ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ   /   Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση   /   Δημοτικό Σχολείο   /   Blog
Blog
Project Ε' τάξης: Πηγές Ενέργειας... Πηγές Ζωής!
18. 10. 2019

Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Ε' ασχολήθηκαν με τη θεματική ενότητα "Πήγες Ενέργειας... Πήγες Ζωής!"'. Αρχικά, μελέτησαν αυθεντικά κείμενα σχετικά με τον ρόλο των στοιχείων της φύσης σε όλες τις πτυχές της ζωής. Ανακάλυψαν το πώς αυτά επηρεάζουν τις ενέργειες και τη δράση τους, αλλά και πώς επηρεάζονται από αυτή.

Στο μάθημα των Φυσικών Επιστημών, ασχολήθηκαν μέσα από έρευνα αλλά και πειράματα με τη σημασία της ενέργειας για τη ζωή μας. Έμαθαν για τις μορφές ενέργειας που υπάρχουν, τους τρόπους αποθήκευσης και αξιοποίησής τους από τον άνθρωπο αλλά και τους υπόλοιπους οργανισμούς, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στις ανανεώσιμες πήγες ενέργειας για τις οποίες το κάθε παιδί έφτιαξε μια παρουσίαση, μέσα από την οποία ενημέρωσε τους συμμαθητές του σχετικά με τη σημασία επιλογής των συγκεκριμένων μορφών ενέργειας.

Στο ίδιο πλαίσιο ενημερώθηκαν μέσα από άρθρα στο διαδίκτυο σχετικά με μεθόδους αξιοποίησης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπως αυτή γίνεται στα Net Zero homes- eco friendly houses. Έπειτα, σε συνεργασία με την αρχιτέκτονα της Σχολής, κ. Χρύσα Πολύζου, έφτιαξαν σε ομάδες τα δικά τους φιλικά προς το περιβάλλον σπίτια, αξιοποιώντας παράλληλα και τις γνώσεις που απέκτησαν στο μάθημα της γεωγραφίας σχετικά με τον προσανατολισμό, για να αξιοποιήσουν στον μέγιστο βαθμό τα στοιχεία της φύσης.

Μια απλή κατασκευή τους βοήθησε πολύ να καταλάβουν πόσο εύκολο και χρήσιμο είναι να προσπαθήσουμε, όσο μπορούμε, να αξιοποιήσουμε τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Οι δικοί τους ηλιακοί φούρνοι, επαναχρησιμοποιώντας υλικά που θα πετούσαμε τους έλυσαν τα χέρια στο πρόβλημα του "κρύου τοστ".

Αναφερόμενοι στην ενέργεια και τις αποθήκες της στον ανθρώπινο οργανισμό σαν ουσιαστικές πήγες ζωής, μελέτησαν το πεπτικό σύστημα του ανθρώπου, την πορεία της τροφής, της πηγής χημικής ενέργειας, και σε συνεργασία με τη διατροφολόγο της Σχολής Κ. Δάφνη Νταλάπα, ερεύνησαν βιωματικά το πώς η τροφή περνάει μέσα από τα όργανα και μεταφέρει θρεπτικές ουσίες στον οργανισμό μας.

Μέσα από μια καμπάνια με θέματα περιβάλλοντος και της προστασίας του, τα παιδιά σε ομάδες δημιούργησαν ηλεκτρονικά αφίσες προκειμένου να ευαισθητοποιήσουν το κοινό σε πληθώρα περιβαλλοντικών ζητημάτων.

Στο μάθημα των Αγγλικών τα παιδιά κατανόησαν όρους σχετικά με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ενώ μέσα από την αξιοποίηση φαινομενικά "άχρηστων" υλικών έφτιαξαν τον δικό τους κήπο, τον όποιο ανέλαβαν να φροντίζουν και να περιποιούνται! Παράλληλα κατανόησαν τη σημάδια της επαναχρησιμοποίησης υλικών σαν τη βάση για την λειτουργία της ανακύκλωσης, η οποία αποσκοπεί στη μείωση της αλόγιστης κατανάλωσης ενέργειας!

Τέλος, μέσα από το πρόγραμμα του Ψηφιακού Πολίτη, τα παιδιά αναζήτησαν πληροφορίες για τις τεχνολογικές πόλεις του μέλλοντος! Μίλησαν για το φαινόμενο Internet Of Things και τις βελτιώσεις που θα φέρει στην καθημερινότητα. Ερεύνησαν τα θετικά στο κομμάτι της οικονομίας και της σωστής αξιοποίησης της ενέργειας.

Eξερευνούμε
Αξιολογούμε
Αλλάζουμε τη ζωή μας
Γνωρίζουμε τον κόσμο
Κατακτούμε τη γνώση
Διαφοροποιούμε τις μεθόδους μας
Αποδεχόμαστε τη διαφορετικότητα
Χτίζουμε τον κόσμο
της φαντασίας μας
Καλλιεργούμε
παιδεία
American Farm School on Facebook American Farm School on Youtube American Farm School on Flickr American Farm School on Instagram American Farm School on Linkedin
 
© 2017-23 American Farm School
X
Είστε απόφοιτος;
Κρατήστε επαφή!