ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ   /   Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση   /   Δημοτικό Σχολείο   /   Blog
Blog
Project της ΣΤ’ Τάξης: Zero Waste – Zero Hunger: Για ένα βιώσιμο διατροφικό μοντέλο στον πλανήτη μας
22. 11. 2019

Πού οδηγεί τον πλανήτη μας η υπερκατανάλωση κόκκινου κρέατος; Πόσοι άνθρωποι υποσιτίζονται στον πλανήτη μας και πόσοι τόνοι τροφής πετιούνται κάθε χρόνο; Μπορεί ένας άνθρωπος να χορτάσει με 1 ευρώ, τρώγοντας κάτι θρεπτικό και ολοκληρωμένο; Γιατί τα όσπρια θεωρούνται το «κρέας των φτωχών»;

     

Αυτά και πολλά άλλα ερωτήματα επιχείρησαν να απαντήσουν στο πλαίσιο του Project "Zero Waste– Zero Hunger" τα παιδιά της ΣΤ' Δημοτικού. Μαθαίνοντας για τα οφέλη της μεσογειακής διατροφής, οι μαθητές και οι μαθήτριες προχώρησαν στη συγγραφή επιχειρηματολογικών κειμένων – άρθρων για τα πλεονεκτήματά της σε σχέση με τη δυτικού τύπου διατροφή και ανέλαβαν να συμβουλεύσουν αντίστοιχα τους μικρότερους συμμαθητές τους με έξυπνες και πρακτικές προτάσεις. Δεν έμειναν όμως μόνο στη θεωρία. Έχοντας εντυπωσιαστεί από τον πλούτο της κρητικής διατροφής ανέλαβαν να αναζητήσουν στο χαρτί και στον υπολογιστή διάσημες κρητικές συνταγές και να δημιουργήσουν τα δικά τους ψηφιακά βιβλία μαγειρικής.

     

Επειδή όμως η υγιεινή διατροφή θέλει και το κατάλληλο marketing, σε διασύνδεση με το μάθημα της Γλώσσας, ετοίμασαν διαφημιστικές αφίσες για τα προϊόντα της Αμερικάνικης Γεωργικής Σχολής και με αυτές διακόσμησαν το Campus Store.

     

     

     

     

Βασική συνιστώσα του project, όμως, ήταν και η αντίφαση που παρατηρείται από τη μια στον «ανεπτυγμένο» κόσμο να σπαταλούνται τεράστιες ποσότητες τροφής, την ίδια στιγμή που μεγάλα τμήματα του πληθυσμού υποσιτίζονται. Αυτή η αντίφαση δεν έχει αφήσει ανεπηρέαστη ούτε την Τέχνη, γι' αυτό και τα παιδιά στο μάθημα των Εικαστικών επεξεργάστηκαν έργα του Αμερικάνου ζωγράφου Wayne Thiebaud και τους λαχταριστούς πίνακες με τα γλυκά που στόχο έχουν να σχολιάσουν την υπερκατανάλωση της τροφής... έστω και οπτικά. Κι εδώ όμως τα παιδιά δεν έμειναν μόνο στη θεωρία. Ήρθαν σε επαφή με την προσέγγιση "ZeroWaste", που υιοθετείται όλο και περισσότερο από οργανισμούς και επιχειρήσεις του αγροδιατροφικού τομέα και αποφάσισαν να τη θέσουν σε εφαρμογή. Μια πρώτη ιδέα τους έδωσε η κ. Σμαράγδα Ντασιούδη - Μακρή, μητέρα μαθητή μας, η οποία σε συνεργασία με την κ. Στρατόγλου τους έδωσε μια ιδέα για το πώς μπορούν να αξιοποιήσουν δημιουργικά τα μισοφαγωμένα κουλούρια που ξεμένουν στις τσάντες τους και τα πετάνε: να τα χρησιμοποιήσουν για να φτιάξουν πουτίγκες.

     

     

Εντάξει, ας πούμε ότι λύσεις για το πρόβλημα της σπατάλης υπάρχουν. Με την πείνα όμως τι θα γίνει; Ούτε εδώ τα παιδιά έμειναν με σταυρωμένα τα χέρια. Σε συνεργασία με τη διατροφολόγο κ. Δάφνη Νταλάπα ετοίμασαν 50 + 50 μερίδες φαγητού, οι οποίες διανεμήθηκαν σε συσσίτια απόρων με τη διαμεσολάβηση της οργάνωσης "Μπορούμε". Το μενού δεν επιλέχτηκε τυχαία. Μετά από έρευνα των μαθητών και των μαθητριών κατέληξαν ότι η πιο οικονομικά συμφέρουσα επιλογή, αν θέλουμε να έχουμε ένα πλήρες γεύμα με πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και φυτικές ίνες, είναι τα όσπρια. Έτσι έφτιαξαν μία σαλάτα με φακές και λαχανικά και πιστοί στη φιλοσοφία Zero Waste αξιοποίησαν τα περισσεύματα των λαχανικών, για να φτιάξουν έναν ζωμό, στον οποίο έβρασαν το κριθαρότο. Μπορεί εκείνη την ημέρα τα παιδιά να μην έφαγαν το φαγητό που έφτιαξαν, έφυγαν όμως χορτάτοι και χορτάτες από την αλληλεγγύη και την ανθρωπιά που πρόσφεραν σε συνανθρώπους τους.

     

     

     

Eξερευνούμε
Αξιολογούμε
Αλλάζουμε τη ζωή μας
Γνωρίζουμε τον κόσμο
Κατακτούμε τη γνώση
Διαφοροποιούμε τις μεθόδους μας
Αποδεχόμαστε τη διαφορετικότητα
Χτίζουμε τον κόσμο
της φαντασίας μας
Καλλιεργούμε
παιδεία
American Farm School on Facebook American Farm School on Youtube American Farm School on Flickr American Farm School on Instagram American Farm School on Linkedin
 
© 2017-23 American Farm School
X
Είστε απόφοιτος;
Κρατήστε επαφή!