ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ   /   Ειδικά Προγράμματα   /   Επισκέψεις στο Αγρόκτημα   /   Κουζινοκαμώματα
Επισκέψεις στο Αγρόκτημα
Κουζινοκαμώματα

«Κουζινοκαμώματα» - εμπειρίες μαγειρικής και διατροφής για παιδιά 6-9 ετών

Καλωσήρθατε στο μαγικό κόσμο της δημιουργικής μαγειρικής και της υγιεινής διατροφής! Για εμάς η διατροφή είναι στοιχείο του πολιτισμού μας, μια ευκαιρία για επαφή με τα φυσικά προϊόντα και τον κύκλο ζωής τους. Η μαγειρική είναι  άσκηση φαντασίας,  γιορτή των αισθήσεων,  δεξιότητα χειρισμού υλικών. Τα «Κουζινοκαμώματα» δεν είναι ένα απλό εργαστήριο, είναι τροφή για το νου και το σώμα.

Τα «Κουζινοκαμώματα» αποτελούνται από έναν κύκλο οκτώ Εργαστηρίων Υγιεινής Διατροφής, που θα γίνονται κάθε Σάββατο πρωί 10:00 – 12:00 σε επιλεγμένους χώρους παραγωγής και εργαστήρια της ΑΓΣ. Το πρόγραμμα αφορά παιδιά ηλικίας 6-9 ετών (Νήπια και Α΄- Γ΄ Δημοτικού), οργανωμένα σε κλειστές ομάδες των 20 ατόμων. Κάθε εργαστήριο το εφαρμόζουν δύο στελέχη μας με μεγάλη εμπειρία στα αγροδιατροφικά προγράμματα.

Κάθε εργαστήριο έχει έναν θεματικό προσανατολισμό και αφορά ένα βασικό διατροφικό προϊόν, όπως ελιά, αβγό, σιτάρι, φρούτα, γαλακτοκομικά. Όλα αυτά ειδωμένα μέσα από τις αρχές της ισορροπημένης μεσογειακής διατροφής. Οι δραστηριότητεςπεριλαμβάνουν,κατασκευές, μαγειρικές και παιχνίδιαπου υποστηρίζουν τα παραπάνω θέματα.

Μετά την εφαρμογή του 1ου κύκλου εργαστηρίων θα ακολουθήσει και 2ος κύκλος  με διαφορετική θεματολογία. Στο 2ο κύκλο θα υπάρχουν θέματα αστικής κηπουρικής, πειραμάτων με τα φυτά και το έδαφος, απλές διαδικασίες σποράς και φροντίδας φυτών, λουλουδιών  και λαχανικών.

Με τα «Κουζινοκαμώματα» επιδιώκουμε τα παιδιά να έχουν μια δημιουργική διέξοδο στον ελεύθερο χρόνο τους, να μυηθούν στην υγιεινή διατροφή και να αναπτύξουν νέες δεξιότητες. Ταυτόχρονα θα έχουν την ευκαιρία να ζήσουν από κοντά το δημιουργικό, εκπαιδευτικό περιβάλλον της ΑΓΣ μέσα από ψυχαγωγικές βιωματικές δραστηριότητες.

Πότε;
Σάββατο 10:00-12:00 στις 3/11, 10/11, 17/11, 24/11 και 1/12, 8/12, 15/12 και 22/12. Η τελευταία συνάντηση θα έχει γιορταστικό χριστουγεννιάτικο χαρακτήρα, με καλεσμένους εσάς τους γονείς και οικοδεσπότες τα παιδιά!

Πού;
Τα θερμοκήπια, η αίθουσα του Σιταριού, το εργαστήριο Βιολογίας, το εργαστήριο Τεχνολογίας Τροφίμων είναι οι χώροι όπου θα εφαρμοστεί το πρόγραμμα, ανάλογα με τις ανάγκες της κάθε ενότητας.

Τα θέματα των εργαστηρίων σχετίζονται με τα φυσικά προϊόντα και την εποχικότητα τους.

Αναλυτικότερα:

  1. Ελιά. Η συγκομιδή, η παραγωγή του ελαιόλαδου, η γεωγραφία της ελιάς στην Ελλάδα, η ελιά στην αρχαιότητα και τη λαϊκή παράδοση.
  2. Κάστανα. Γλυκές γεύσεις και μαγειρέματα, κατασκευές και χειροτεχνίες με φυσικά υλικά, διατροφική αξία του κάστανου. Άλλοι χειμωνιάτικοι καρποί.
  3. Μήλα. Το μήλο ως σύμβολο της γνώσης, ως διατροφική αξία. Μύθοι γύρω από το μήλο. Μηλόπιτες, κομπόστες, χυμοί και γευστικοί συνδυασμοί.
  4. Πορτοκάλια. Η γιορτή των βιταμινών, μαρμελάδες και γλυκά με πορτοκάλι, η οικογένεια των εσπεριδοειδών, χειροτεχνίες με πορτοκαλόφλουδες.
  5. Γάλα. Η διατροφική του αξία, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, το παραδοσιακό φρέσκο τυροζούλι.
  6. Αβγό. Η πλήρης διατροφή, ένα κύτταρο που συμβολίζει τη ζωή, αβγά και πειράματα στο εργαστήριο, μαγειρέματα και συνταγές με αβγό.
  7. Σιτάρι, αλεύρι και δημητριακά. Το αλεύρι και τα δημητριακά ως αποθήκες ενέργειας για τον οργανισμό μας, ζυμάρι και ζύμες για πίτες, ψωμί και φρέσκο σπαγγέτι.
  8. Γιορταστικό τραπέζι. Ζυμώνουμε και συνδυάζουμε γεύσεις από κάστανο, μήλο και πορτοκάλι. Και για να πιούμε, να ευχηθούμε… έχουμε το δικό μας χυμό ροδιού!

Πώς μπορώ να δηλώσω συμμετοχή;
Είναι απλό: κατεβάστε την αίτηση εγγραφής-καρτέλα παιδιού, συμπληρώστε την και στείλτε την στο scamp@afs.edu.gr. Ακολουθήστε τις οδηγίες για την οριστικοποίηση της συμμετοχής σας. Το κόστος για τις οκτώ συναντήσεις είναι τα 135€ ανά παιδί.

Κρατήστε θέση τώρα!

Επικοινωνία: Μίγδη Μάρω και Αργυριάδου Ειρήνη, 2310 492768 και 2310492756, scamp@afs.edu.gr.

American Farm School on Facebook American Farm School on Youtube American Farm School on Flickr American Farm School on Instagram American Farm School on Linkedin
 
© 2017-22 American Farm School
X
Είστε απόφοιτος;
Κρατήστε επαφή!