ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ   /   Νέα & Εκδηλώσεις   /   Νέα
Νέα
Πειραματική σπορά σίτου με μηδενική κατεργασία
06. 10. 2020

Στη σπορά τριών ειδών σίτου, με τη χρήση ειδικής μηχανής για καλλιέργεια μέσω μηδενικής κατεργασίας του εδάφους, προχώρησε το Επαγγελματικό Λύκειο της ΑΓΣ για τις ανάγκες της Γ’ τάξης της φυτικής παραγωγής.

Είναι η δεύτερη χρονιά που πραγματοποιήθηκε η πειραματική σπορά, η οποία φέτος επεκτάθηκε σε περισσότερες ποικιλίες σίτου και έγινε με τη συνδρομή ειδικής μηχανής «no till», η οποία ήρθε από τον Βόλο. Η σπορά έγινε παρουσία μαθητών του Επαγγελματικού Λυκείου και σπουδαστών του Perrotis College.

Όπως είπε ο τεχνολόγος γεωπόνος και καθηγητής του Επαγγελματικού Λυκείου, Πέτρος Ευαγγέλου, «φέτος  έγινε σπορά των ποικιλιών σίτου ‘Simeto’, ‘Tirex’ και ‘Claudio’, τόσο στη μηδενική κατεργασία όσο και στη συμβατική». Το χωράφι όπου διεξάγεται το πείραμα βρίσκεται στο campus της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής. Την πρώτη χρονιά ο αγρός με μηδενική κατεργασία είχε σιτάρι και μετά τη συγκομιδή δεν έγινε καμία κατεργασία απολύτως. Ο δεύτερος αγρός με συμβατική κατεργασία είχε ελαιοκράμβη, η όποια κόπηκε και ενσωματώθηκε στον αγρό για λίπανση.

Με την μέθοδο της μηδενικής κατεργασίας δεν γίνεται αναμόχλευση του εδάφους και, σε αροτριαίες καλλιέργειες, η μόνη παρέμβαση είναι η διάνοιξη του αυλακίου για την τοποθέτηση του σπόρου. Για τη σπορά, χρησιμοποιούνται ειδικές μηχανές που έχουν τη δυνατότητα να τοποθετήσουν και να καλύψουν τους σπόρους μέσα από τα φυτικά υπολείμματα. Μπορεί να εφαρμοστεί και σε δενδροκομικές καλλιέργειες και αμπελώνες. Είναι η μέθοδος που ανταποκρίνεται καλύτερα με τα χαρακτηριστικά που επιδιώκει η γεωργία συντηρήσεως, προσφέροντας τις μέγιστες δυνατότητες συντήρησης της γονιμότητας του εδάφους. Σύμφωνα με τους ειδικούς, στα περιβαλλοντικά οφέλη συγκαταλέγονται: περιορισμός της διάβρωσης, βελτίωση της δομής και των φυσικών χαρακτηριστικών και αύξηση της βιοποικιλότητας του εδάφους, συμβολή στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, περιορισμός της ρύπανσης των υδάτων και περιορισμός των επιπτώσεων από ραγδαία καιρικά φαινόμενα. Σε ό,τι αφορά τα οικονομικά οφέλη, προβλέπεται μείωση της κατανάλωσης ενέργειας, των αποσβέσεων του εξοπλισμού, του κόστους λίπανσης, άρδευσης και φυτοπροστασίας, καθώς και αύξηση της ακαθάριστης προσόδου.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Ιούνιο το Perrotis College προχώρησε σε σπορά καλαμποκιού με τη μέθοδο της μηδενικής κατεργασίας.

Πειραματική σπορά σίτου με μηδενική κατεργασία
Πειραματική σπορά σίτου με μηδενική κατεργασία
Πειραματική σπορά σίτου με μηδενική κατεργασία
Πειραματική σπορά σίτου με μηδενική κατεργασία
Πειραματική σπορά σίτου με μηδενική κατεργασία
Πειραματική σπορά σίτου με μηδενική κατεργασία
American Farm School on Facebook American Farm School on Youtube American Farm School on Flickr American Farm School on Instagram American Farm School on Linkedin
 
© 2017-22 American Farm School
X
Είστε απόφοιτος;
Κρατήστε επαφή!