Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Β' τάξης, υποδέχτηκαν στην τάξη τους την κα Ελένη Βουκλουτζή, σύμβουλο του STEM, για να πειραματιστούν για ακόμη μια φορά με το food science, στο πλαίσιο του περιβαλλοντικού βιωματικού προγράμματος της “Υγιεινής Διατροφής”.
Η αποστολή των μικρών επιστημόνων αυτή τη φορά, ήταν η δημιουργία βουτύρου με κρέμα γάλακτος. Φόρεσαν, λοιπόν, τις εργαστηριακές ποδιές τους, χωρίστηκαν σε ομάδες των τεσσάρων ατόμων και έπιασαν δουλειά! Αρχικά, η κα Ελένη μίλησε στα παιδιά για την έννοια του μίγματος και του διαλύματος μέσα από διάφορα παραδείγματα. Στη συνέχεια, η συζήτηση εστιάστηκε στο γάλα και κατ’ επέκταση στο βούτυρο και η κα Ελένη αναφέρθηκε στην προέλευση, τη δημιουργία και τη σύστασή του.
Έπειτα, η κάθε ομάδα ανέλαβε να δημιουργήσει τη δική της ποσότητα βουτύρου με έναν πολύ απλό και εύκολο τρόπο: ανακατεύοντας πολύ καλά μια μικρή ποσότητα κρέμα γάλακτος σ’ ένα βαζάκι. Όπως παρατηρήθηκε, μετά από λίγα λεπτά, η κρέμα γάλακτος μετατράπηκε σε παχύρρευστο υγρό, το οποίο εφόσον δεν ήταν γλυκό, είχε τη γεύση βουτύρου!
Το αποτέλεσμα του πειράματος εντυπωσίασε τους μαθητές και τους προίκισε με νέες γνώσεις! Τέλος, τα παιδιά δοκίμασαν το βούτυρο που έφτιαξαν μαζί με μια φέτα ψωμί και η γεύση του τους εξέπληξε θετικά.