ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ   /   Νέα & Εκδηλώσεις   /   Νέα
Νέα
Οι δωρητές μας κάνουν τη διαφορά: Ίδρυμα Μποδοσάκη
26. 04. 2022

Έζησε έχοντας ως όραμα τη δημιουργία μίας κοινωνίας ίσων ευκαιριών με δυνατότητες και προοπτική για όλους, με έμφαση στην εκπαίδευση των νέων. Ο Πρόδρομος Μποδοσάκης Αθανασιάδης ήταν ένας ευπατρίδης, ένας εθνικός ευεργέτης και ένας από τους πιο σημαντικούς δωρητές του Προγράμματος Υποτροφιών – και όχι μόνο – της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής.

Η σχέση και η συνεργασία της Σχολής με το Ίδρυμα Μποδοσάκη, μετρά πλέον πέντε δεκαετίες. Κατά τη διάρκεια όλων αυτών των χρόνων, το Ίδρυμα στάθηκε ουσιαστικός και έμπρακτος αρωγός στο εκπαιδευτικό έργο της Σχολής, παρέχοντας τη δυνατότητα σε δεκάδες νέους και νέες να σπουδάσουν λαμβάνοντας σημαντικές υποτροφίες  για εκπαίδευση πάνω στον αγροδιατροφικό τομέα. Με υποτροφίες που ξεπερνούν τις 600,000 ευρώ μαθητές από διάφορα μέρη της ελληνικής υπαίθρου έχουν φοιτήσει στο Επαγγελματικό Λύκειο της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής. 

Όμως, εκτός από τη στήριξη του Προγράμματος Υποτροφιών, το Ίδρυμα και η Σχολή συνεργάστηκαν και σε άλλα σημαντικά εκπαιδευτικά έργα, όπως:

  • το πρόγραμμα αγροδιατροφικής εκπαίδευσης του Διαδριατικού Αγωγού Φυσικού Αερίου (ΤΑΡ) «ΕΥΔΟΚΙΜΗ ΓΗ», συνολικού προϋπολογισμού ενός εκατομμυρίου ευρώ και διάρκειας τριών ετών
  • το έργο «Thought for Food» μια στρατηγική συνεργασία με το ΕΚΕΤΑ, με ωφελούμενους 250 παραγωγούς και συνεργατικά σχήματα, που λειτούργησε ως ένα έργο-πλαίσιο για στοχευμένες δράσεις εκπαίδευσης των παραγωγών σε νέες τεχνολογίες και καλές πρακτικές
  • το καινοτόμο «Πρόγραμμα Ευφυούς Γεωργίας», το οποίο ήταν το αποτέλεσμα της συνεργασίας του Ιδρύματος Μποδοσάκη, της ΑΒ Βασιλόπουλος και της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής για την υποστήριξη της ελληνικής πρωτογενούς παραγωγής και
  • το πιο πρόσφατο όλων, τα «Πράσινα Νερά», το οποίο αποτελεί έργο του προγράμματος Active Citizens Funds.

 

Πολλές καινοτόμες εφαρμογές στην αγροδιατροφή, πρωτοβουλίες για τη βιώσιμη και αειφόρο γεωργία, δράσεις ψηφιακών εφαρμογών στη φυτική και ζωική παραγωγή ξεπήδησαν από τη συνεργασία της Σχολής με το Ίδρυμα Μποδοσάκη. Το πρόσημο της συνεργασίας ήταν πάντα θετικό για τις τοπικές παραγωγικές κοινωνίες, για το περιβάλλον και για την ανάπτυξη της καινοτομίας στην αγροδιατροφή.

Πρόσφατα, η Αμερικανική Γεωργική Σχολή είχε τη χαρά και την τιμή να δεχθεί την επίσκεψη της Προέδρου του Ιδρύματος Μποδοσάκη Αθηνάς Δεσύπρη, της Διευθύντριας Προγραμμάτων και Δωρεών Jennifer Clarke και του επίτιμου Προέδρου Δημήτρη Βλαστού. Κατά τη διάρκεια της ξενάγησής τους στο campus συναντήθηκαν με τους φετινούς οκτώ υπότροφους του Ιδρύματος Ακυλίνα Φωτίου, Ελένη Καρατάσιου, Δημήτρη Σιμώνη, Βασίλη Γκουζέλη, Μαρία Διαμαντή, Χαράλαμπο Λαγαρία, Δήμητρα Δημήτρου και Χριστίνα Γιαπουδζή, οι οποίοι ευχαρίστησαν θερμά τα στελέχη του Ιδρύματος για τις υποτροφίες που έχουν λάβει.

Με την ευκαιρία της παρουσίας της στο campus, η Διευθύντρια Προγραμμάτων και Δωρεών του Ιδρύματος  Μποδοσάκη, Jennifer Clarke, απάντησε στις ερωτήσεις του AFSFresh.

Για ποιους λόγους ο αείμνηστος Πρόδρομος Μποδοσάκης Αθανασιάδης επέλεξε την Αμερικανική Γεωργική Σχολή για να προχωρήσει σε τόσο σημαντικές δωρεές;

Ο Πρόδρομος Μποδοσάκης Αθανασιάδης υπήρξε μοναδική προσωπικότητα της Ελλάδας του 20ού αιώνα. Διορατικός, δραστήριος και τολμηρός επιχειρηματίας λειτούργησε παράλληλα ως αρωγός στις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας της εποχής του. Κινήθηκε με όραμα τη δημιουργία μίας κοινωνίας ίσων ευκαιριών με δυνατότητες και προοπτική για όλους με μεγάλη έμφαση στην εκπαίδευση των νέων. Η Αμερικανική Γεωργική Σχολή ήταν μεταξύ των πρώτων οργανισμών τους οποίους στήριξε με δωρεά ο Πρόδρομος Μποδοσάκης Αθανασιάδης, αναγνωρίζοντας το σημαντικό έργο που ήδη επιτελούσε στην εκπαίδευση των νέων στον τομέα της γεωργίας. Άλλωστε και ο πατέρας του αλλά και ο ίδιος σε μικρή ηλικία είχε ασχοληθεί για λίγο διάστημα με τη γεωργία και είχε ζήσει τις δυσκολίες που δημιουργεί η έλλειψη γνώσεων. Η πίστη της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής στην υποστήριξη της εκπαίδευσης των νέων στους τομείς εξειδίκευσης της γεωργίας, της οικολογίας και των επιστημών ζωής, ταυτίστηκε με την πίστη του ίδιου για την ανάγκη παροχής ίσων ευκαιριών εκπαίδευσης σε όλους. Για τον λόγο αυτόν, 50 χρόνια μετά, το Ίδρυμα Μποδοσάκη συνεχίζει την υποστήριξη της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής και του έργου της μέσω παροχής υποτροφιών.

Το Ίδρυμα Μποδοσάκη παραδοσιακά στηρίζει το πρόγραμμα υποτροφιών και συγκεκριμένα μαθητές που παρακολουθούν το Επαγγελματικό Λύκειο της Σχολής. Τι είναι  για εσάς η επαγγελματική εκπαίδευση και πόσο θα έπρεπε οι νέοι να επενδύσουν σε αυτή μελλοντικά;

Ο Πρόδρομος Μποδοσάκης Αθανασιάδης πρέσβευε ότι «η οργάνωση, η μελέτη και ο προγραμματισμός είναι οι απαραίτητες βάσεις από τις οποίες πρέπει να αρχίζει και στις οποίες πρέπει να στηρίζεται οποιαδήποτε εργασία», πεποίθηση που βρίσκεται και σήμερα στη βάση της λειτουργίας του Ιδρύματος Μποδοσάκη. Η επαγγελματική εκπαίδευση στηρίζει τους νέους που επιθυμούν να εντρυφήσουν στο επαγγελματικό αντικείμενο της επιλογής τους με πάθος αλλά και με πρακτικό ενδιαφέρον. Έτσι θα μπορέσουν να εξελιχθούν στον τομέα τους και να γίνουν άριστοι επαγγελματίες. Το υψηλό επίπεδο της εκπαίδευσης που παρέχει η Αμερικανική Γεωργική Σχολή διασφαλίζει την παροχή των σωστών εφοδίων στους νέους για να εξελιχθούν επαγγελματικά. Η επαγγελματική εκπαίδευση πιστεύω ότι δεν πρέπει να σταματάει ποτέ. Η τεχνολογία εξελίσσεται, η οικονομία αλλάζει, οι κοινωνικές ανάγκες διαφοροποιούνται και οι αλλαγές αυτές συμπαρασύρουν την ανάγκη να εξελίσσονται και οι τεχνικές μας γνώσεις σε όλα τα επίπεδα και σε κάθε ηλικία. Είναι σημαντικό να διατηρούμε το ενδιαφέρον μας για την εκπαίδευση αλλά και να παρέχονται οι δυνατότητες για τη δια βίου μάθηση όσων το επιδιώκουν.

Τι σημαίνουν για το Ίδρυμα Μποδοσάκη οι λέξεις «γενναιοδωρία» και «προσφορά»;

Οι έννοιες «γενναιοδωρία» και «προσφορά» συμπυκνώνουν τον λόγο ύπαρξης του Ιδρύματος Μποδοσάκη για τη συνέχιση του «σκοπού ζωής» του Πρόδρομου Μποδοσάκη Αθανασιάδη, τη δημιουργία και τη συμπαράσταση στην Πολιτεία και στον συνάνθρωπο. Με γνώμονα αυτές τις αξίες εξακολουθούμε να σχεδιάζουμε και να υλοποιούμε πληθώρα προγραμμάτων και δράσεων στους τομείς που συνιστούν τους τέσσερις στρατηγικούς πυλώνες του Ιδρύματος, στην προαγωγή της παιδείας, στην αναβάθμιση της υγείας, στην προστασία του περιβάλλοντος και στην ενδυνάμωση της Κοινωνίας των Πολιτών. Από την ίδρυσή του έως σήμερα, το Ίδρυμα Μποδοσάκη έχει διαθέσει περισσότερα από 450 εκατομμύρια ευρώ προς επίτευξη των σκοπών του. Παράλληλα, το Ίδρυμα Μποδοσάκη δρα σήμερα και ως καταλύτης δημιουργίας ενός πλαισίου ευρύτερης προσφοράς στην ελληνική κοινωνία, διαχειριζόμενο πόρους τρίτων – κληροδοτών, διεθνών φορέων, εταιρειών και άλλων μεγάλων δωρητών – που επιθυμούν να χρηματοδοτήσουν προγράμματα σημαντικού κοινωνικού αντίκτυπου για κρίσιμες ανάγκες εκπαίδευσης, υγείας, προστασίας του περιβάλλοντος και ενδυνάμωσης της Κοινωνίας των Πολιτών.

Πιστεύετε ότι μοιράζεστε το ίδιο εκπαιδευτικό όραμα με τη Σχολή; Και ποιο είναι αυτό;

Εκτιμώ ότι το εκπαιδευτικό όραμα της Σχολής και του Ιδρύματος Μποδοσάκη ταυτίζεται στα σημεία της αριστείας αλλά και της παροχής ίσων ευκαιριών για εκπαίδευση. Η προσήλωση της Σχολής στην προετοιμασία των μαθητών για τη διάκρισή τους σε οποιονδήποτε τομέα επαγγελματικής πορείας διαλέξουν να ακολουθήσουν, ταυτίζεται με την υποστήριξη της αριστείας από το Ίδρυμα μέσω των προγραμμάτων υποτροφιών που προσφέρουμε για μεταπτυχιακές, διδακτορικές και μεταδιδακτορικές σπουδές, όπου η αριστεία αποτελεί σημαντικό παράγοντα αξιολόγησης.

Η βαθύτερη ταύτιση όμως πιστεύω ότι βρίσκεται στην υποστήριξη των μαθητών που σε άλλη περίπτωση δε θα είχαν πρόσβαση στην εκπαίδευση που επιθυμούν για να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους αλλά και στη δημιουργία υποδομών μάθησης, συμβάλλοντας έτσι στη διαμόρφωση μίας κοινωνίας ίσων ευκαιριών με δυνατότητες και προοπτική για όλους, όπως διατυπώνεται και στο όραμα του Ιδρύματος Μποδοσάκη.

Πέρα από το εκπαιδευτικό όραμα, όμως, υπάρχει ταύτιση και στη φιλοσοφία μας στο πεδίο της προστασίας του περιβάλλοντος. Το Ίδρυμα Μποδοσάκη υπήρξε από τα πρώτα κοινωφελή ιδρύματα στην Ελλάδα που έστρεψαν την προσοχή τους στην προστασία του περιβάλλοντος, η οποία και συνιστά έναν από τους τέσσερις στρατηγικούς πυλώνες του έργου του. Η χρηματοδότηση έρευνας για περιβαλλοντικά θέματα, η υποστήριξη μεγάλων προγραμμάτων περιβαλλοντικής προστασίας, καθώς και η στήριξη προγραμμάτων περιβαλλοντικής αγωγής αποτελούν ορισμένους από τους τρόπους με τους οποίους το Ίδρυμα συμβάλλει στην προστασία του περιβάλλοντος και τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Τι συμβουλεύετε τους μαθητές της Σχολής που ωφελούνται από τη δωρεά σας;

Επιτρέψτε μου να απαντήσω μεταφέροντας τις σκέψεις ορισμένων από τους υποτρόφους του Ιδρύματος Μποδοσάκη για μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές, στους οποίους έχουμε απευθύνει την ίδια ερώτηση.

Θα τους συμβούλευα λοιπόν «να κυνηγήσουν τα όνειρά τους και να μην εγκαταλείπουν ποτέ», όπως αναφέρει η Όλγα Ψ. και υπερθεματίζει και η Νιόβη Ρ. τονίζοντας ότι «αν συμβούν λάθη στην πορεία ή εμπόδια δεν πρέπει να μας σταματούν.» Να ακολουθήσουν την προτροπή της Τζένης K. «ότι αξίζει να προσπαθούν, να παλέψουν πάρα πολύ και να πιστέψουν κι εκείνοι», όπως πίστεψε και η ίδια στις δυνάμεις της. Να ανακαλύψουν τι θέλουν να κάνουν και να ακολουθήσουν τη συμβουλή του Χρήστου Σ. διαμορφώνοντας «ένα συγκεκριμένο όραμα για τον εαυτό τους, το οποίο θα πρέπει στη συνέχεια να προωθήσουν όσο πιο καλά μπορούν».

Πάνω από όλα, λοιπόν, όλοι θα συμβουλεύαμε τους νέους να κυνηγήσουν τα όνειρά τους με πάθος και με τον στόχο να είναι καλοί στο αντικείμενο που θα επιλέξουν να επικεντρωθούν.

American Farm School on Facebook American Farm School on Youtube American Farm School on Flickr American Farm School on Instagram American Farm School on Linkedin
 
© 2017-23 American Farm School
X
Είστε απόφοιτος;
Κρατήστε επαφή!