ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ   /   Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση   /   Δημοτικό Σχολείο   /   Blog
Blog
Project Ε΄ Τάξης: Πηγές Ενέργειας...Πηγές Ζωής !
18. 10. 2020

Ενέργεια. Αυτή η θεμελιώδης έννοια της Φυσικής, χωρίς την οποία, καμία αλλαγή δε συμβαίνει στον φυσικό κόσμο,  ήταν ο βασικός πυρήνας της 1ης θεματικής ενότητας με την οποία ασχολήθηκαν οι μαθητές και οι μαθήτριες της Ε’ Δημοτικού.

Τα παιδιά, αφού γνώρισαν τις διαφορετικές μορφές ενέργειας που μπορεί να συναντήσουμε, ήρθαν σε επαφή με τις πηγές της και μέσα από ένα παιχνίδι εντοπισμού, έγιναν «ντεντέκτιβ ενέργειας». Κι επειδή η ενέργεια … έχει ήχο, πραγματοποίησαν έναν ηχοπερίπατο στο μάθημα της Μουσικής στο οποίο κατέγραψαν ήχους της φύσης, αλλά και των μηχανών.

 

 

Όλες οι πηγές απελευθερώνουν ενέργεια, δεν έχουν όμως τις ίδιες επιπτώσεις στο περιβάλλον. Μέσα από αυθεντικά κείμενα στο μάθημα της Γλώσσας, τα παιδιά προβληματίστηκαν για τη χρήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και το πρόβλημα της ρύπανσης του περιβάλλοντος. Δεν έμειναν όμως μόνο στη θεωρία, πέρασαν και στην πράξη. Σε συνεργασία με τη STEMcoordinator κατασκεύασαν τους ηλιακούς φούρνους, μια αυτοσχέδια συσκευή, που εκμεταλλεύεται την πιο σημαντική πηγή ενέργειας, τον ήλιο.

Ταυτόχρονα, οι μαθητές και οι μαθήτριες ευαισθητοποιήθηκαν γύρω από το πρόβλημα της σπατάλης ενεργειακών πόρων και την ανάγκη εξοικονόμησης ενέργειας και δημιούργησαν πανέξυπνα επιτραπέζια παιχνίδια για να αφυπνίσουν και τα υπόλοιπα μέλη της σχολικής κοινότητας.

Στο μάθημα του «Ψηφιακού Πολίτη», μελετήσαμε την τάση του Internet of Things. Τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να μάθουν για τη θετική επίδραση που αυτό έχει, όχι μόνο στην οικονομία , αλλά και στην εξοικονόμηση ενέργειας. Μελέτησαν την ιδέα των «έξυπνων πόλεων» και σε συνεργασία με την υπεύθυνη Παιδικής Αρχιτεκτονικής ανασχεδίασαν το ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης, ώστε να ακολουθήσει κι αυτό την ίδια τάση.

Τέλος, στο μάθημα των Αγγλικών ασχολήθηκαν με τη διατροφή ως πηγή ενέργειας για τον άνθρωπο.

Space Food, Health and Nutrition was the focus of our first cross-curriculum experiential activities. Students were launched into space and tried to walk a mile in astronauts’ shoes. They found out more about eating in space and space food. They were eager to become nutritionists so as to ensure astronauts' health regimen! Research was conducted and balanced daily diet guidelines recommended!

  

Eξερευνούμε
Αξιολογούμε
Αλλάζουμε τη ζωή μας
Γνωρίζουμε τον κόσμο
Κατακτούμε τη γνώση
Διαφοροποιούμε τις μεθόδους μας
Αποδεχόμαστε τη διαφορετικότητα
Χτίζουμε τον κόσμο
της φαντασίας μας
Καλλιεργούμε
παιδεία
American Farm School on Facebook American Farm School on Youtube American Farm School on Flickr American Farm School on Instagram American Farm School on Linkedin
 
© 2017-23 American Farm School
X
Είστε απόφοιτος;
Κρατήστε επαφή!