ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ   /   Νέα & Εκδηλώσεις   /   Νέα
Νέα
Εκπαιδεύοντας «ψηφιακούς πολίτες» στο Δημοτικό Σχολείο
06. 03. 2020

Να κάνει τους μαθητές υπεύθυνους και ασφαλείς χρήστες της τεχνολογίας είναι ο στόχος των μαθημάτων του Ψηφιακού Πολίτη που έχει ξεκινήσει φέτος στο Δημοτικό σχολείο της ΑΓΣ.

Αρχικά, τα μεγαλύτερα παιδιά του σχολείου κλήθηκαν να δημιουργήσουν έναν εικονογραφημένο Οδηγό Ορθής Χρήσης των iPads και του Διαδικτύου. Αποδέκτες του Οδηγού ήταν τα παιδιά της Β' τάξης που μόλις άρχισαν να χρησιμοποιούν τα iPads τους και σίγουρα δεν έχουν την εμπειρία που απαιτείται! Στη συνέχεια, οι μαθητές και οι μαθήτριες, μελετώντας ένα κείμενο κατευθυντικού λόγου, ήρθαν σε επαφή με τη γνωστή εκπαιδευτική εφαρμογή Kahoot και κλήθηκαν να δημιουργήσουν τα δικά τους κουίζ, επιστρατεύοντας τις γενικές τους γνώσεις.

Επειδή, όμως, το Διαδίκτυο αποτελεί πια μέρος της καθημερινότητάς, οι μαθητές οφείλουν να γνωρίζουν πώς να προστατευτούν από την υπερέκθεση σε αυτό. Στην κατανόηση του ζητήματος βοήθησε η προϊσταμένη της βιβλιοθήκης "Δημήτρης & Αλίκη Περρωτής", Δαμιάνα Κουτσομίχα, η οποία σε μια πολύ ενδιαφέρουσα διαδραστική παρουσίαση έφερε τα παιδιά σε επαφή με την έννοια του Ψηφιακού Αποτυπώματος και με τον τρόπο που ο καθένας και η καθεμία δημιουργεί το δικό του αποτύπωμα, τις επιπτώσεις που αυτό μπορεί να έχει στη μετέπειτα ζωή τους και το πόσο σημαντικό είναι να δημιουργηθεί υπεύθυνη και όχι φοβική στάση απέναντι σε αυτό.

Από την άλλη πλευρά η έννοια της ψηφιακότητας δεν αφορά μόνο τους υπολογιστές, το Διαδίκτυο και τα κοινωνικά δίκτυα. Για να γίνει αυτό αντιληπτό από τους μαθητές και τις μαθήτριες οργανώθηκε ένα εργαστήριο ρομποτικής. Εκεί τα παιδιά της ΣΤ΄ τάξης ήρθαν σε επαφή με τους μαθητές και τις μαθήτριες του club Ρομποτικής του Λυκείου. Τα παιδιά του Λυκείου, σε ρόλο δασκάλου, έφεραν σε επαφή τα μικρότερα παιδιά με τη χρησιμότητα των ρομπότ, με τη σχέση τους με την τεχνολογία και εντέλει με τον προγραμματισμό τους. Ήταν μια μοναδική εμπειρία για μικρά και μεγάλα παιδιά!

Εκπαιδεύοντας «ψηφιακούς πολίτες» στο Δημοτικό Σχολείο
Εκπαιδεύοντας «ψηφιακούς πολίτες» στο Δημοτικό Σχολείο
Εκπαιδεύοντας «ψηφιακούς πολίτες» στο Δημοτικό Σχολείο
American Farm School on Facebook American Farm School on Youtube American Farm School on Flickr American Farm School on Instagram American Farm School on Linkedin
 
© 2017-23 American Farm School
X
Είστε απόφοιτος;
Κρατήστε επαφή!