ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ   /   Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση   /   Δημοτικό Σχολείο   /   Blog
Blog
Project Στ' τάξης: Ευρώπη, το κοινό μας Σπίτι!
29. 03. 2021

Στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος «Ευρώπη, το κοινό μας σπίτι» οι μαθητές και οι μαθήτριες της ΣΤ’ τάξης ασχολήθηκαν με την ευρωπαϊκή ήπειρο σε ένα ευρύτερο φάσμα θεματικών, μελετώντας τόσο δομικά και τοπογραφικά στοιχεία, όσο και κοινωνικά ζητήματα που αναδεικνύονται και διαμορφώνουν την καθημερινότητά μας.

Αρχικά, μελετώντας ιστορικά στοιχεία, γνώρισαν τον σκοπό, το ιστορικό ίδρυσης και εξέλιξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τη σημασία της, καθώς και τα όργανα και τους θεσμούς που την αποτελούν.

Για όλη τη διάρκεια της εξέλιξης του συγκεκριμένου προγράμματος, οι μαθητές και οι μαθήτριες χωρίστηκαν σε ζευγάρια υιοθετώντας μία χώρα-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την οποία στη συνέχεια θα μελετούσαν αναλυτικότερα. Στο πλαίσιο των μαθημάτων γενικού κορμού ετοίμασαν μια πολυμεσική παρουσίαση πάνω σε συγκεκριμένους άξονες, που παρουσιάστηκε διαδικτυακά στους συμμαθητές και στις συμμαθήτριές τους σε μία ψηφιακή ολομέλεια της Στ΄ τάξης.

Έπειτα, συνεργάστηκαν και στη β' ξένη γλώσσα όπου ένας μαθητής από τα γερμανικά και ένας από τα γαλλικά, έψαξαν και βρήκαν  βασικές πληροφορίες σχετικές με την πρωτεύουσα, τον πληθυσμό, τα μνημεία, τα εθνικά φαγητά και κάποιο ιδιαίτερο χαρακτηριστικό για κάθε μία χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δημιούργησαν δίγλωσσες ( γερμανικά-γαλλικά) ή τετράγλωσσες παρουσιάσεις (γερμανικά-γαλλικά-αγγλικά-ελληνικά) για τις χώρες αυτές και τις παρουσίασαν σε ένα διδακτικό δίωρο. Τελικό προϊόν του projectαυτού είναι τέσσερις οδηγοί σε μορφή e-book.

Students enjoyed an experiential Writing Lab session, focusing on the European Union. They warmed up by reading about facts and figures regarding the EU. Then, they worked in pairs to conduct research on a country, finding out important information about their location, customs, sights, language, and when they joined the EU. Writers put this knowledge and their artistic touch together to create a travel brochure and advertise their city. The brochures were presented in class and added to an interactive map of the EU, providing information about all its members.

Ακόμη, ετοίμασαν το δικό τους ερωτηματολόγιο σε ομάδες ερευνώντας ιδέες και σκέψεις σχετικά με τη γεωγραφική θέση, τον ρόλο και τα μέλη της ευρωπαϊκής ένωσης, το οποίο και διαμοίρασαν στις μικρότερες τάξεις του σχολείου. Στη συνέχεια, αφού συμπληρώθηκε από τους συμμαθητές και τις συμμαθήτριές τους, επεξεργάστηκαν τα δεδομένα και παρήγαγαν αριθμητικά (ποσοτικά) αποτελέσματα, δουλεύοντας πάνω στα ποσοστά και τις αναλογίες. Τέλος, κατέληξαν σε συμπεράσματα (ποιοτικά αποτελέσματα) ως μικροί ερευνητές.

Αργότερα, κατανόησαν ότι η γνώμη και οι ενέργειες ακόμη και ενός ανθρώπου, ανεξαρτήτως ηλικίας, μπορούν να αλλάξουν σταδιακά τον κόσμο προς το καλύτερο. Αφορμή, αποτέλεσαν πολύ σημαντικές δράσεις ανήλικων παιδιών και εφήβων, όπως αυτή της Γκρέτα Τούνμπερκ η οποία μέσα από τη δύναμη των socialmediaανέλαβε ενεργό δράση και μίλησε για την κλιματική αλλαγή κινητοποιώντας εκατομμύρια ανθρώπων ανά τον κόσμο. Παρακολούθησαν τις εμπνευσμένες ομιλίες της μαθήτριας, αλλά και ανάλογες δράσεις, όπως της Μαλάλα Γιουσαφσάι, όπου έφτασε μέχρι το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο μαχόμενη για το δικαίωμα των κοριτσιών στην εκπαίδευση, έργο για το οποίο και βραβεύτηκε.

 Στη συνέχεια,αναλαμβάνοντας τον ρόλο ομιλητών, κλήθηκαν να ετοιμάσουν και τις δικές τους εισηγήσεις αναφορικά με σημαντικά και επίκαιρα κοινωνικά θέματα στο πλαίσιο προσομοίωσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ως υπεύθυνοι και ενσυνείδητοι ευρωπαίοι πολίτες. Ζητήματα όπως η κλιματική αλλαγή, η κακοποίηση ζώων, η φτώχεια, οι επιδράσεις του κορονοϊού, η κακοποίηση γυναικών και παιδιών, αλλά και η κάθε μορφής βία ήταν κάποια μόνο από τα θέματα που ελεύθερα επέλεξαν οι μαθητές και οι μαθήτριες, αναδεικνύοντάς τα με τον καλύτερο τρόπο.

Eξερευνούμε
Αξιολογούμε
Αλλάζουμε τη ζωή μας
Γνωρίζουμε τον κόσμο
Κατακτούμε τη γνώση
Διαφοροποιούμε τις μεθόδους μας
Αποδεχόμαστε τη διαφορετικότητα
Χτίζουμε τον κόσμο
της φαντασίας μας
Καλλιεργούμε
παιδεία
American Farm School on Facebook American Farm School on Youtube American Farm School on Flickr American Farm School on Instagram American Farm School on Linkedin
 
© 2017-23 American Farm School
X
Είστε απόφοιτος;
Κρατήστε επαφή!