ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ   /   Νέα & Εκδηλώσεις   /   Νέα
Νέα
Ο απόφοιτος Μιλτιάδης Χαρένης «Αγρότης της χρονιάς»
01. 12. 2023

Ο απόφοιτος της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής (τάξη 1989) Μιλτιάδης Χαρένης ανακηρύχθηκε «Αγρότης της χρονιάς» στο πλαίσιο συνεδρίου που διοργάνωσαν στην Ξάνθη η εφημερίδα Agrenda σε συνεργασία με την Tsomokos Communications.

«Η Αμερικανική Γεωργική Σχολή είναι σταθμός στη ζωή μου. Ένα πραγματικό ορόσημο. Η αγάπη και η γνώση που έλαβα καθόρισαν το επαγγελματικό μέλλον μου και όχι μόνο. Χωρίς τη Σχολή, δεν ξέρω αν θα τα κατάφερνα», λέει ο 51χρονος, ο οποίος είναι ο ορισμός του σύγχρονου αγρότη. Από παιδί ήθελε να ακολουθήσει το επάγγελμα του πατέρα του και να αναλάβει τα χωράφια της οικογένειας. Για αυτό και σπούδασε στο (τότε) Τεχνικό Λύκειο της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής. «Αμέσως μετά ανέλαβα τα χωράφια του πατέρα μου και άρχισα να εφαρμόζω ό,τι έμαθα στο Λύκειο και να τα ‘παντρεύω’ με όσα μου δίδαξε ο πατέρας μου», είπε, εκφράζοντας παράλληλα τη χαρά και την τιμή του για τη βράβευση. Δηλώνει ερωτευμένος με τη δουλειά του, την οποία χαρακτηρίζει δεύτερη αγάπη, αμέσως μετά την οικογένειά του. Μεγάλη αγάπη έχει και για το χωριό του, όπου και εκλέγεται διαδοχικά, πρόεδρος της κοινότητας.

Καλλιεργεί συνολικά 4.000 στρέμματα σιτάρι, κριθάρι και σουσάμι. «Επίσης, καλλιεργώ το ψυχανθή βίκο, το οποίο στη συνέχεια αξιοποιώ ως… λίπασμα καθώς έχει την ιδιότητα να μαζεύει άζωτο από την ατμόσφαιρα. Το ρίχνω στα χωράφια και γίνονται περισσότερο αποδοτικά και έτσι κάνω οικονομία στην αγορά λιπασμάτων», λέει αποκαλύπτοντας ένα από τα μυστικά του. Επίσης, αξιοποιεί τις δυνατότητες της γεωργίας ακριβείας προκειμένου να αποτυπώνει σε δορυφορικό χάρτη ποια σημεία στα χωράφια του είναι πιο αδύναμα. Επιπλέον, αξιοποιεί την ελληνική κατασκευή augmenta, η οποία προπορεύεται κατά 30 μέτρα από το τρακτέρ και με έξι κάμερες «σαρώνει» τα φυτά. «Διαβάζει οnline τη χλωροφύλλη και όποιο φυτό παρουσιάζει πρόβλημα λιπαίνεται περισσότερο από τον διανομέα που είναι πίσω από το τρακτέρ», προσέθεσε.

Ο Μιλτιάδης Χαρένης άρχισε να ασχολείται εντατικά με τις δυνατότητες της τεχνολογίας από το 2012. «Πήγα σε εκθέσεις και είδα τα μηχανήματα. Μίλησα με τις εταιρείες και δειλά δειλά άρχισα να εξοπλίζομαι. Δεν έγιναν όλα από τη μία μέρα στην άλλη. Ωστόσο, έβλεπα μεγάλη διαφορά στην παραγωγή. Πρέπει να γίνουμε σύγχρονοι αγρότες. Να βλέπουμε τη δουλειά μας ως επιχείρηση», τόνισε και ξεκαθάρισε πως μία μέση επένδυση στη γεωργία ακριβείας δεν είναι κοστοβόρα για τον παραγωγό.

Όπως λένε οι ειδικοί, τα σιτηρά του παραπέμπουν σε εικόνες καλλιεργειών του Καναδά, καταγράφοντας πολύ υψηλές αποδόσεις, προσεγγίζοντας, κατά μέσο όρο, τα 500 κιλά το στρέμμα. Με δεδομένο ότι τα περισσότερα κτήματα δεν είναι αρδεύσιμα, το αποτέλεσμα θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί και «μικρό θαύμα». Όμως, η εξήγηση βρίσκεται στη μελετημένη κατεργασία του εδάφους και την επιστημοσύνη στη χρήση προϊόντων θρέψης. Ο Μιλτιάδης Χαρένης ετοιμάζει ήδη τη… διάδοχη κατάσταση και έχει γράψει τον γιο του στην Α’ τάξη του Επαγγελματικού Λυκείου της ΑΓΣ.

Την ΑΓΣ εκπροσώπησαν στο συνέδριο η επικεφαλής του HUB, Δρ. Βίκυ Κρυσταλλίδου, η οποία συμμετείχε σε πάνελ για την κτηνοτροφία και ο επικεφαλής του Εκπαιδευτικού Αγροκτήματος, Δρ. Θεόδωρος Καλλίτσης. Να σημειωθεί ότι είναι η τρίτη φορά που απόφοιτος της ΑΓΣ έχει τιμηθεί με το συγκεκριμένο βραβείο. Το 2015 ήταν ο Μάρκος Σαπουτζόγλου, ενώ τρία χρόνια αργότερα «Κτηνοτρόφος της χρονιάς» αναδείχθηκε ο Νίκος Ζιώζιας.

American Farm School on Facebook American Farm School on Youtube American Farm School on Flickr American Farm School on Instagram American Farm School on Linkedin
 
© 2017-23 American Farm School
X
Είστε απόφοιτος;
Κρατήστε επαφή!