσπα μέσα από το πρόγραμμα βιώσιμης ανάπτυξης Poliprespa που υλοποιείται από τους τοπικούς φορείς της περιοχής, με δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Στόχος είναι να συγχρονιστούν ορθές περιβαλλοντικές πρακτικές, οικονομία και κοινωνία, σε μια κοινή τροχιά προς όφελος της περιοχής και των ανθρώπων της.

Στο πλαίσιο του Poliprespa άρχισε η συνεργασία της Εταιρίας Προστασίας Πρεσπών με το Γραφείο Διαχείρισης Στρατηγικών Έργων της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής με αντικείμενο την εισαγωγή πρακτικών γεωργίας ακριβείας σε βιολογικές καλλιέργειες. Το πιλοτικό πρόγραμμα εφαρμόζεται από την άνοιξη του 2020, οπότε σήμανε και η έναρξη της καλλιεργητικής περιόδου, αριθμώντας έξι ωφελούμενους βιοκαλλιεργητές φασολιού. Έμπειροι επιστήμονες από την πλευρά της ΑΓΣ παρείχαν, με τακτικές επισκέψεις, εξατομικευμένη συμβουλευτική στους αγρότες. Έγιναν εδαφολογικές αναλύσεις στα αγροτεμάχια, για να προσδιοριστούν κρίσιμες για την παραγωγή παράμετροι του εδάφους και τοποθετήθηκαν ειδικοί αισθητήρες, με τους οποίους γίνεται παρακολούθηση και καταγραφή πολύτιμων πληροφοριών σχετικά με τις επικρατούσες συνθήκες. Από τις μελέτες που έγιναν προσδιορίστηκαν ακριβώς οι ανάγκες σε άρδευση, η ποσότητα και τα χρονικά διαστήματα κατά τα οποία έπρεπε αυτή να πραγματοποιείται, ενώ δόθηκαν και οδηγίες για τη λίπανση των καλλιεργειών.

Το θέμα παρουσιάστηκε στην εκπομπή Ο3 της ΕΤ3, όπου μίλησε και ο γεωπόνος του Γραφείου Διαχείρισης Στρατηγικών Έργων, Δρ. Ηλίας Κάλφας. Τόνισε ότι «η Πρέσπα πλέον έχει μπει στο Internet of Things (IoT). Έχει ήδη δημιουργηθεί η απαραίτητη υποδομή, που δίνει δυνατότητες παρακολούθησης και ελέγχου της παραγωγής τέτοιες, που δύσκολα θα μπορούσε να βρεθεί σε άλλες περιοχές της Ευρώπης αυτή τη στιγμή».

Νέα σοδειά βιολογικών φασολιών στις Πρέσπες με τη συνδρομή του Γραφείου Διαχείρισης Στρατηγικών Έργων
American Farm School on Facebook American Farm School on Youtube American Farm School on Flickr American Farm School on Instagram American Farm School on Linkedin
 
© 2017-23 American Farm School
X
Είστε απόφοιτος;
Κρατήστε επαφή!