ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ   /   Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση   /   Δημοτικό Σχολείο   /   Blog
Blog
Project Στ' τάξης: AFS Digital Leaders
19. 02. 2021

Οι μαθητές και οι μαθήτριες της ΣΤ' τάξης ολοκλήρωσααν το project " AFS Digital Leaders", το οποίο πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος "Ψηφιακός Πολίτης" που υλοποιείται τα τελευταία χρόνια στο Δημοτικό Σχολείο και σκοπό έχει να γίνουν τα παιδιά υπεύθυνοι και ασφαλείς χρήστες της τεχνολογίας, η οποία και λόγω των συνθηκών που βιώνουμε είναι αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς τους.

Αρχικά, τα παιδιά μελέτησαν υλικό που συνάντησαν στον ιστότοπο saferinternet4kids σχετικά με τους κινδύνους που μπορεί να κρύβει, αλλά και τις μεθόδους αντιμετώπισής τους. Το υλικό αυτό οι μαθητές και οι μαθήτριες ανέλαβαν να αναπαραστήσουν σε ζευγάρια δημιουργώντας το δικό τους θεατρικό κείμενο/δρώμενο.

As part of an experiential project on Digital Citizenship, students enjoyed a thought-provoking session. They warmed-up with an interactive discussion on how they use the internet and studied infographics about internet use in Greece and abroad. Following this, they watched a video about what can happen to information online and brainstormed on the dangers of thoughtless internet use. The session concluded with students taking action and creating their own “social media posts” or memes to raise awareness on the matter. What better way to talk about the internet than internet language itself.

Αργότερα, παραμένοντας όμως στο ίδιο πλαίσιο, ακολούθησε ενασχόληση με το φαινόμενο του Διαδικτυακού Εκφοβισμού (CyberBullying), όπου μέσα από σχετική παρουσίαση και συζήτηση στην ολομέλεια της τάξης τα παιδιά ήρθαν σε επαφή τόσο με το φαινόμενο, τον ρόλο των εμπλεκομένων, αλλά και τρόπους αντιμετώπισή του. Σχετικό υλικό προβλήθηκε στο πλαίσιο της πλήρους κατανόησης και μελέτης του φαινομένου.

Ο προγραμματισμός είναι ένα στοιχείο που βρίσκεται πίσω από κάθε κίνηση που κάνει κάποιος στο διαδίκτυο. Έτσι τα παιδιά, σαν μικροί προγραμματιστές και μικρές προγραμματίστριες, στο μάθημα της Πληροφορικής, ασχολήθηκαν με αρχές προγραμματισμού αξιοποιώντας την πλατφόρμα του Scratch.

Τα παιδιά, λοιπόν, ως τα μεγαλύτερα του σχολείου, αφού μελέτησαν προσεκτικά τους κανόνες Ορθής Χρήσης των συσκευών iPads και του Διαδικτύου, κλήθηκαν, στο μάθημα των Εικαστικών, να δημιουργήσουν αφίσες σχετικές με τα όσα μελέτησαν.

Η καμπάνια τους θα έπρεπε να αναφέρεται και σε ηλεκτρονικό υλικό. Για τον σκοπό αυτό οι μαθητές με την υπόδειξη και την καθοδήγηση των δασκάλων εγκατέστησαν στις συσκευές τους την εφαρμογή Canva, ένα εργαλείο που τους βοήθησε στο να δημιουργήσουν δικά τους πόστερ, παρουσιάσεις, infographics κ.ά. που περιελάμβαναν πολύ χρήσιμες συμβουλές για την υπεύθυνη χρήση των ipads και του διαδικτύου. Αποδέκτες των "Οδηγών" αυτών ήταν τα παιδιά της Β' τάξης που μόλις άρχισαν να χρησιμοποιούν τις συσκευές τους και σίγουρα έχουν πολλά να πάρουν από την εμπειρία των μεγαλύτερων παιδιών!

Στη συνέχεια, οι μαθητές και οι μαθήτριες, μελετώντας ένα κείμενο κατευθυντικού λόγου, ήρθαν σε επαφή με τη γνωστή εκπαιδευτική εφαρμογή Kahoot με την οποία κλήθηκαν να δημιουργήσουν τα δικά τους κουίζ, τα οποία δόθηκαν συνοδευτικά με τις παρουσιάσεις και τις αφίσες στους μαθητές της Β’ τάξης. Τα κουίζ που έφτιαξαν τα παιδιά περιλάμβαναν ερωτήσεις σχετικές με τις συμβουλές που είχαν δοθεί, ώστε οι μαθητές της Στ’ ως δάσκαλοι να «ελέγξουν» με έναν ευχάριστο και διαδραστικό τρόπο τις γνώσεις που αποκόμισαν οι μαθητές της Β’.

Συνοδεύοντας την δράση, σε ομάδες, προετοίμασαν σύντομες αυτοσχέδιες θεατρικές αναπαραστάσεις με σκοπό να παρουσιάσουν πολυδιάστατα τα στοιχεία που ήθελαν και να περάσουν στα μικρότερα παιδιά τα απαραίτητα μηνύματα. Οι παραπάνω δράσεις έγιναν σε εξωτερικό ανοιχτό χώρο, τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.

Αποκορύφωμα της θεματικής αυτής ενότητας, αλλά και όλου του προγράμματος, ήταν η απονομή του διπλώματος του "Ψηφιακά Εγγράμματου Πολίτη" στα παιδιά, τόσο για τις γνώσεις που απέκτησαν στη διάρκειά του, όσο και για τη στάση που κράτησαν σε ό,τι σχετίζεται με την ενημέρωση της κοινότητας για αντίστοιχα ζητήματα.

Eξερευνούμε
Αξιολογούμε
Αλλάζουμε τη ζωή μας
Γνωρίζουμε τον κόσμο
Κατακτούμε τη γνώση
Διαφοροποιούμε τις μεθόδους μας
Αποδεχόμαστε τη διαφορετικότητα
Χτίζουμε τον κόσμο
της φαντασίας μας
Καλλιεργούμε
παιδεία
American Farm School on Facebook American Farm School on Youtube American Farm School on Flickr American Farm School on Instagram American Farm School on Linkedin
 
© 2017-23 American Farm School
X
Είστε απόφοιτος;
Κρατήστε επαφή!