ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ   /   Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση   /   Δημοτικό Σχολείο   /   Blog
Blog
Project Γ' τάξης: Στη γειτονιά του Ολύμπου
08. 11. 2019

Στο πλαίσιο του μαθήματος της Ιστορίας και την εισαγωγή στην ελληνική μυθολογία με τους θεούς και τις θεές του Ολύμπου, η Γ' τάξη υλοποίησε το project "Στη γειτονιά του Ολύμπου".

Τα παιδιά αρχικά ξεκίνησαν με το δικό τους σπίτι και τη γειτονιά τους, πραγματοποιώντας σύντομες παρουσιάσεις μέσα στην τάξη. Ζωγράφισαν τους χώρους του σπιτιού τους και με τη βοήθεια των iPads και των εφαρμογών Google Maps και Google Earth αναζήτησαν τη γειτονιά τους και παρουσίασαν τα διάφορα μέρη της. Έτσι, πέρα από την ανάπτυξη του προφορικού τους λόγου, τα παιδιά εξασκήθηκαν και στην ανάγνωση των χαρτών.

Αξιοποιώντας τις γνώσεις τους πάνω στον μύθο της Αμάλθειας που ανέθρεψε τον Δία, τα παιδιά κατασκεύασαν το κέρας της Αμάλθειας στα Εικαστικά. Χρησιμοποίησαν πηλό και πλαστελίνη και το γέμισαν με πολύτιμα για την υγεία φρούτα και λαχανικά!

Παράλληλα, γνώρισαν τις ονομασίες των θεών και τις ιδιότητές τους στα Αγγλικά, μέσα από βίντεο, σταυρόλεξα και εκπαιδευτικές εφαρμογές. Στο τέλος, διάλεξαν έναν θεό ή μία θεά και τον παρουσίασαν, με μια ζωγραφιά και μερικές προτάσεις για να τους περιγράψουν.

Κατά τη μελέτη των θεών, τα παιδιά ασχολήθηκαν ιδιαίτερα με τη θεά Εστία. Παρατήρησαν εικόνες με το άγαλμά της, διάβασαν από βιβλίο της βιβλιοθήκης για την ιστορία της Εστίας και κατέγραψαν ομαδικά τις παρατηρήσεις τους. Έψαξαν σε ηλεκτρονικό λεξικό τη σημασία της λέξης "εστίας" στη σημερινή εποχή και ολοκλήρωσαν την περιγραφή της θεάς με ένα συνολικό κολάζ!

Η επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο ενίσχυσε τη συνεργασία των παιδιών στην αναζήτηση πληροφοριών για την Κοσμογονία, τους θεούς του Ολύμπου και άλλα σημαντικά πρόσωπα της μυθολογίας όπως ο Ηρακλής. Ακολουθώντας το εκπαιδευτικό πρόγραμμα "Θεοί και ήρωες", τα παιδιά παρατήρησαν συγκεκριμένα εκθέματα και συμπλήρωσαν φύλλα εργασίας, ενώ στο τέλος δημιούργησαν τις δικές τους αφίσες!

Για να ευαισθητοποιηθούν σε ζητήματα επιβάρυνσης του περιβάλλοντος από τη χρήση των οικιακών συσκευών, έγινε μια συζήτηση για την ενέργεια που ξοδεύεται σε ένα σπίτι και τι μπορεί να γίνει ώστε να μειωθούν οι επιπτώσεις στο περιβάλλον. Γνώρισαν τι είναι ένα οικολογικό σπίτι και τι μπορούν να αλλάξουν στο δικό τους σπίτι ώστε να γίνει οικολογικό. Παρατηρώντας το κόμικ "Green Homes" του Tom Gauld, κάθε ομάδα ζωγράφισε ένα "πράσινο" σπίτι και κατέγραψε προτάσεις για το δικό της "πράσινο" σπίτι! Έπειτα, μέσω της εφαρμογής Book Creator δημιούργησαν μικρά ηλεκτρονικά βιβλία για τα πράσινα σπίτια!

Σε συνέχεια της μελέτης των σπιτιών, η αρχιτέκτονας κα. Χρύσα Πολύζου επισκέφθηκε τη Γ' τάξη και ενημέρωσε τα παιδιά για τον τρόπο και τα στάδια κατασκευής ενός σπιτιού. Έμαθαν ποιοι επαγγελματίες συνεργάζονται για να φτιαχτεί ένα σπίτι από την αρχή μέχρι το τέλος, καθώς και τις διαφορές στην κατασκευή σπιτιών σε διάφορα μέρη του κόσμου.

Με αφορμή διάσημα σπίτια από κλασικά παραμύθια, τα παιδιά ασχολήθηκαν στα Εικαστικά με σπίτια γνωστών ηρώων. Σε ομάδες και με τη χρήση ανακυκλώσιμων υλικών κατασκεύασαν τα σπίτια από τα 3 γουρουνάκια και το ζαχαρόσπιτο από το παραμύθι "Χάνσελ και Γκρέτελ". Με πολλή φαντασία δημιούργησαν σπίτι από άχυρα, ξύλα, τούβλα αλλά και "ζαχαρωτά"!

Στο τέλος, σε ζευγάρια κατασκεύασαν τη γειτονιά των θεών του Ολύμπου, με την τεχνική του κολάζ. Έφτιαξαν τα σπίτια για τους θεούς και τις θεές με βάση τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους. Η γειτονιά του Ολύμπου ολοκληρώθηκε!

Eξερευνούμε
Αξιολογούμε
Αλλάζουμε τη ζωή μας
Γνωρίζουμε τον κόσμο
Κατακτούμε τη γνώση
Διαφοροποιούμε τις μεθόδους μας
Αποδεχόμαστε τη διαφορετικότητα
Χτίζουμε τον κόσμο
της φαντασίας μας
Καλλιεργούμε
παιδεία
American Farm School on Facebook American Farm School on Youtube American Farm School on Flickr American Farm School on Instagram American Farm School on Linkedin
 
© 2017-23 American Farm School
X
Είστε απόφοιτος;
Κρατήστε επαφή!