ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ   /   Νέα & Εκδηλώσεις   /   Νέα
Νέα
Σε εκδήλωση του ΟΗΕ για το νερό συμμετείχε η ΑΓΣ
20. 03. 2023

Παρούσα στον παγκόσμιο διάλογο για το νερό, ο οποίος τελείται στο πλαίσιο του σχετικού συνεδρίου του ΟΗΕ, δήλωσε η Αμερικανική Γεωργική Σχολή. Ως ένα φιλοπεριβαλλοντικό Μη Κερδοκοπικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα, το οποίο προωθεί και στηρίζει την προστασία του περιβάλλοντος, την αειφορία, την πράσινη ανάπτυξη και την κυκλική οικονομία, δεν θα μπορούσε να απουσιάζει από το σημαντικό «ραντεβού» της παγκόσμιας εκπαιδευτικής (και όχι μόνο) κοινότητας για τη διαχείριση του πιο πολύτιμου αγαθού της φύσης: του νερού. Σε συνεργασία με το One Drop Foundation, η ΑΓΣ «συμμετείχε» στο United Nations Water Conference 2023 διοργανώνοντας διαδικτυακή εκδήλωση με τίτλο: «Η αξία του νερού: Επενδύοντας στη νέα γενιά».

Κατά τη διάρκειά της, οι δύο οργανισμοί ανέδειξαν παραδείγματα περιπτώσεων που υπογραμμίζουν τη σημασία της κινητοποίησης νεαρών ηγετών στη διαχείριση, τη διατήρηση και τη βιωσιμότητα του νερού ενώ το κοινό συμμετείχε μέσω διαδραστικών, δημιουργικών συμμετοχικών εικονικών εργαλείων. Ο πρόεδρος της ΑΓΣ, Dr. Jeff Lansdale ανέπτυξε τις προκλήσεις του μέλλοντος στο ζήτημα της παγκόσμιας διαχείρισης, δίνοντας τη σημαντική διάσταση της εκρηκτικής αύξησης του πληθυσμού στον πλανήτη. Από την πλευρά του, ο υπεύθυνος του προπτυχιακού προγράμματος «Περιβαλλοντικές Επιστήμες» του Perrotis College καθηγητής Δρ. Γιώργος Φυτιάνος ανέπτυξε τα περιβαλλοντικά προγράμματα των σπουδών και τις δράσεις και πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει το Ίδρυμα για την προστασία του περιβάλλοντος. Η κοινή δράση αποτέλεσε ορόσημο για την ΑΓΣ διότι τη συνέδεσε με τους πολίτες του κόσμου μέσω της πρωτοποριακής προσέγγισης στη διαχείριση του νερού.

Να σημειωθεί ότι το Συνέδριο του ΟΗΕ για το νερό, υπό την ηγεσία των κυβερνήσεων της Ολλανδίας και του Τατζικιστάν, πραγματοποιείται στη Νέα Υόρκη από τις 22 έως τις 24 Μαρτίου. Είναι η πρώτη φορά –μετά από τέσσερις δεκαετίες- που ο ΟΗΕ πραγματοποιεί Συνέδριο με θέμα το νερό. Το Συνέδριο θα επικεντρώσει τον διάλογο σε πέντε βασικά θέματα:

·        νερό για υγεία,

·        νερό για βιώσιμη ανάπτυξη,

·        νερό για κλίμα,

·        ανθεκτικότητα και περιβάλλον,

·        νερό για συνεργασία και δεκαετία δράσης για το νερό.

Πάντως, οι επιστήμονες προειδοποιούν για το ζοφερό μέλλον, ξεκαθαρίζοντας ότι τα έθνη θα πρέπει να αρχίσουν να διαχειρίζονται το νερό ως «παγκόσμια κοινό αγαθό». Η προσφορά αναμένεται να ξεπεράσει τη ζήτηση κατά 40% ως το 2030, βάσει της έκθεσης που δημοσιοποιήθηκε και σηματοδοτεί την πρώτη φορά που το παγκόσμια υδάτινο σύστημα εξετάζεται τόσο διεξοδικά, και διατυπώνονται οι κίνδυνοι για την ευημερία των χωρών αν παραμελήσουν το νερό. Τονίζουν πως οι κυβερνήσεις πρέπει επειγόντως να σταματήσουν να επιδοτούν την εξόρυξη και την υπερβολική χρήση του νερού μέσω εσφαλμένων γεωργικών επιδοτήσεων. Την ίδια ώρα οι βιομηχανίες θα πρέπει να αναθεωρήσουν τις άχρηστες πρακτικές τους, ώστε η χρήση νερού να έχει βιώσιμο χαρακτήρα στο μέλλον.

 

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΡΟ

Ø 40% θα ξεπεράσει η ζήτηση την προσφορά νερού ως το 2030

Ø 3,6 δισ. άνθρωποι έχουν ανεπαρκή πρόσβαση στο νερό

Ø 74% των φυσικών καταστροφών (2001-2018) συνδεόταν με το νερό

Ø 1 εκατ. μπουκάλια νερό πωλούνται κάθε λεπτό παγκοσμίως

American Farm School on Facebook American Farm School on Youtube American Farm School on Flickr American Farm School on Instagram American Farm School on Linkedin
 
© 2017-23 American Farm School
X
Είστε απόφοιτος;
Κρατήστε επαφή!