ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ   /   Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση   /   Δημοτικό Σχολείο   /   Blog
Blog
Project Β' τάξης: Μικροί δημοσιογράφοι εν δράσει!
07. 04. 2022

Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Β’ τάξης, εξερεύνησαν τον χώρο της δημοσιογραφίας και ανέλαβαν δράση!

Τι είναι η εφημερίδα και πόση δουλειά χρειάζεται μέχρι να λάβουμε τις ειδήσεις; Πώς δομείται σωστά ένα εξώφυλλο, πώς φτιάχνεται ένας επιτυχημένος τίτλος και πόσο δύσκολο είναι να γραφεί ένα άρθρο; Όλα αυτά και πολλά ακόμη ερωτήματα, αποφάσισαν να ερευνήσουν οι μικροί δημοσιογράφοι του δημοτικού σχολείου της Αμερικάνικης Γεωργικής Σχολής, μέσα από δράσεις που πραγματοποίησαν με την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών τους.

Τα παιδιά ασχολήθηκαν εξαρχής με πληροφοριακά κείμενα και άρθρα, μέσω των οποίων έμαθαν να εντοπίζουν και να ξεχωρίζουν τα βασικά χαρακτηριστικά και τη δομή μιας εφημερίδας. Περιηγήθηκαν σε παιδικές ηλεκτρονικές εφημερίδες, εξασκήθηκαν στη σωστή σύνθεση τίτλων και πληροφορήθηκαν νέες ειδήσεις και ενδιαφέροντα γεγονότα. Έπειτα, έγραψαν το δικό τους άρθρο, παρουσιάζοντας το μίνι μουσείο που είχαν φτιάξει στην προηγούμενη θεματική τους ενότητα.

Γνώρισαν την ιστορία της τυπογραφίας και σε συνεργασία με την κα Χρύσα Πολύζου, έστησαν το δικό τους τυπογραφείο, όπου σε ομάδες ανέλαβαν να φτιάξουν τυπώματα χρησιμοποιώντας ανακυκλώσιμα υλικά.

Στην πορεία, επισκέφτηκαν το Καλλιτεχνικό Βιβλιοδετείο Θεσσαλονίκης, όπου ξεναγήθηκαν στον χώρο και κατάφεραν να κάνουν το δικό τους σημειωματάριο, με βελόνα και κλωστή!

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα παιδικού βιβλίου, επέλεξαν τα αγαπημένα τους βιβλία και ετοίμασαν εντυπωσιακές βιβλιοπαρουσιάσεις.

Η κα Στεφανία, μίλησε στους μαθητές και στις μαθήτριες για την ανακύκλωση του χαρτιού! Με τη βοήθειά της, τα παιδιά έκοψαν παλιές εφημερίδες σε μικρά κομματάκια, τα οποία στην πορεία μετέτρεψαν σε νέο ανακυκλώσιμο χαρτί.

Στα Εικαστικά, η κα Ιωάννα έδειξε στους μικρούς δημοσιογράφους την τεχνική του κολλάζ, δημιουργώντας φιγούρες ζώων με φύλλα από εφημερίδες.

Η φαντασία των παιδιών όμως δε σταμάτησε εκεί. Σκέφτηκαν έτσι να κατασκευάσουν από το μηδέν τις δικές τους κούκλες, αξιοποιώντας παλιές εφημερίδες και λίγη χαρτοταινία. Τα αποτελέσματα υπήρξαν εντυπωσιακά!

Η θεματική ενότητα έκλεισε με μια συνέντευξη από τον διευθυντή του σχολείου κου Τάσου Παπαναστασίου. Τα παιδιά, έχοντας προηγουμένως δουλέψει κείμενα συνεντεύξεων, σκέφτηκαν και έγραψαν ερωτήσεις τις οποίες απηύθυναν με χαρά στον διευθυντή τους, καταγράφοντας προσεκτικά τις απαντήσεις του.

Eξερευνούμε
Αξιολογούμε
Αλλάζουμε τη ζωή μας
Γνωρίζουμε τον κόσμο
Κατακτούμε τη γνώση
Διαφοροποιούμε τις μεθόδους μας
Αποδεχόμαστε τη διαφορετικότητα
Χτίζουμε τον κόσμο
της φαντασίας μας
Καλλιεργούμε
παιδεία
American Farm School on Facebook American Farm School on Youtube American Farm School on Flickr American Farm School on Instagram American Farm School on Linkedin
 
© 2017-23 American Farm School
X
Είστε απόφοιτος;
Κρατήστε επαφή!