ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ   /   Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση   /   Δημοτικό Σχολείο   /   Blog
Blog
Project ΣΤ' τάξης: Ψηφιακός Πολίτης
25. 02. 2020

Οι μαθητές και οι μαθήτριες της ΣΤ' τάξης συμμετείχαν στο project"Ψηφιακός Πολίτης", το οποίο πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των μαθημάτων του Ψηφιακού Πολίτη που έχει ξεκινήσει φέτος στο σχολείο μας και σκοπό έχει να κάνει τα παιδιά υπεύθυνους και ασφαλείς χρήστες της τεχνολογίας.

Αρχικά τα παιδιά, ως τα μεγαλύτερα του σχολείου, κλήθηκαν να δημιουργήσουν έναν εικονογραφημένο Οδηγό Ορθής Χρήσης των iPadsκαι του Διαδικτύου. Αποδέκτες του Οδηγού τα παιδιά της Β' τάξης που μόλις άρχισαν να χρησιμοποιούν τα iPadsτους και σίγουρα δεν έχουν την εμπειρία που απαιτείται!

                                     

 

Στη συνέχεια οι μαθητές και οι μαθήτριες, μελετώντας ένα κείμενο κατευθυντικού λόγου, ήρθαν σε επαφή με τη γνωστή εκπαιδευτικη εφαρμογή Kahoot και κλήθηκαν να δημιουργήσουν τα δικά τους κουίζ, επιστρατεύοντας τις γενικές τους γνώσεις.

Επειδή, όμως, το Διαδίκτυο αποτελεί πια μέρος της καθημερινότητάς μας πρέπει και να γνωρίζουμε πώς να προστατέψουμε τον εαυτό μας από την υπερέκθεση σε αυτό. Στην κατανόηση αυτού του ζητήματος μας βοήθησε η κ. Δαμιάνα Κουτσομίχα, Διευθύντρια της βιβλιοθήκης "Δημήτρης & Αλίκη Περρωτής", η οποία σε μια πολύ ενδιαφέρουσα διαδραστική παρουσίαση έφερε τα παιδιά σε επαφή με την έννοια του Ψηφιακού Αποτυπώματος και με τον τρόπο που ο καθένας και η καθεμία από εμάς δημιουργεί το δικό του αποτύπωμα, τις επιπτώσεις που αυτό μπορεί να έχει στη μετέπειτα ζωή μας και το πόσο σημαντικό είναι να δημιουργήσουμε υπεύθυνη και όχι φοβική στάση απέναντι σε αυτό.

                                      

Από την άλλη πλευρά η έννοια της ψηφιακότητας δεν αφορά μόνο τους υπολογιστές, το Διαδίκτυο και τα κοινωνικά δίκτυα. Για να γίνει αυτό αντιληπτό από τους μαθητές και τις μαθήτριες οργανώθηκε ένα εργαστήριο ρομποτικής. Εκεί τα παιδιά της ΣΤ΄τάξης ήρθαν σε επαφή με τους μαθητές και τις μαθήτριες του club Ρομποτικής του Λυκείου. Τα παιδιά του Λυκείου, σε ρόλο δασκάλου, έφεραν σε επαφή τα μικρότερα παιδιά με τη χρησιμότητα των ρομπότ, με τη σχέση τους με την τεχνολογία και εντέλει με τον προγραμματισμό τους. Ήταν μια μοναδική εμπειρία για μικρά και μεγάλα παιδιά!

                                         

  

Ένα ακόμη θέμα που θίχτηκε στο πλαίσιο του project ήταν αυτό του εθισμού. Αφού έγινε συζήτηση σχετικά με την έννοια του εθισμού στις ηλεκτρονικές συσκευές και τις επιπτώσεις τους, οι μαθητές και οι μαθήτριες σε ομάδες κλήθηκαν να καταγράψουν τις ώρες που περνούν μπροστά από μια ηλεκτρονική συσκευή, να αξιολογήσουν αν είναι πολλές οι λίγες και να σκεφτούν εναλλακτικές δραστηριότητες, που μπορούν να κάνουν στον ελεύθερό τους χρόνο.

Στο πλαίσιο τoυ μαθήματος της Πληροφορικής οι μαθητές και οι μαθήτριες με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου συζήτησαν για την εξάρτηση από το Διαδίκτυο και για την ασφαλή πλοήγηση. Στο πλαίσιο του μαθήματος των Αγγλικών, έχοντας αποκτήσει τόσες πολλές γνώσεις, συμπλήρωσαν ένα κουίζ, ώστε να διαπιστώσουν κατά πόσο είναι υπεύθυνοι ψηφιακοί πολίτες και πώς μπορούν να βελτιωθούν ακόμα περισσότερο.

Τέλος, στην προσπάθεια να αποτελέσει το Διαδίκτυο μια ασφαλή και αξιόπιστη πηγή πληροφοριών οι μαθητές και οι μαθήτριες ετοίμασαν μια συνθετική επιστημονική εργασία για το μάθημα της Ιστορίας με θέμα τους Φιλέλληνες, αφού πρώτα η κ. Δαμιάνα Κουτσομίχα παρουσίασε στα παιδιά τα "μυστικά" της ορθής αναζήτησης, ώστε να είναι βέβαια πως έχουν επιλέξει τις σωστές και ιστορικά τεκμηριωμένες πληροφορίες για την εργασία τους.

Ευχαριστούμε όλους όσοι μας βοήθησαν στην υλοποίηση αυτού του Project και ευχόμαστε να αποτέλεσε την αρχή για τη διαμόρφωση των αυριανών ψηφιακών πολιτών!

Eξερευνούμε
Αξιολογούμε
Αλλάζουμε τη ζωή μας
Γνωρίζουμε τον κόσμο
Κατακτούμε τη γνώση
Διαφοροποιούμε τις μεθόδους μας
Αποδεχόμαστε τη διαφορετικότητα
Χτίζουμε τον κόσμο
της φαντασίας μας
Καλλιεργούμε
παιδεία
American Farm School on Facebook American Farm School on Youtube American Farm School on Flickr American Farm School on Instagram American Farm School on Linkedin
 
© 2017-23 American Farm School
X
Είστε απόφοιτος;
Κρατήστε επαφή!