Πού οδηγεί τον πλανήτη η υπερκατανάλωση κόκκινου κρέατος; Πόσοι άνθρωποι υποσιτίζονται και πόσοι τόνοι τροφής πετιούνται κάθε χρόνο; Γιατί τα όσπρια θεωρούνται το «κρέας των φτωχών»; Πώς μπορούμε να αξιοποιήσουμε όσα κανονικά θα πετούσαμε στα σκουπίδια; Ποια προϊόντα παράγει η Αμερικανική Γεωργική Σχολή;
Αυτά και πολλά άλλα ερωτήματα επιχείρησαν να απαντήσουν στο πλαίσιο του Project "Zero Waste – Zero Hunger" οι μαθητές και οι μαθήτριες της Στ' τάξης του Δημοτικού Σχολείου. Μαθαίνοντας για τα οφέλη της μεσογειακής διατροφής, τα παιδιά προχώρησαν στη συγγραφή επιχειρηματολογικών κειμένων – άρθρων για τα πλεονεκτήματά της σε σχέση με τη δυτικού τύπου διατροφή και ανέλαβαν να συμβουλεύσουν αντίστοιχα τους μικρότερους/ες μαθητές/τριες του σχολείου με έξυπνες και πρακτικές προτάσεις.
Πολύτιμη βοήθεια στη μελέτη τους για τη μεσογειακή διατροφή, αποτέλεσε η διατροφολόγος κα Δάφνη Νταλάπα, η οποία επισκέφθηκε τις τάξεις, παρέχοντας πολλές χρήσιμες πληροφορίες στα παιδιά, που δεν έμειναν όμως μόνο στη θεωρία. Έχοντας εντυπωσιαστεί από τον πλούτο της κρητικής διατροφής, ανέλαβαν να αναζητήσουν διάσημες κρητικές συνταγές και να δημιουργήσουν τα δικά τους ψηφιακά βιβλία μαγειρικής.
Από το project, δεν θα μπορούσε φυσικά να λείπει η γνωριμία και αναζήτηση των προϊόντων που παράγονται εντός της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής. Για τον σκοπό αυτό, τα παιδιά επισκέφθηκαν το ελαιοτριβείο, όπου είδαν από κοντά τη διαδικασία παραγωγής λαδιού, ενώ παράλληλα, σε συνεργασία με τον κο Στέργιο Καμπούρη, ανέλαβαν να καλλιεργήσουν τα δικά τους μανιτάρια.
Συνδυάζοντας το μάθημα της Γλώσσας ετοίμασαν, για τα προϊόντα της Σχολής, τις δικές τους διαφημίσεις σε μορφή μικρών σεναρίων και τις παρουσίασαν έπειτα στα παιδιά της Α’ τάξης.
Λίγο αργότερα, σε συνεργασία με την αρχιτέκτονα κα Χρύσα Πολύζου οι μαθητές και οι μαθήτριες αξιοποίησαν χάρτινες συσκευασίες γάλακτος και χυμού και έφτιαξαν μικρά πορτοφολάκια από ανακυκλώσιμο υλικό.
Go Zero, Be a Hero was the grade six motto! They studied the 5 R’s, defined what zero waste is and took it upon themselves to come up with ways to conserve all resources one simple but drastic step per household!
Λύσεις για το πρόβλημα της σπατάλης και της ανακύκλωσης υπάρχουν. Με την πείνα όμως τι θα γίνει; Ούτε εδώ τα παιδιά έμειναν με σταυρωμένα τα χέρια. Σε συνεργασία με τη διατροφολόγο κ. Δάφνη Νταλάπα, χρησιμοποίησαν μια ποικιλία λαχανικών που παράγονται στους λαχανόκηπους της ΑΓΣ, και μαγείρεψαν μια σειρά από νόστιμες συνταγές, τις οποίες στο τέλος δοκίμασαν όλοι και όλες μαζί. Το project έτσι ολοκληρώθηκε επιτυχώς με τον πιο νόστιμο και υγιεινό τρόπο!