ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ   /   Νέα & Εκδηλώσεις   /   Νέα
Νέα
Από την… Ονδούρα στην ΑΓΣ για πρακτική άσκηση
27. 03. 2024

Διέσχισε 10.555 χιλιόμετρα για να βρει το κατάλληλο εκπαιδευτικό ίδρυμα, προκειμένου να κάνει την πρακτική της άσκηση. Η VictoriaZavala από την μακρινή Ονδούρα ταξίδεψε από το φημισμένο πανεπιστήμιο Zamorano στην Αμερικανική Γεωργική Σχολή και μοιράζεται την εμπειρία της. Εξηγεί τους λόγους που την οδήγησαν να επιλέξει την ΑΓΣ, τις ομοιότητες και τις διαφορές με το Zamorano, τις εντυπώσεις της από την Ελλάδα και αποκαλύπτει αν επιστρέφουσα στην πατρίδα της θα παροτρύνει τους συμφοιτητές της να επιχειρήσουν το ίδιο.

Γιατί επιλέξατε την Αμερικανική Γεωργική Σχολή για την πρακτική άσκησή σας;

Επέλεξα την ΑΓΣ για την πρακτική άσκηση λόγω της φήμης της στη γεωργική εκπαίδευση και των ευκαιριών πρακτικής μάθησης. Ούσα φοιτήτρια επιστήμης και τεχνολογίας τροφίμων από το Zamorano, αναζήτησα μια καθηλωτική εμπειρία για να βελτιώσω τις δεξιότητές μου. Η ευκαιρία να εργαστώ τόσο στη μονάδα επεξεργασίας γάλακτος, όσο και στο τμήμα πουλερικών, ευθυγραμμίζεται απόλυτα με τον ακαδημαϊκό στόχο μου, παρέχοντας ανεκτίμητη πρακτική γνώση. Επιπλέον, το διεθνές σκηνικό της Ελλάδας προσφέρει μια πλούσια πολιτιστική εμπειρία που διευρύνει την οπτική μου για τις γεωργικές πρακτικές. Είμαι πρόθυμη να συνεισφέρω και να μάθω σε ένα τόσο δυναμικό και αξιόλογο περιβάλλον.

Η Αμερικανική Γεωργική Σχολή είναι γνωστή για το campus της. Πιστεύετε δίκαια;

Σίγουρα δίκαια! Το campus λειτουργεί ως κόμβος για τη γεωργική εκπαίδευση και την καινοτομία, ενισχύοντας ένα περιβάλλον που ευνοεί τη μάθηση και την ανάπτυξη. Οι εκτεταμένοι χώροι του, γεμάτοι με προηγμένες εγκαταστάσεις και γραφικά τοπία, παρέχουν στους φοιτητές πρακτική εμπειρία και ένα ήρεμο περιβάλλον για εξερεύνηση. Ο αρχιτεκτονικός σχεδιασμός αντανακλά τη δέσμευση για αριστεία και βιωσιμότητα, ενισχύοντας περαιτέρω τη φήμη ως κορυφαίου Ιδρύματος.

Ποιες είναι οι εντυπώσεις σας από την μέχρι τώρα πρακτική σας;

Εξαιρετικά ικανοποιητική! Η εργασία στην επεξεργασία τροφίμων, στη μονάδα επεξεργασίας γάλακτος και στο τμήμα πουλερικών, παρείχε πρακτική μάθηση που συμπληρώνει τις σπουδές μου στην επιστήμη και την τεχνολογία τροφίμων στο πανεπιστήμιο Zamorano. Η αλληλεπίδραση με βασικά πρόσωπα όπως ο πρόεδρος της Σχολής, Dr. Jeff Lansdale, καθηγητές του Perrotis College, καθώς και ο επικεφαλής του Εκπαιδευτικού Αγροκτήματος, Δρ. Θεόδωρος Καλλίτσης και οι διευθυντές μονάδων, έχουν εμπλουτίσει την αντίληψή μου για τις γεωργικές πρακτικές. Η υποστήριξη από το προσωπικό είναι ανεκτίμητη, ενώ η εξερεύνηση διαφορετικών τοπικών τεχνικών επεξεργασίας τροφίμων είναι συναρπαστική. Συνολικά, αποκτώ πολύτιμες πρακτικές δεξιότητες. Λατρεύω την πολιτιστική ανταλλαγή!

 

Σε ποιες θέσεις έχετε εργαστεί μέχρι τώρα στην ΑΓΣ;

Έχω συμμετάσχει σε διάφορα στάδια της επεξεργασίας τροφίμων. Αρχικά, πέρασα τέσσερις εβδομάδες στη μονάδα επεξεργασίας γάλακτος, όπου απέκτησα πρακτική εμπειρία στην παστερίωση τυριού, καθώς και στο γιαούρτι, το βούτυρο και το γάλα. Αυτό περιελάμβανε εκμάθηση της διαδικασίας παραγωγής κάθε προϊόντος και διεξαγωγή εργαστηριακών αναλύσεων για τη συμμόρφωση με την ασφάλεια των τροφίμων. Στη συνέχεια, πέρασα στη μονάδα πουλερικών, εστιάζοντας στη διασφάλιση της ποιότητας των αβγών για διανομή στην αγορά και στην επίβλεψη της διαδικασίας εκκόλαψης. Επιπλέον, έχω ξεκινήσει τη διατριβή μου, η οποία περιλαμβάνει τη διεξαγωγή εργαστηριακών αναλύσεων για τον χαρακτηρισμό του ελαιόλαδου, μια συναρπαστική ευκαιρία για απόκτηση γνώσεων και περαιτέρω μάθηση.

Ποιο υπόβαθρο είχατε από το Zamorano που σας βοήθησε στην ΑΓΣ; Τι έχετε σπουδάσει και ποιο επάγγελμα θέλετε να ακολουθήσετε;

Προερχόμενη από το Zamorano, η ειδίκευση στην επιστήμη και την τεχνολογία των τροφίμων με βοήθησε στην πρακτική μου στην Αμερικανική Γεωργική Σχολή. Στο Zamorano, βελτίωσα τις δεξιότητές μου στην επεξεργασία τροφίμων, συμπεριλαμβανομένης της παραγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων και πουλερικών. Στην ΑΓΣ, έχω εφαρμόσει αυτή τη γνώση σε εργασίες που κυμαίνονται από την παστερίωση γάλακτος έως τον ποιοτικό έλεγχο των αβγών. Η εξοικείωση με τις διαδικασίες παραγωγής από το Zamorano έχει προσφέρει μια σταθερή βάση, επιτρέποντάς μου να εμβαθύνω στη συγκριτική ανάλυση. Ενώ και τα δύο ιδρύματα μοιράζονται ομοιότητες, οι αποχρώσεις στις μεθοδολογίες υπογραμμίζουν τη σημασία της κατανόησης διαφορετικών προσεγγίσεων. Η εμπειρία μου στην πρακτική άσκηση ευθυγραμμίζεται με τη φιλοδοξία μου να ακολουθήσω επαγγελματικά τον κλάδο της τεχνολογίας τροφίμων.

Ποιες ομοιότητες και διαφορές έχετε εντοπίσει στα δύο εκπαιδευτικά Ιδρύματα;

Ενώ η ΑΓΣ και το Zamorano μοιράζονται πολλές ομοιότητες στις ιδρυτικές τους αρχές, την επιτυχία των αποφοίτων, την ατμόσφαιρα της πανεπιστημιούπολης, στα πρακτικά εκπαιδευτικά προγράμματα και τις προσπάθειες συγκέντρωσης κεφαλαίων, υπάρχουν αξιοσημείωτες διαφορές που αξίζει να αναφερθούν. Μια σημαντική αντίθεση βρίσκεται στον τρόπο ζωής των μαθητών: ενώ και τα δύο Ιδρύματα καλλιεργούν ένα αυστηρό ακαδημαϊκό περιβάλλον, οι πολιτισμοί και οι καθημερινές ρουτίνες μπορεί να αποκλίνουν. Επιπλέον, το Zamorano προσφέρει εκπαίδευση κυρίως στα ισπανικά, ενώ το PerrotisCollege της ΑΓΣ διεξάγει τα προγράμματά του εξ ολοκλήρου στα αγγλικά, καλύπτοντας ένα ευρύτερο διεθνές κοινό. Οι διακρίσεις αυτές συμβάλλουν στις μοναδικές ταυτότητες και εμπειρίες που προσφέρει κάθε Ίδρυμα, εμπλουτίζοντας το εκπαιδευτικό τοπίο.

Πόσο διαφορετικές είναι οι καλλιεργητικές μέθοδοι που ακολουθούνται στη Μεσόγειο, από αυτές της Ονδούρας;

Οι γεωργικές πρακτικές των μεσογειακών χωρών, όπως η Ελλάδα, διαφέρουν πολύ από αυτές της Ονδούρας. Στην Ελλάδα οι κύριες καλλιέργειες είναι οι ελιές για το ελαιόλαδο και τα σταφύλια για το κρασί. Αυτές οι καλλιέργειες απαιτούν πρακτικές όπως το τρίψιμο και το κλάδεμα των αμπέλων. Στην Ονδούρα, κυριαρχούν οι βασικές καλλιέργειες όπως το καλαμπόκι και τα φασόλια, που απαιτούν ποικίλες γεωργικές στρατηγικές όπως η διασταύρωση και οι μέθοδοι κοπής και καύσης. Η ποικιλία εκτείνεται πέρα από τις μεθόδους καλλιέργειας στα είδη καλλιεργειών, τα οποία αντανακλούν τις διαφορές στο κλίμα, τις εδαφικές συνθήκες και τις πολιτιστικές προτιμήσεις.

Τι σας έχει κάνει τη μεγαλύτερη εντύπωση από τη μέχρι τώρα παραμονή σας στην Ελλάδα και την ΑΓΣ;

Η επαφή μου με την Ελλάδα, κατά τη διάρκεια της παραμονής μου στην ΑΓΣ, αφήνει τις μεγαλύτερες εντυπώσεις. Η ζεστασιά και η καλοσύνη των ανθρώπων, σε συνδυασμό με τις τεράστιες διαφορές στο φαγητό, την ιστορία, τη γλώσσα και τις παραδόσεις σε σύγκριση με την Ονδούρα, ήταν πραγματικά εντυπωσιακές. Η ΑΓΣ και το Zamorano μπορεί να έχουν ομοιότητες θεσμικά, όμως οι πολιτισμικές αποχρώσεις διαμορφώνουν σημαντικά κάθε πτυχή, από την καθημερινή ζωή έως τις εκπαιδευτικές προσεγγίσεις. Ο πολιτισμός της Ελλάδας, σαφώς διαφορετικός από οτιδήποτε έχω βιώσει πριν, είναι η πιο αξιοσημείωτη πτυχή, διευρύνοντας την κατανόηση και την εκτίμησή μου για τη διαφορετικότητα με τρόπους που ποτέ δεν είχα φανταστεί.

Επιστρέφοντας στην Ονδούρα, θα παροτρύνατε τους υπόλοιπους συμφοιτητές σας να επιλέξουν την ΑΓΣ για την πρακτική τους άσκηση και για ποιους λόγους;

Σίγουρα θα συνιστούσα την ΑΓΣ για πρακτική άσκηση κατά την επιστροφή στην Ονδούρα. Η εμπειρία μου, όχι μόνο ενίσχυσε τις πρακτικές μου δεξιότητες αλλά διεύρυνε και την πολιτιστική μου κατανόηση. Η ευθυγράμμιση μεταξύ της ΑΓΣ και των εκπαιδευτικών προσεγγίσεων του Zamorano εξασφαλίζει μια ομαλή μετάβαση, ενώ η προηγμένη τεχνολογία και τα καλά εξοπλισμένα εργαστήρια στην ΑΓΣ αυξάνουν σημαντικά τις ευκαιρίες μάθησης. Η εμπειρία μιας διαφορετικής περιοχής και η αλληλεπίδραση με διαφορετικά άτομα έχει εμπλουτίσει βαθιά την οπτική μου. Επιπλέον, το πρόγραμμα προσφέρει εμπειρίες σε νέους πολιτισμούς, ενισχύοντας ουσιαστικές συνδέσεις με ανθρώπους από διάφορα υπόβαθρα. Η ΑΓΣ όχι μόνο προάγει την επαγγελματική ανάπτυξη αλλά και διευκολύνει την προσωπική ανάπτυξη καθιστώντας την μια ανεκτίμητη επιλογή για πρακτική άσκηση.

Ποια είναι η σχέση σας με τους άλλους φοιτητές του προγράμματος StudyAbroad;

Η σχέση μου με άλλους φοιτητές του προγράμματος είναι φανταστική. Ταξιδέψαμε μαζί, περάσαμε αρκετό χρόνο στο Perrotis College και οι διαφορετικοί πολιτισμοί τους μου διδάσκουν συνεχώς νέα πράγματα. Η αλληλεπίδραση υπογραμμίζει επίσης τις διαφορές στις μεθόδους διδασκαλίας και μάθησης μεταξύ των πανεπιστημίων μας. Συνολικά, η εμπειρία έχει εμπλουτίσει και διευρύνει τις προοπτικές μου και καλλιέργησε φιλίες.

American Farm School on Facebook American Farm School on Youtube American Farm School on Flickr American Farm School on Instagram American Farm School on Linkedin
 
© 2017-23 American Farm School
X
Είστε απόφοιτος;
Κρατήστε επαφή!