ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ   /   Νέα & Εκδηλώσεις   /   Νέα
Νέα
International Masterclasses για το CERN για όγδοη χρονιά στην ΑΓΣ
24. 02. 2023

Γνώσεις τόσο για την ατομική και πυρηνική φυσική, όσο και για τα πειράματα και τις διατάξεις του CERN, απέκτησαν 172 μαθητές της Β’ και Γ’ Λυκείου από 15 Λύκεια που συμμετείχαν στα «Προχωρημένα μαθήματα Φυσικής Σωματιδίων (International Masterclasses 2023)». Για όγδοη χρονιά, τα μαθήματα πραγματοποιήθηκαν στην Αμερικανική Γεωργική Σχολή την Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου σε συνεργασία με το Εργαστηριακό Κέντρο Φυσικών Επιστημών Κέντρου της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης, την Ευρωπαϊκή Ομάδα Εκλαΐκευσης Φυσικής Στοιχειωδών Σωματιδίων (IPPOG), την ερευνήτρια του Πειράματος ALICE στο CERN και μέλους του IPPOG, Δρ Δέσποινα Χατζηφωτιάδου και το CERN.

Οι μαθητές της Β’ τάξης του Γενικού Λυκείου της Σχολής και τριμελείς ομάδες μαθητών από 14 ΓΕΛ, κυρίως της ανατολικής Θεσσαλονίκης, έγιναν για μία μέρα επιστήμονες – ερευνητές και ήρθαν σε άμεση επαφή με την έρευνα που γίνεται στο CERN και με τους επιστήμονες που τη διεξάγουν.

Τους συμμετέχοντες μαθητές υποδέχθηκε στο αμφιθέατρο του Γυμνασίου Χασιώτη ο διευθυντής του Γενικού Λυκείου, Μανώλης Πεδιωτάκης. Κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης οι μαθητές απέκτησαν τις αναγκαίες θεωρητικές γνώσεις, ενώ ακολούθησε εργαστήριο σε υπολογιστές όπου μαθητές χωρισμένοι σε ομάδες ταυτοποίησαν στοιχειώδη σωματίδια από δεδομένα πραγματικών συγκρούσεων που έχουν γίνει στους επιταχυντές του CERN. Το απόγευμα έγινε συζήτηση μέσω Vidyoconference των αποτελεσμάτων με ερευνητές στο CERN και με μαθητές από το Cagliari της Σαρδηνίας.

Κατά τη διάρκεια του Masterclass, οι μαθητές ασχολήθηκαν ενεργά με το πείραμα ALICE (A Large Ion Collider Experiment), το οποίο είναι ένα από τα τέσσερα μεγάλα πειράματα που διεξάγονται στον μεγάλο επιταχυντή αδρονίων (LHC) στο CERN και έχει στόχο να μελετήσει συγκρούσεις βαρέων ιόντων, όπως πυρήνων Μολύβδου (Pb) που έχουν επιταχυνθεί σε πολύ μεγάλες ταχύτητες, οι οποίες πλησιάζουν την ταχύτητα του φωτός. Το πείραμα ALICE έχει σχεδιαστεί για να καταγράψει τα χιλιάδες σωμάτια που παράγονται σε αυτές τις συγκρούσεις.

Να σημειωθεί ότι η Αμερικανική Γεωργική Σχολή είναι ο μοναδικός μη κρατικός ελληνικός εκπαιδευτικός φορέας που συμμετέχει στη διοργάνωση των International Masterclasses. Οι υπόλοιποι είναι τα Πανεπιστήμια Αθήνας, Θεσσαλονίκης και Κρήτης, το ΕΚΕΦΕ "Δημόκριτος", το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και το Ε.Κ.Φ.Ε. Κέντρου ΔΔΕ Ανατολικής Θεσσαλονίκης.

American Farm School on Facebook American Farm School on Youtube American Farm School on Flickr American Farm School on Instagram American Farm School on Linkedin
 
© 2017-23 American Farm School
X
Είστε απόφοιτος;
Κρατήστε επαφή!