ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ   /   Νέα & Εκδηλώσεις   /   Νέα
Νέα
Ενυδρειοπονία από τα χέρια των μαθητών της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής
08. 02. 2017

Ενημέρωση άρθρου

Οι μαθητές της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής κατέκτησαν ένα από τα συνολικά τρία βραβεία της πανελλήνιας εμπορικής έκθεσης του Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων. Πρόκειται για το βραβείο «Καινοτόμο Προϊόν» που δόθηκε στην ομάδα των μαθητών από τοΓενικό Λύκειο και το Επαγγελματικό Λύκειο της Σχολής.Τα παιδιά παρουσίασαν την εικονική μαθητική επιχείρηση “Vitalis”, η οποία διαχειρίζεται καλλιέργεια λαχανικών από απόβλητα… ψαριών, μέσω της διαδικασίας της ενυδρειοπονίας. Η έκθεση διεξήχθη σε δύο φάσεις μία στην Αθήνα και μία στη Θεσσαλονίκη, με τηνσυμμετοχή 82 μαθητικών «επιχειρήσεων» δημόσιων και ιδιωτικών σχολείων από όλη την χώρα.   

-------------------------------------------------

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα μαθητές λυκείου πέτυχαν την καλλιέργεια λαχανικών από απόβλητα… ψαριών, μέσω της διαδικασίας της ενυδρειοπονίας. Πρόκειται για ερευνητικό και εκπαιδευτικό project ομάδας μαθητών του Γενικού και Επαγγελματικού Λυκείου της Σχολής, μέλη του club επιχειρηματικότητας του ιδρύματος. Αποτελεί τη συμμετοχή τους στην εμπορική έκθεση που πραγματοποιείται την Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου στο Mediterranean Cosmos κι διοργανώνεται από το Σωματείο Επιχειρηματικότητας Νέων.

Για να πετύχουν τον σκοπό τους και στο πλαίσιο των μαθημάτων τους στο club, οι μαθητές «ίδρυσαν» την Vitalis. Είναι μια εμπορική εταιρεία γεωργικών προϊόντων που τόλμησε και πρωτοτύπησε χρησιμοποιώντας εναλλακτικές μεθόδους καλλιέργειας. «Υλοποιήσαμε την τεχνική της ενυδρειοπονίας, η οποία είναι το τέλειο κλειστό σύστημα παραγωγής τροφίμων, και το πιο βιολογικό. Είναι μια μέθοδος κάθετης καλλιέργειας και ανάπτυξης των φυτών μαζί με τα ψάρια. Τα ψάρια κρατούνται σε δεξαμενές, και τα φυτά αυξάνονται και αναπτύσσονται υδροπονικά, δηλαδή χωρίς χώμα στην επιφάνεια του ενυδρείου. Όταν τα ψάρια ζουν σε δεξαμενές, τα απόβλητά τους αυξάνονται στο νερό, τα οποία είναι θρεπτικά για τα φυτά που φαίνεται να αγαπούν να τα  απορροφούν. Τα οφέλη αυτής της τεχνικής είναι πολλαπλά, καθώς δε χρειάζονται φυτοφάρμακα ή βοτάνισμα, τα φυτά της ενυδρειοπονίας μεγαλώνουν με διπλάσια ταχύτητα και έχουμε έως και δεκαπλάσιες καλλιέργειες στον ίδιο χώρο! Επιπλέον, η ενέργεια που ξοδεύεται είναι 70% μικρότερη από την κλασική, η απαιτητικότητα ποτίσματος είναι μόλις 2% σε σχέση με αυτή των φυτών στο χώμα, ενώ το σύστημα κοστίζει 80-100 ευρώ!», δήλωσε η μαθήτρια της Β’ τάξης του Γενικού Λυκείου και μέλος του τμήματος Δημοσίων Σχέσεων της μαθητικής εταιρείας Vitalis, Αριάδνη Λαφάρα.

Με τη μέθοδο της ενυδρειοπονίας, η Vitalis αποσκοπεί να δώσει λύση στην ανεπάρκεια του ελευθέρου χώρου παραγωγής και να πιστοποιήσει την υψηλή ποιότητα των προϊόντων που επιθυμεί ο κάθε καταναλωτής. Οι μαθητές στέλνουν το μήνυμα ότι ο κάθε πολίτης μπορεί να γίνει άμεσα εμπλεκόμενος στα αγαθά που καταναλώνει και μάλιστα με χαμηλό κόστος. Η Vitalis προωθεί και ενθαρρύνει αυτή τη νέα και εναλλακτική μέθοδο καλλιέργειας με περιβαλλοντική συνείδηση και δίνει την ευκαιρία στον καθένα να γίνει παραγωγός των αγαθών που καταναλώνει άφοβα και εύκολα. «Ο καθένας έχει τη δυνατότητα να καλλιεργεί τα λαχανικά του σε ενυδρείο μέσα στην κουζίνα ή το σαλόνι του! Δεν κοστίζει και γίνεται με βιολογικό τρόπο. Είμαστε ένθερμοι υποστηρικτές της καινοτομίας, αφού με το σύστημα ενυδρειοπονίας βοηθάμε στην εξέλιξη της παραγωγής και ακολουθούμε έναν καινούργιο δρόμο καλλιέργειας έτοιμο να αξιοποιήσουμε και να συμπεριλάβουμε στην καθημερινότητα όλων», επισήμανε η 17χρονη μαθήτρια.

Υπεύθυνη και συντονίστρια του Club Επιχειρηματικότητας της Σχολής είναι η μαθηματικός με ειδίκευση στη διοίκηση επιχειρήσεων, Γιώτα Χατζοπούλου, πρόεδρος της εικονικής επιχείρησης η μαθήτρια Ελένη Κυτούδη, ενώ διευθυντές των τμημάτων της επιχείρησης είναι οι μαθητές: Αθηνά Κατσούλα, Παναγιώτα Φίντζου, Σοφία Λίλτση, Ελευθερία Βογιατζόγλου, Χάρης Κάκαρης και Σωτήρης Αποστόλου. Συνυπεύθυνος και αρωγός στην υλοποίηση του συστήματος είναι ο εξειδικευμένος γεωτεχνικός καθηγητής της Σχολής, Γιάννης Μυλωνάς.

Ενυδρειοπονία από τα χέρια των μαθητών της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής
Ενυδρειοπονία από τα χέρια των μαθητών της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής
Ενυδρειοπονία από τα χέρια των μαθητών της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής
American Farm School on Facebook American Farm School on Youtube American Farm School on Flickr American Farm School on Instagram American Farm School on Linkedin
 
© 2017-22 American Farm School
X
Είστε απόφοιτος;
Κρατήστε επαφή!