ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ   /   Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση   /   Δημοτικό Σχολείο   /   Blog
Blog
Project Γ΄τάξης: Όταν τα ζώα μεταμορφώνονται σε τέρατα!
08. 12. 2019

Στη μυθολογία συμβαίνουν όλο περίεργα πράγματα! Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Γ΄τάξης διερεύνησαν πώς είναι δυνατόν απλά ζώα να μεταμοφώνονται σε τρομακτικά τέρατα! Αρχικά παρουσίασαν τα αγαπημένα τους ζώα και στη συνέχεια έμαθαν διάφορες πληροφορίες για ζώα που τους ενδιαφέρουν, αλλά και για τα ζώα που ζουν στη φάρμα της Σχολής. Επισκέφτηκαν το βουστάσιο, όπου ενημερώθηκαν για τις αγελάδες. Επιπλέον, δημιούργησαν αφίσες με τα ζώα και τα προϊόντα που προσφέρουν στους ανθρώπους.

Επίσης, ανέλαβαν να φροντίσουν τα πουλάκια που τον χειμώνα θα δυσκολεύονται να βρουν τροφή, φτιάχνοντας ταΐστρες. Φυσικά για τις ταΐστρες επαναχρησιμοποίησαν κουτιά από γάλα.

Μελέτησαν την ιστορία του κατακλυσμού σε δύο παραλλαγές, αυτή των αρχαίων Ελλήνων με τον Δευκαλίωνα και την Πύρρα και αυτή του Χριστιανισμού με τον Νώε. Μπήκαν στον ρόλο του ναυπηγού και με τη βοήθεια της κ. Χρύσας Πολύζου, αρχιτέκτονα του σχολείου, κατασκεύασαν την κιβωτό, φροντίζοντας ώστε όλα τα ζώα να έχουν το απαραίτητο χώρο και καθορίζοντας χώρο για αποθήκες.

Έπειτα εστίασαν στον φόβο, ο οποίος σε συνδυασμό με την άγνοια των ανθρώπων, αποτελεί τη βασική αιτία για τη δημιουργία των μυθικών πλασμάτων. Έπαιξαν με τις σκιές τους βλέποντας πώς η σκιά κάνει ένα απλό πλάσμα να μετατρέπεται σε τέρας. Με τη βοήθεια της παιδοψυχολόγου, κ. Εβίτας Τσαγκαρλή, σκέφτηκαν πώς μπορούν να αντιμετωπίσουν τους φόβους τους. 

Η φυσικός του σχολείου, κ. Ελένη Βουκλουτζή, τους βοήθησε να ανακαλύψουν τις ιδιότητες του ήχου και να κατασκευάσουν κρόταλα, όμοια με αυτά που χρησιμοποίησε ο Ηρακλής για να διώξει τις Στυμφαλίδες όρνιθες.

Στο μάθημα της Ιστορίας, τα παιδιά μελέτησαν τις περιπέτειας του Θησέα από διάφορα λογοτεχνικά βιβλία. Έπειτα, κατάσκευσαν σε ομάδες τον λαβύρινθο του Μινώταυρου, χρησιμοποιώντας τουβλάκια Lego!

Στη συνέχεια παρακολούθησαν το πρόγραμμα "Ελληνική και Παγκόσμια Μυθολογία" στο Πάρκο Δεινοσαύρων. Περιηγήθηκαν στον λαβύρινθο, όπου είδαν σε φυσικό μέγεθος τα τεράστια μυθικά όντα και έμαθαν μέσα από τις δραστηριότητες πώς η φαντασία των ανθρώπων τα δημιούργησε.

Στο μάθημα των Εικαστικών με την καθοδήγηση της κυρίας Ιωάννας έφτιαξαν μακέτες. Αξιοποιώντας χάρτινα κουτιά από παπούτσια και πλαστελίνη, κατασκεύασαν τον Κέρβερο, τη Λερναία Ύδρα και άλλα διάσημα μυθικά τέρατα από τους άθλους του Ηρακλή!

Στο τέλος δημιούργησαν δικά τους βιβλία στα οποία παρουσιάζουν τα μυθικά πλάσματα αλλά και τα ζώα τα οποία θυμίζουν. Στο βιβλίο αυτό συγκέντρωσαν και αποτύπωσαν όλες τις γνώσεις που απέκτησαν για τα ζώα και τα... τέρατα της μυθολογίας!

Eξερευνούμε
Αξιολογούμε
Αλλάζουμε τη ζωή μας
Γνωρίζουμε τον κόσμο
Κατακτούμε τη γνώση
Διαφοροποιούμε τις μεθόδους μας
Αποδεχόμαστε τη διαφορετικότητα
Χτίζουμε τον κόσμο
της φαντασίας μας
Καλλιεργούμε
παιδεία
American Farm School on Facebook American Farm School on Youtube American Farm School on Flickr American Farm School on Instagram American Farm School on Linkedin
 
© 2017-23 American Farm School
X
Είστε απόφοιτος;
Κρατήστε επαφή!