ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ   /   Νέα & Εκδηλώσεις   /   Νέα
Νέα
International Masterclasses στην Αμερικανική Γεωργική Σχολή για το CERN
28. 02. 2020

Γνώσεις τόσο για την ατομική και πυρηνική φυσική, όσο και για τα πειράματα και τις διατάξεις του CERN, απέκτησαν 90 μαθητές από 15 λύκεια που συμμετείχαν στα «Προχωρημένα μαθήματα Φυσικής Στοιχειωδών Σωματιδίων (International Masterclasses 2020)». Για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά, τα μαθήματα πραγματοποιήθηκαν στην Αμερικανική Γεωργική Σχολή την Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου σε συνεργασία με το Εργαστηριακό Κέντρο Φυσικών Επιστημών, την Ευρωπαϊκή Ομάδα Εκλαΐκευσης Φυσικής Στοιχειωδών Σωματιδίων και με την υποστήριξη του Εργαστηρίου Πυρηνικής Φυσικής και Στοιχειωδών Σωματιδίων του Τμήματος Φυσικής του Α.Π.Θ. και του CERN.

Οι μαθητές Β’ και Γ’ τάξης του Γενικού Λυκείου της ΑΓΣ και πενταμελείς ομάδες μαθητών από 14 ΓΕΛ κυρίως της ανατολικής Θεσσαλονίκης, έγιναν για μία μέρα επιστήμονες – ερευνητές και ήρθαν σε άμεση επαφή με την έρευνα που γίνεται στο CERN και με τους επιστήμονες που τη διεξάγουν.

Τους συμμετέχοντες μαθητές καλωσόρισε στην αίθουσα Seth Frank, ο πρόεδρος της Σχολής και του Perrotis College, Δρ. Πάνος Κανέλλης. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ο Δρ. Χρήστος Λαμπούδης, Μεταδιδακτορικός Ερευνητής του Τμήματος Φυσικής Α.Π.Θ. και η ερευνήτρια στο Εθνικό Ινστιτούτο Πυρηνικής Φυσικής της Ιταλίας και το CERN, Δρ. Δέσποινα Χατζηφωτιάδου βοήθησαν τους μαθητές να αποκτήσουν τις αναγκαίες θεωρητικές γνώσεις. Ακολούθησε εργαστήριο σε υπολογιστές όπου οι μαθητές χωρισμένοι σε ομάδες ταυτοποίησαν στοιχειώδη σωματίδια από δεδομένα πραγματικών συγκρούσεων που έχουν γίνει στους επιταχυντές του CERN. Το απόγευμα έγινε συζήτηση μέσω Vidyoconference των αποτελεσμάτων με ερευνητές στο CERN και με τους μαθητές σχολείου στην Αγία Πετρούπολη.

Κατά τη διάρκεια του masterclass, οι μαθητές ασχολήθηκαν ενεργά με το πείραμα ALICE (A Large Ion Collider Experiment), το οποίο είναι ένα από τα τέσσερα μεγάλα πειράματα που διεξάγονται στον μεγάλο επιταχυντή αδρονίων (LHC) στο CERN και έχει στόχο να μελετήσει συγκρούσεις βαριών ιόντων, όπως πυρήνων Μολύβδου (Pb) που έχουν επιταχυνθεί σε πολύ μεγάλες ταχύτητες που πλησιάζουν την ταχύτητα του φωτός. Το πείραμα ALICE έχει σχεδιαστεί για να καταγράψει τα χιλιάδες σωματίδια που παράγονται σε αυτές τις συγκρούσεις.

Να σημειωθεί ότι η Αμερικανική Γεωργική Σχολή είναι ο μοναδικός μη κρατικός ελληνικός εκπαιδευτικός φορέας που συμμετέχει στη διοργάνωση των International Masterclasses. Οι υπόλοιποι είναι τα Πανεπιστήμια Αθήνας, Θεσσαλονίκης και Κρήτης, το ΕΚΕΦΕ "Δημόκριτος" και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.

International Masterclasses στην Αμερικανική Γεωργική Σχολή για το CERN
International Masterclasses στην Αμερικανική Γεωργική Σχολή για το CERN
International Masterclasses στην Αμερικανική Γεωργική Σχολή για το CERN
International Masterclasses στην Αμερικανική Γεωργική Σχολή για το CERN
American Farm School on Facebook American Farm School on Youtube American Farm School on Flickr American Farm School on Instagram American Farm School on Linkedin
 
© 2017-22 American Farm School
X
Είστε απόφοιτος;
Κρατήστε επαφή!