ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ   /   Νέα & Εκδηλώσεις   /   Νέα
Νέα
Alumni Xpress: Πασχάλης Χαριζάνης (Τάξη 1969)
12. 12. 2022

Θεωρείται από τους γκουρού της μελισσοκομίας στην Ελλάδα. Διακεκριμένος επιστήμονας, συνέβαλε τα μέγιστα για την ανάπτυξη του συγκεκριμένου κλάδου. Ο ομότιμος καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Πασχάλης Χαριζάνης, είναι απόφοιτος της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής, την οποία «κουβαλάει» πάντα στην καρδιά του. «Η Σχολή ήταν η αρχή και καθόρισε την πορεία της ζωής σε ένα αγροτόπαιδο στην ηλικία των 12 χρονών», λέει με ειλικρίνεια.

Γεννήθηκε και έζησε μέχρι τα 12 χρόνια του στην Κοίμηση Σερρών. Έμαθε για την Αμερικανική Γεωργική Σχολή από τρεις συγχωριανούς του, οι όποιοι ήταν μαθητές της και έτσι πήρε την απόφαση να έρθει. Πέρασε την πύλη τον Σεπτέμβριο του 1964, αμέσως μετά την αποφοίτηση του από το Δημοτικό Σχολείο, σε ηλικία 12 χρονών για να φοιτήσει το τετραετές γεωργικό σχολείο.

«Όλοι οι μαθητές τότε ήταν οικότροφοι και μέναμε στο κεντρικό κτήριο (Princeton Hall) σε θαλάμους των 60 ατόμων (κάθε τάξη και θάλαμος). Είχαμε έξοδο στη Θεσσαλονίκη δύο με τρεις φορές το μήνα, τα Σάββατα μετά τις 12 το μεσημέρι, καθώς το πρωί είχαμε μαθήματα. Σε γιορτές, η έξοδος ήταν ολοήμερη. Τα βράδια Σαββάτου είχαμε χορευτικές εκδηλώσεις και τις Κυριακές εκκλησιασμό, αθλητικές εκδηλώσεις και τα βράδια ομιλίες», θυμάται με νοσταλγία.

Οι πιο αγαπημένες αναμνήσεις του σχετίζονται με τα απογευματινά projects, δηλαδή τις τετράωρες απασχολήσεις στα τεχνικά μαθήματα του αγροκτήματος (γεωργικά μηχανήματα, υδραυλικά, ηλεκτρολογείο, ξυλουργείο, γεωργικές κατασκευές, γαλακτοκομείο κλπ.). «Εκτιμούσα σχεδόν όλους τους καθηγητές, αλλά ιδιαίτερα τρεις από αυτούς (Δ. Χατζής, Π. Ρότσιος και Α. Σταμπολίδης), για τη μεθοδικότητα και την οικειότητα που είχαν με τους μαθητές. Όταν τελείωσα τη Σχολή με κάλεσαν και μου είπαν ότι ξεκινάει το νέο λύκειο της Σχολής και θα ήθελαν να συνεχίσω χωρίς εξετάσεις εισαγωγής, ως ο πρώτος αποφοιτήσας. Αλλά για το καλό μου, μου πρότειναν να συνεχίσω σε κρατικό λύκειο και να πάω στο Πανεπιστήμιο. Αυτό το εκτίμησα πολύ», είπε. Προσέθεσε ότι η φοίτησή του στη Γεωπονική Σχολή του ΑΠΘ ήταν πολύ ευχάριστη και εύκολη, διότι είχε πάρει από τη Σχολή όλες τις γεωπονικές βάσεις. Επιπλέον, οι γνώσεις της αγγλικής γλώσσας τον βοήθησαν τα μέγιστα στις μεταπτυχιακές σπουδές του στις Η.Π.Α..

Όλα αυτά τα χρόνια δεν έχει διακόψει την επικοινωνία και τις επαφές με τους συμμαθητές από τη Σχολή. «Ξαναβρεθήκαμε στα reunion που διοργανώνει το Ίδρυμα. Είναι ένα από πλεονεκτήματα της Σχολής και θα πρέπει ο θεσμός να ενισχυθεί περισσότερο», πρότεινε.

Τόνισε ότι η Σχολή ξεχωρίζει από τα άλλα ιδρύματα για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα, το περιβάλλον και το ανθρώπινο δυναμικό και είναι γνωστή σε όλο τον κόσμο για τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά της. «Πρέπει να διατηρήσει και να ενισχύσει τον γεωργικό της χαρακτήρα όπως έκανε από την ίδρυσή της. Σε μία ομιλία μου στο υπουργείο Γεωργίας της Νιγηρίας, ο υπουργός μου είχε πει: ‘Θέλω να δημιουργήσω ένα γεωργικό σχολείο σαν αυτό που υπάρχει στη Θεσσαλονίκη που λέγεται Αμερικανική Γεωργική Σχολή’», υπογράμμισε.

Τέλος, καλεί τους σημερινούς μαθητές της Σχολής να αξιοποιήσουν την παρουσία τους στο campus, εκμεταλλευόμενοι τις εγκαταστάσεις και τα προγράμματά της, διότι όλα αυτά υπάρχουν για τη δική τους εκπαίδευση και προκοπή.

American Farm School on Facebook American Farm School on Youtube American Farm School on Flickr American Farm School on Instagram American Farm School on Linkedin
 
© 2017-23 American Farm School
X
Είστε απόφοιτος;
Κρατήστε επαφή!