Η ΑΓΣ
Η ΑΓΣ   /   Ιστορία
Η ΑΓΣ
Ιστορία

Ύστερα από 30 χρόνια ιεραποστολικής υπηρεσίας στα Βαλκάνια, ο διανοούμενος Αμερικανός εκπαιδευτής Δρ. John Henry House και η γυναίκα του, Susan Adeline, ίδρυσαν, το 1904, την Αμερικανική Γεωργική Σχολή στα προάστια της Θεσσαλονίκης. Οι πρώτοι μαθητές ήταν αγόρια, τα οποία είχαν ορφανέψει κατά τη διάρκεια εξεγέρσεων που σηματοδότησαν την πτώση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στην Ευρώπη.

Ο Δρ. House ήταν γνωστός ως «πρακτικός ιδεαλιστής» και πίστευε «στην εκπαίδευση όλου του ατόμου: στο μυαλό, στα χέρια και στη ψυχή». Πρακτική άσκηση σε καλλιέργειες φυτών και λαχανικών, αμπελώνες και δενδρόκηπους, ζωική παραγωγή και παραγωγή μεταξοσκωλήκων και σε βιομηχανικές δεξιότητες όπως η ξυλουργία, οι κατασκευές και η σιδηρουργία, εξόπλισαν τους αποφοίτους της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής ώστε να πετύχουν στη γεωργία και, εν καιρώ, να συμβάλλουν στην οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας.

Ταπεινές δωρεές κεφαλαίου και εξοπλισμού από ένα μικρό κύκλο υποστηρικτών στις Η.Π.Α., βοήθησαν το ίδρυμα να επιβιώσει στα πρώτα του χρόνια, καθώς υπήρξε μάρτυρας των δύο Βαλκανικών πολέμων, του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου και των μαζικών μετακινήσεων πληθυσμών και προσφύγων από την Μικρά Ασία στην Ελλάδα. 

Η δεκαετία του 1930, περίοδος επέκτασης των ακαδημαϊκών εγκαταστάσεων και εισαγωγής των τελευταίων γεωργικών καινοτομιών στην Ελλάδα, έδωσε τη θέση της στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και την Κατοχή, τον επακόλουθο Εμφύλιο Πόλεμο, αλλά και στις συνεχείς προσπάθειες, κατά τη διάρκεια των δεκαετιών που ακολούθησαν τον πόλεμο, για ανοικοδόμηση της ελληνικής γεωργίας και της γεωργικής εκπαίδευσης. Κατά το δεύτερο μισό του 20ου αιώνα, της Σχολής ηγήθηκε ο Bruce M. Lansdale, ένας Αμερικανός εκπαιδευτικός, μηχανικός και φιλέλληνας, που μαζί με τη σύζυγό του Tad, είχε την αξιοθαύμαστη ικανότητα να επικοινωνεί και να εμπνέει κάθε λογής ανθρώπους. Ορόσημα της εποχής εκείνης αποτελούν η εισαγωγή της μικτής εκπαίδευσης, τα μαθήματα βραχείας διάρκειας και η παροχή συμβουλευτικής επί τεχνικών θεμάτων προς τους αγρότες της περιοχής, η ενσωμάτωση των τεχνολογιών πληροφορίας στους χώρους της Σχολής και το εκπαιδευτικό αγρόκτημα, καθώς και τα προγράμματα «κατάρτισης εκπαιδευτών» σε διεθνές επίπεδο.

Διαβλέποντας τη ζήτηση για ανώτερη εκπαίδευση που έχει ως στόχο την επαγγελματική σταδιοδρομία στους τομείς των γεωργικών σπουδών, των επιστημών ζωής, του περιβάλλοντος, της τεχνολογίας τροφίμων και της διαχείρισης φυσικών πόρων, η Αμερικανική Γεωργική Σχολή ίδρυσε, το 1996, το Κολέγιο Περρωτής, μέσω μιας δωρεάς της κας Αλίκης Περρωτή εις μνήμη του συζύγου της Δημήτρη. Το Κολέγιο προσφέρει καινοτόμες ειδικότητες και εξυπηρετεί ένα διεθνές σύνολο φοιτητών. Τα μαθήματα διδάσκονται στην αγγλική γλώσσα και οδηγούν στην απονομή πτυχίου BSc (Hons), πιστοποιημένο από το Cardiff Metropolitan University της Ουαλίας και αναγνωρισμένο διεθνώς.

Σήμερα, η Αμερικανική Γεωργική Σχολή προσαρμόζει τη γεωργική εκπαίδευση και την εκπαίδευση επιστημών ζωής στις ανάγκες του 21ο αιώνα, παραμένοντας πιστή στις ρίζες της και στη μακροχρόνια παράδοση βιωματικής μάθησης.

American Farm School on Facebook American Farm School on Youtube American Farm School on Flickr American Farm School on Instagram American Farm School on Linkedin
 
© 2017-23 American Farm School
X
Είστε απόφοιτος;
Κρατήστε επαφή!