ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ   /   Νέα & Εκδηλώσεις   /   Νέα
Νέα
Ψηφιακές εφαρμογές θα αποτυπώσουν τα μοναδικά χαρακτηριστικά της αμπελουργικής ζώνης στη Γουμένισσα
06. 04. 2022

Η ψηφιακή τεχνολογία και το δίκτυο αισθητήρων που αναπτύσσει η Αμερικανική Γεωργική Σχολή και ειδικότερα το Γραφείο Διαχείρισης Στρατηγικών Έργων, βρίσκεται και πάλι στο προσκήνιο του ψηφιακού μετασχηματισμού στη γεωργία.

Οι αμπελώνες της Γουμένισσας Κιλκίς θα αποτυπώσουν το δικό τους τερουάρ (terroir), το σύνολο δηλαδή των εδαφοκλιματικών παραγόντων που διαμορφώνουν τα χαρακτηριστικά του τοπικού οίνου. Συγκεκριμένα, ειδικοί σταθμοί που είναι εγκατεστημένοι στα αμπελοτόπια της περιοχής θα συλλέγουν πληροφορίες, οι οποίες θα μεταδίδονται σε πραγματικό χρόνο σε διαδικτυακή πλατφόρμα (portal). Η πλατφόρμα, στη συνέχεια, θα ενημερώνει τους αμπελοκαλλιεργητές, παρέχοντάς τους τις σωστές πληροφορίες ώστε να διευκολύνεται η διαδικασία παραγωγής. Οι συμμετέχοντες στο έργο θα έχουν ακόμη τη δυνατότητα να παρακολουθούν - ανά πάσα στιγμή - τα δεδομένα που εισάγονται στο σύστημα, όπως μετεωρολογικές προβλέψεις, ενδεχόμενες διαφοροποιήσεις, καθώς και να εξετάζουν τα στατιστικά στοιχεία που προκύπτουν. Την ίδια στιγμή, μέσω των ψηφιακών εργαλείων, θα κωδικοποιούνται τα χαρακτηριστικά της συγκεκριμένης αμπελουργικής ζώνης που είναι υπεύθυνα για την ιδιαίτερη γεύση και ποιότητα του κρασιού.

Το έργο αναμένεται να ενισχύσει την εξωστρέφεια της αμπελουργικής ζώνης της Γουμένισσας, να τονώσει την τοπική οικονομία και να ισχυροποιήσει τη θέση της στον εγχώριο αμπελουργικό και οινοποιητικό χάρτη. Η ψηφιακή αποτύπωση του τερουάρ είναι μια πρωτοβουλία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας (Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής ΔΑΟΚ Π.Ε. Κιλκίς) και της ομάδας παραγωγών Γουμένισσας «Εύφορη Γη».

Οι οινοποιοί της «Εύφορης Γης» δραστηριοποιούνται στην Π.Ε. Κιλκίς και συνεργάζονται με την Αμερικανική Γεωργική Σχολή σε θέματα ψηφιακών εφαρμογών. Επίσης, συμμετέχουν στο cluster Internet of Food Alliance (ένα πρότζεκτ του Γραφείου Διαχείρισης Στρατηγικών Έργων σε εξέλιξη) με την ΑΓΣ να είναι ο φορέας-αρωγός του εγχειρήματος.

American Farm School on Facebook American Farm School on Youtube American Farm School on Flickr American Farm School on Instagram American Farm School on Linkedin
 
© 2017-23 American Farm School
X
Είστε απόφοιτος;
Κρατήστε επαφή!