ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ   /   Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση   /   Δημοτικό Σχολείο   /   Blog
Blog
Διατροφή μέσα από πειράματα! (STEM)
16. 02. 2017

Η πρόσφατη επίσκεψη μας στο εργαστήριο βιολογίας του Δευτεροβάθμιου σχολείου, στο πλαίσιο του βιωματικού προγράμματος της "Υγιεινής Διατροφής", μας άρεσε τόσο πολύ, που αποφασίσαμε η Β' τάξη να συνεχίσουμε τα πειράματα και σήμερα στο δικό μας εργαστήριο! Φορέσαμε για μια ακόμη φορά τις εργαστηριακές ποδιές μας, χωριστήκαμε σε ομάδες και πιάσαμε δουλειά!

Κάναμε μια σειρά πειραμάτων σε σχέση με τα τρόφιμα: «διαλύσαμε» γλειφιτζούρια σε νερό και παρατηρήσαμε το νερό να αλλάζει χρώμα. Αφού δοκιμάσαμε, μυρίσαμε και παρατηρήσαμε τα γλειφιτζούρια να αλλάζουν μορφή, αποφασίσαμε να αυτοσχεδιάσουμε συνδυάζοντας τις γεύσεις και να παρατηρήσουμε το αποτέλεσμα. Έτσι, αναμείξαμε διαφορετικά διαλύματα και παρατηρήσαμε τις αλλαγές στο χρώμα, τη μυρωδιά και τη γεύση. Κάποιοι συνδυασμοί ήταν πετυχημένοι, ενώ άλλοι όχι και τόσο!

Έπειτα, εξασκήσαμε τις 5 αισθήσεις μας με απλά υλικά που συναντάμε στην κουζίνα μας. Επιλέξαμε μια σειρά υλικών που μοιάζουν αρκετά εξωτερικά, όπως η ζάχαρη, το αλάτι, το αλεύρι, η άχνη, η μαγειρική σόδα και τα παρατηρήσαμε για να διαπιστώσουμε πόσο μοιάζουν μεταξύ τους και πόσο εύκολο είναι για κάποιον να τα μπερδέψει. Έπειτα, χρησιμοποιήσαμε τις άλλες αισθήσεις, εκτός από την όραση, για να εντοπίσουμε τις διαφορές τους. Την ακοή, προσπαθώντας να διακρίνουμε αν κάνουν διαφορετικό ήχο όταν τα χύνουμε από το ένα δοχείο στο άλλο. Την όσφρηση για να τα μυρίσουμε και την αφή για να δούμε αν μπορούμε να διακρίνουμε τις διαφορετικές υφές των υλικών. Και φυσικά τη γεύση, που είναι ο πιο εύκολος, όπως αποδείχτηκε, τρόπος για να ξεχωρίσουμε τα διαφορετικά υλικά. Όλες οι αισθήσεις μας ήταν ενεργοποιημένες κατά τη διάρκεια της διαδικασίας!

Τέλος, κάναμε όλοι μαζί στην τάξη το πείραμα του «ελαστικού» αυγού. Βάλαμε αυγά μέσα σε ξύδι και τα αφήσαμε για μια μέρα. Όλοι κάναμε τις υποθέσεις μας. Αύριο θα δούμε τι αλλαγές θα προκαλέσει το ξύδι στα αυγά μας!

Eξερευνούμε
Αξιολογούμε
Αλλάζουμε τη ζωή μας
Γνωρίζουμε τον κόσμο
Κατακτούμε τη γνώση
Διαφοροποιούμε τις μεθόδους μας
Αποδεχόμαστε τη διαφορετικότητα
Χτίζουμε τον κόσμο
της φαντασίας μας
Καλλιεργούμε
παιδεία
American Farm School on Facebook American Farm School on Youtube American Farm School on Flickr American Farm School on Instagram American Farm School on Linkedin
 
© 2017-23 American Farm School
X
Είστε απόφοιτος;
Κρατήστε επαφή!