ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ   /   Νέα & Εκδηλώσεις   /   Νέα
Νέα
• International Masterclasses για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά στην Αμερικανική Γεωργική Σχολή για το CERN
19. 03. 2019

Γνώσεις τόσο για την ατομική και πυρηνική φυσική, όσο και για τα πειράματα και τις διατάξεις του CERN, απέκτησαν 85 μαθητές από 15 λύκεια που συμμετείχαν στα «Προχωρημένα μαθήματα Φυσικής Σωματιδίων (International Masterclasses 2019)». Για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά, τα μαθήματα πραγματοποιήθηκαν στην Αμερικανική Γεωργική Σχολή την Τρίτη 19 Μαρτίου και σε συνεργασία με το Εργαστηριακό Κέντρο Φυσικών Επιστημών, Κέντρου της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης, την Ευρωπαϊκή Ομάδα Εκλαΐκευσης Φυσικής Στοιχειωδών Σωματιδίων και την υποστήριξη του Εργαστηρίου Πυρηνικής Φυσικής και Στοιχειωδών Σωματιδίων του Τμήματος Φυσικής του Α.Π.Θ. και φυσικά το CERN.

Οι μαθητές Β’ και Γ’ τάξης του Γενικού Λυκείου της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής και πενταμελείς ομάδες μαθητών από 14 ΓΕΛ κυρίως της ανατολικής Θεσσαλονίκης, έγιναν για μία μέρα επιστήμονες – ερευνητές και ήρθαν σε άμεση επαφή με την έρευνα που γίνεται στο CERN και με τους επιστήμονες που τη διεξάγουν.

Τους συμμετέχοντες μαθητές καλωσόρισε στην αίθουσα Seth Frank, (παρουσία επιπλέον 85 μαθητών από ακόμη τρία σχολεία) ο πρόεδρος της Σχολής και του Perrotis College, Δρ. Πάνος Κανέλλης. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ο αν.καθηγητής του τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ, Δρ. Δημήτριος Σαμψωνίδης και η ερευνήτρια στο Εθνικό Ινστιτούτο Πυρηνικής Φυσικής της Ιταλίας και το CERN, Δρ. Δέσποινα Χατζηφωτιάδου (επιστημονική υπεύθυνη της ημερίδας) βοήθησαν τους μαθητές να αποκτήσουν τις αναγκαίες θεωρητικές γνώσεις. Ακολούθησε εργαστήριο σε υπολογιστές όπου οι 85 μαθητές χωρισμένοι σε ομάδες ταυτοποίησαν στοιχειώδη σωματίδια από δεδομένα πραγματικών συγκρούσεων που έχουν γίνει στους επιταχυντές του CERN. Το απόγευμα έγινε συζήτηση μέσω Vidyoconference των αποτελεσμάτων με ερευνητές στο CERN και με μαθητές από πανεπιστήμια της Λυόν, του Κάλιαρι και του Μεξικό όπου πραγματοποιούσαν την ίδια ώρα αντίστοιχη εκδήλωση.

Κατά τη διάρκεια του masterclass, οι μαθητές ασχολήθηκαν ενεργά με το πείραμα ALICE (A Large Ion Collider Experiment), το οποίο είναι ένα από τα τέσσερα μεγάλα πειράματα που διεξάγονται στον μεγάλο επιταχυντή αδρονίων (LHC) στο CERN και έχει στόχο να μελετήσει συγκρούσεις βαριών ιόντων, όπως πυρήνων Μολύβδου (Pb) που έχουν επιταχυνθεί σε πολύ μεγάλες ταχύτητες που πλησιάζουν την ταχύτητα του φωτός. Το πείραμα ALICE έχει σχεδιαστεί για να καταγράψει τα χιλιάδες σωμάτια που παράγονται σε αυτές τις συγκρούσεις.

Να σημειωθεί ότι η Αμερικανική Γεωργική Σχολή είναι ο μοναδικός μη κρατικός ελληνικός εκπαιδευτικός φορέας που συμμετέχει στη διοργάνωση των International Masterclasses. Οι υπόλοιποι είναι τα Πανεπιστήμια Αθήνας, Θεσσαλονίκης και Κρήτης, το ΕΚΕΦΕ "Δημόκριτος", το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και το Ε.Κ.Φ.Ε. Κέντρου, ΔΔΕ ανατολικής Θεσσαλονίκης.

•	International Masterclasses για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά στην Αμερικανική Γεωργική Σχολή για το CERN
•	International Masterclasses για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά στην Αμερικανική Γεωργική Σχολή για το CERN
•	International Masterclasses για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά στην Αμερικανική Γεωργική Σχολή για το CERN
•	International Masterclasses για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά στην Αμερικανική Γεωργική Σχολή για το CERN
American Farm School on Facebook American Farm School on Youtube American Farm School on Flickr American Farm School on Instagram American Farm School on Linkedin
 
© 2017-22 American Farm School
X
Είστε απόφοιτος;
Κρατήστε επαφή!