ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ   /   Νέα & Εκδηλώσεις   /   Νέα
Νέα
Alumni Xpress: Δημήτρης Αγαθαγγελίδης, τάξη 1955
11. 05. 2022

Το πρωινό της Τετάρτης 11 Μαΐου, ένα βανάκι προσέγγιζε το campus της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής. Στη θέση του συνοδηγού καθόταν ο Δημήτρης Αγαθαγγελίδης, η καρδιά του οποίου κόντευε να σπάσει από τον ενθουσιασμό. Μόλις αντίκρισε την πύλη, γύρισε τον χρόνο πίσω… Αρκετά πίσω… Στο 1952 (!), όταν σε ηλικία 15 ετών, την πέρασε για πρώτη φορά προκειμένου να σπουδάσει στο Λύκειο της Σχολής.

Από τότε έχουν περάσει επτά δεκαετίες και ο 85χρονος (πια) Δημήτρης Αγαθαγγελίδης πήρε τη δωδεκαμελή οικογένειά του και ήρθε στη Σχολή. «Ήθελα να τους δείξω το μέρος που σπούδασα, το οικοτροφείο, να τους μιλήσω για τους δασκάλους μου. Θέλω να ξέρουν από πού άρχισαν όλα… Διότι, για εμένα η Σχολή ήταν η αφετηρία για την επαγγελματική ζωή μου…», είπε, εμφανώς συγκινημένος.

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Πατρίδα Ημαθίας. Οι γονείς του είχαν πουλήσει ορισμένα από τα λιγοστά χωράφια τους για να σπουδάσουν μαθηματικό τον μεγαλύτερο αδελφό του. Για τον Δημήτρη είχαν σχεδιάσει να κάνει σπουδές στη γεωργία και να επιστρέψει στο χωριό για να αναλάβει τα χωράφια. «Μου άρεσε πολύ εδώ… Ήταν σαν μία δεύτερη οικογένεια… Μετά την πρώτη χρονιά, γύρισα για το καλοκαίρι στο σπίτι. Όμως, το φθινόπωρο οι γονείς μου δεν με έστειλαν στη Σχολή. Τους άκουγα να μαλώνουν διότι δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα… Σκέφτηκα ότι δεν θα ξαναδώ τη Σχολή και αυτό με λυπούσε αφάνταστα. Μία εβδομάδα αργότερα, εμφανίστηκε στην εξώπορτα ο αείμνηστος Θεόδωρος Λίτσας. Εξήγησε στους γονείς μου ότι έχω λάβει υποτροφία για να συνεχίσω τις σπουδές μου… Αυτό ήταν! Σε μισή ώρα είχα ετοιμάσει τα πράγματα μου και έφυγα για τη Σχολή», θυμάται με νοσταλγία. «Όλα ήταν καλά στη Σχολή. Δεν μας δίδαξε μόνο τη γεωργία, αλλά και πώς να γίνουμε σωστοί άνθρωποι, να αγαπάμε και να σεβόμαστε τον διπλανό μας, να είμαστε χρήσιμοι στην κοινωνία», προσέθεσε.

Αποφοίτησε το 1955. Όμως, όσο ήταν τελειόφοιτος απασχολούνταν στην κεντρική βιβλιοθήκη, με αποτέλεσμα να πέσει στα χέρια του ένας κατάλογος με αμερικανικά πανεπιστήμια. «Είχε και φωτογραφίες. Ωραίες φωτογραφίες. Και τότε σκέφτηκα: ‘τι ωραία να πήγαινα για σπουδές σε αυτά τα πανεπιστήμια’», λέει. Μόνο αυτή η σκέψη ήταν αρκετή για τον κ. Αγαθαγγελίδη. Έγραψε επιστολές ζητώντας υποτροφία και πράγματι ένα πανεπιστήμιο ανταποκρίθηκε και του την προσέφερε. «Όμως, όσο και αν δούλεψα εκείνο το καλοκαίρι, μου έλειπαν 300 δολάρια Η.Π.Α. για να κάνω το υπερατλαντικό ταξίδι. Ο τότε πρόεδρος της ΑΓΣ, ο αείμνηστος BruceLansdale, μου τα δάνεισε και φρόντισα να του τα επιστρέψω το επόμενο καλοκαίρι, δουλεύοντας στην Αμερική. Αν δεν ήταν ο συγκεκριμένος άνθρωπος, δεν θα πήγαινα στην Αμερική και η ζωή μου θα είχε πάρει άλλη πορεία», παρατήρησε.

Μετά τις σπουδές του στις Η.Π.Α., δημιούργησε με τη σύζυγό του την MountainValleySeed, η οποία πουλούσε μικρά φυτά και σπόρους. Σιγά – σιγά επεκτάθηκε η δραστηριότητά της σχεδόν σε όλες τις Πολιτείες, ενώ άρχισε και τις εξαγωγές. Εν τέλει, το 2009, ο Δημήτρης Αγαθαγγελίδης την πούλησε σε έναν σημαντικό επενδυτή.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στο campus της ΑΓΣ, η οικογένεια Αγαθαγγελίδη ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις, συναντήθηκε με τον πρόεδρο Dr. JeffLansdale, ενώ ο 85χρονος Δημήτρης Αγαθαγγελίδης, είχε τη χαρά να μιλήσει σε μαθητές των Λυκείων, συμβουλεύοντάς τους να κυνηγήσουν τα όνειρά τους και να «ρουφήξουν σαν σφουγγάρι» τις γνώσεις και τα πρότυπα που παρέχει η Σχολή…

American Farm School on Facebook American Farm School on Youtube American Farm School on Flickr American Farm School on Instagram American Farm School on Linkedin
 
© 2017-23 American Farm School
X
Είστε απόφοιτος;
Κρατήστε επαφή!