ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ   /   Νέα & Εκδηλώσεις   /   Νέα
Νέα
Στην ΑΓΣ ο πρώτος φαινολογικός κήπος στην Ελλάδα
14. 12. 2020

Τον πρώτο φαινολογικό κήπο στην Ελλάδα, ο οποίος θα είναι και επισκέψιμος, φιλοξενεί στις εγκαταστάσεις της η Αμερικανική Γεωργική Σχολή. Υλοποιήθηκε σε συνεργασία με το Εργαστήριο Δασοκομίας του Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του Α.Π.Θ. και την Ελληνική Τσιμεντοβιομηχανία ΤΙΤΑΝ, στο πλαίσιο του έργου LIFE CLIVUT (Climate Value of Urban Trees) της Ε.Ε..

Φαινολογία είναι ο κλάδος της επιστήμης που ασχολείται με τον προσδιορισμό, καταγραφή, μελέτη και διερεύνηση της χρονικής έναρξης και διάρκειας βιολογικών γεγονότων που σηματοδοτούν τον κύκλο της ζωής των φυτών, τόσο για συγκεκριμένα είδη, όσο και για ομάδες ή κοινότητες. Η εγκατάσταση του κήπου έγινε την 11η Δεκεμβρίου με σκοπό τη μελέτη των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στο οικοσύστημα για την ανάπτυξη μιας αποτελεσματικής κλιματικής στρατηγικής που θα αφορά τη βελτίωση του αστικού πρασίνου και της βιοποικιλότητας. Συνολικά φυτεύτηκαν 100 πιστοποιημένα δενδρύλλια και θαμνοειδή, τέσσερα από 25 διαφορετικά είδη, που αντέχουν στις ξηροθερμικές συνθήκες περιβάλλοντος. Αντιπροσωπεύουν τη βιοποικιλότητα της Μεσογειακής χλωρίδας και παρήχθησαν σε πιστοποιημένο φυτώριο της Βορείου Ιταλίας που συμμετέχει στο consortium εταίρων του ευρωπαϊκού έργου.

Κατά τη διάρκεια του πολυετούς έργου απαγορεύονται οι καλλιεργητικές φροντίδες επί των φυτών, ενώ επιτρέπονται οι δράσεις μελέτης και έρευνας της ανάπτυξής τους, καθώς και οι εκπαιδευτικές δράσεις και εκδηλώσεις προώθησης, ενημέρωσης και ξενάγησης. Στόχος είναι η έρευνα και η ανάπτυξη περιβαλλοντικής και οικολογικής συνείδησης που αποτελούν πρωτεύοντα στοιχεία της αποστολής της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής. Ο κήπος αναπτύσσεται σε έκταση τεσσάρων στρεμμάτων, ανατολικά-νοτιοανατολικά του campus.

Στην ΑΓΣ ο πρώτος φαινολογικός κήπος στην Ελλάδα
Στην ΑΓΣ ο πρώτος φαινολογικός κήπος στην Ελλάδα
Στην ΑΓΣ ο πρώτος φαινολογικός κήπος στην Ελλάδα
Στην ΑΓΣ ο πρώτος φαινολογικός κήπος στην Ελλάδα
American Farm School on Facebook American Farm School on Youtube American Farm School on Flickr American Farm School on Instagram American Farm School on Linkedin
 
© 2017-22 American Farm School
X
Είστε απόφοιτος;
Κρατήστε επαφή!