ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ   /   Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση   /   Δημοτικό Σχολείο   /   Blog
Blog
Project Β' τάξης: Κόκκινη κλωστή δεμένη
20. 12. 2019

Μια φορά κι έναν καιρό… ήταν τα παραμύθια! Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Β’ τάξης, πραγματοποίησαν ένα εκπαιδευτικό ταξίδι στον μαγικό κόσμο των παραμυθιών, υλοποιώντας το project με τίτλο «Κόκκινη κλωστή δεμένη». Καθ’ όλη τη διάρκεια του project, διάβασαν και επεξεργάστηκαν κλασικά παραμύθια και μύθους του Αισώπου.

Μέσα από τα κείμενα, διδάχθηκαν γραμματικά φαινόμενα και ήρθαν αντιμέτωποι με την επίλυση προβλημάτων πλαισιωμένων στις ιστορίες. Τα Μαθηματικά «μπλέχτηκαν» πολλές φορές στο μάθημα της Γλώσσας, όπως στο παραμύθι του Τζακ και της φασολιάς. Τα παιδιά έσπειραν και καλλιέργησαν φασολιές, παρακολουθώντας την ανάπτυξή τους σε εκατοστά του μέτρου. Ακόμη, κλήθηκαν να κάνουν συναλλαγές με νομίσματα του ευρώ, βοηθώντας τον Τζακ στις αγορές του.

Στο παραμύθι της Ραπουνζέλ, εφηύραν τρόπους διαφυγής από τον πύργο, κατασκευάζοντας γέφυρες και τροχαλίες, ενώ στο παραμύθι με τα Τρία Μικρά Γουρουνάκια, συνάντησαν τόσο τη γεωμετρία όσο και την αρχιτεκτονική, σχεδιάζοντας και κατασκευάζοντας τα τρία σπίτια της ιστορίας με απλά υλικά.

Διαβάζοντας την ιστορία της Κοκκινοσκουφίτσας, χάραξαν ευθύγραμμα τμήματα και κατασκεύασαν πινακίδες για να τη βοηθήσουν να φτάσει με ασφάλεια στο σπίτι της γιαγιάς της.

Στο πλαίσιο του project,  τα παιδιά δούλεψαν πολλά περιγραφικά κείμενα, αφορμώμενα από γνωστά παραμύθια, όπως την Κοκκινοσκουφίτσα ή τον Χάνσελ και τη Γκρέτελ. Επιπλέον, έπαιξαν το παιχνίδι «Μάντεψε ποιος» με ήρωες παραμυθιών και δημιούργησαν αφίσες με θέμα «Διαγωνισμός Παραμυθιού».

Στα Εικαστικά, έφτιαξαν όμορφα ζαχαρόσπιτα και σπιτάκια από πηλό, ενώ στο πλαίσιο της Σχολικής και Κοινωνικής Ζωής, πραγματοποιήθηκε δράση για τον φόβο μέσα από την ανάγνωση του παραμυθιού «Το αγόρι και το ονειροσέντονο», όπου τα παιδιά δημιούργησαν ένα ομαδικό ονειροσέντονο σε χαρτί του μέτρου.

Ακόμη, οι μαθητές και οι μαθήτριες παρακολούθησαν τη θεατρική παράσταση «Το γαλάζιο πουλί», όπως επίσης και τη ζωντανή αφήγηση λαϊκών παραμυθιών από την παραμυθού Ανθή Θάνου.

Συνεχίζοντας με τους μύθους, συζήτησαν για τα ηθικά διδάγματα και με την πρώτη ευκαιρία έκαναν πειράματα! Έτσι, στον μύθο «Ο γάιδαρος και το αλάτι», μελέτησαν την έννοια της διαλυτότητας μέσα από ένα απλό και εύκολο πείραμα.

Στη Μουσική, έμαθαν να τραγουδούν μύθους και στη Γυμναστικής έτρεξαν αγώνες ταχύτητας συνδυάζοντας τον μύθο του Λαγού και της Χελώνας. Το project ολοκληρώθηκε με την βιβλιοπαρουσίαση του παιδικού βιβλίου «Παπαγάλος πειρατής» στην κεντρική βιβλιοθήκη της Σχολής, από τη συγγραφέα κυρία Ιουλία Κωστοπούλου.

Eξερευνούμε
Αξιολογούμε
Αλλάζουμε τη ζωή μας
Γνωρίζουμε τον κόσμο
Κατακτούμε τη γνώση
Διαφοροποιούμε τις μεθόδους μας
Αποδεχόμαστε τη διαφορετικότητα
Χτίζουμε τον κόσμο
της φαντασίας μας
Καλλιεργούμε
παιδεία
American Farm School on Facebook American Farm School on Youtube American Farm School on Flickr American Farm School on Instagram American Farm School on Linkedin
 
© 2017-23 American Farm School
X
Είστε απόφοιτος;
Κρατήστε επαφή!