ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ   /   Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση   /   Δημοτικό Σχολείο   /   Blog
Blog
Project Α' τάξης: Ασπρόμαυρη αποστολή: Φως και σκιά
08. 01. 2021

Μέρα και νύχτα, ήλιος, γη, πλανήτες, φως και σκιά… Όλες αυτές οι ενδιαφέρουσες έννοιες απασχόλησαν τα παιδιά της Α’ τάξης στο νέο τους project ‘Ασπρόμαυρη αποστολή’, το οποίο έφεραν εις πέραν μέσα από τη διαδικτυακή τους τάξη!

Όλα ξεκίνησαν με το μυστήριο της μέρας και της νύχτας, όπου τα παιδιά κλήθηκαν να σκεφτούν σχετικά με τις κινήσεις της γης γύρω από τον ήλιο και γύρω από τον εαυτό της και πώς επηρεάζουν την εναλλαγή της ημέρας και της νύχτας σε διαφορετικά χρονικά διαστήματα σε διαφορετικές χώρες του πλανήτη.

Αφού έλυσαν το μυστήριο του γιατί σε κάποιες χώρες είναι μέρα και σε άλλες είναι νύχτα, αποφάσισαν να δείξουν με τους δικούς τους πρωτότυπους τρόπους στους συμμαθητές τους τις κινήσεις της γης που εξηγούν επιστημονικά αυτή την εναλλαγή. Οι παρουσιάσεις ήταν άκρως διασκεδαστικές!

Έπειτα τα παιδιά ασχολήθηκαν με τις δραστηριότητες που κάνουμε την ημέρα και τη νύχτα, για να μπορέσουν έτσι να συνδέσουν τα όσα έμαθαν με την καθημερινή τους ζωή, μέσα από ένα παιχνίδι παντομίμας.

Το φως και η σκιά ήταν οι έννοιες που απασχόλησαν στη συνέχεια τους μαθητές και τις μαθήτριες της Α’ τάξης. Πώς δημιουργούνται οι σκιές; Τι χρειάζεται να υπάρχει απαραίτητα, για να δημιουργηθεί μια σκιά; Γιατί είναι άλλοτε μεγαλύτερες και άλλοτε μικρότερες; Αυτά και άλλα παρόμοια ερωτήματα τους απασχόλησαν και τελικά κατάφεραν να λύσουν και αυτό το μυστήριο, αφού έγιναν ντετέκτιβ σκιών στα σπίτια τους και εντόπισαν σκιές εκεί που υπάρχουν και δεν υπάρχουν!

Βοηθός τους στην αναζήτηση και ο Καραγκιόζης, που δεν θα υπήρχε, αν δεν υπήρχε το φως και η σκιά! Με τη βοήθεια της κυρίας Φωτεινής Τράκα, υπεύθυνης της βιβλιοθήκης της Σχολής, τα παιδιά γνώρισαν το θέατρο σκιών, την ιστορία του, καθώς και τους ήρωές του.

Ύστερα εμπνεύστηκαν από όλα αυτά που έμαθαν, ώστε τελικά να φτιάξουν και εκείνα τους δικούς τους αυτοσχέδιους προτζέκτορες, παίζοντας με το φως και τη σκιά και την προβολή αντικειμένων σε λευκές επιφάνειες. Οι προβολές ενθουσίασαν όλους, μικρούς και μεγάλους!

Η ασπρόμαυρη αποστολή είχε μόλις στεφθεί με απόλυτη επιτυχία!

Eξερευνούμε
Αξιολογούμε
Αλλάζουμε τη ζωή μας
Γνωρίζουμε τον κόσμο
Κατακτούμε τη γνώση
Διαφοροποιούμε τις μεθόδους μας
Αποδεχόμαστε τη διαφορετικότητα
Χτίζουμε τον κόσμο
της φαντασίας μας
Καλλιεργούμε
παιδεία
American Farm School on Facebook American Farm School on Youtube American Farm School on Flickr American Farm School on Instagram American Farm School on Linkedin
 
© 2017-23 American Farm School
X
Είστε απόφοιτος;
Κρατήστε επαφή!