ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ   /   Νέα & Εκδηλώσεις   /   Νέα
Νέα
Masterclasses στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Γυναικών και Κοριτσιών στις Επιστήμες
23. 02. 2023

Τιμώντας τη Παγκόσμια Ημέρα Γυναικών και Κοριτσιών στις Επιστήμες, η Αμερικανική Γεωργική Σχολή και επιστημονικοί-εκπαιδευτικοί φορείς διοργάνωσαν διαδικτυακή ημερίδα με θέμα: «Προχωρημένα Μαθήματα Φυσικής Σωματιδίων (Masterclasses) για μαθήτριες Β’ Λυκείου».

Η Γενική Συνέλευση του Ο.Η.Ε. θέσπισε την 11η  Φεβρουαρίου ως Παγκόσμια Ημέρα για τις Γυναίκες και τα Κορίτσια στις Επιστήμες (International Day of Women and Girls in Science), ως επιβεβαίωση του σημαντικού ρόλου, της ίσης συμμετοχής και των επιτευγμάτων των γυναικών στην Επιστήμη και την Τεχνολογία. Στο πλαίσιο αυτό, το Ε.Κ.Φ.Ε. Κέντρου της Δ.Δ.Ε. Ανατολικής Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Ε.Κ.Φ.Ε. Χανίων, τους Συντονιστές Εκπαιδευτικού Έργου ΠΕ04 του 1ου ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Κεντρικής Μακεδονίας και του ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Κρήτης, την Ερευνήτρια του Πειράματος ALICE στο CERN και μέλους του IPPOG Δρα Δέσποινα Χατζηφωτιάδου και την Αμερικανική Γεωργική Σχολή, διοργάνωσαν διαδικτυακή ημερίδα με θέμα: «Προχωρημένα Μαθήματα Φυσικής Σωματιδίων (Masterclasses) για μαθήτριες Β’ Λυκείου».

Η ημερίδα αποτελούνταν από τρία μέρη: Στο πρώτο (08:30-12:30) έγιναν εισηγήσεις επιστημόνων και ομιλίες σχετικά με την Παγκόσμια Ημέρα και τα στοιχειώδη σωματίδια  και έγινε εικονική επίσκεψη στους χώρους του πειράματος ALICE στο CERN. Συμμετείχαν περισσότερες από 140 μαθήτριες από διάφορα σχολεία της ανατολικής Θεσσαλονίκης και της Κρήτης.

Στο δεύτερο μέρος (13:30-16:30), έγιναν βιωματικά διαδικτυακά εργαστήρια και συμμετείχαν μόνο οι μαθήτριες της Β' τάξης Λυκείων της Κρήτης, της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής Θεσσαλονίκης, του 4ου και 5ου ΓΕΛ Καλαμαριάς, του 2ου Πρότυπου ΓΕΛ Θεσσαλονίκης, του 2ου ΓΕΛ Θερμαϊκού, του 2ου ΓΕΛ Ξάνθης και του Πρότυπου ΓΕΛ Πάτρας.

Στο τρίτο μέρος (17:00-18:00), έγινε Διεθνής τηλεδιάσκεψη για την αποτίμηση της δράσης και τον μελλοντικό σχεδιασμό δράσεων με επιστήμονες από το CERN και μαθητές από πανεπιστημιακά ιδρύματα της Γερμανίας και της Νοτίου Αφρικής που συμμετείχαν στην ημερίδα.

Να σημειωθεί ότι η πιο χαρακτηριστική εκπρόσωπος των γυναικών στις επιστήμες θεωρείται η Marie Curie, η οποία τιμήθηκε δύο φορές με το βραβείο Νόμπελ  (Φυσικής το 1903 και Χημείας το 1911), ενώ ήταν η πρώτη γυναίκα καθηγήτρια στην οποία παραχωρήθηκε δική της έδρα στη Σορβόννη. Η δευτερότοκη κόρη της, Ève Denise Curie Labouisse, ήταν μέλος του Συμβουλίου των Εφόρων της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής. Μαζί με τον σύζυγό της, Henry Labouisse, είχαν προχωρήσει σε σημαντικές δωρεές, μεταξύ των οποίων και το κλειστό γυμναστήριο.

 

American Farm School on Facebook American Farm School on Youtube American Farm School on Flickr American Farm School on Instagram American Farm School on Linkedin
 
© 2017-23 American Farm School
X
Είστε απόφοιτος;
Κρατήστε επαφή!