- Γιατί υπάρχουν λευκά και κόκκινα κρασιά;
- Γιατί τα μπουκάλια στις κάβες πρέπει να μπαίνουν σε πλαγιαστή θέση;
- Γιατί τα ποτήρια για τα κόκκινα κρασιά έχουν μεγαλύτερο άνοιγμα;
Αυτές και άλλες πολλές απορίες είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε και να λύσουμε κατά την επίσκεψη στο Κτήμα Γεροβασιλείου και το Μουσείο Οίνου που πραγματοποίησε η Ε’ Δημοτικού στο πλαίσιο του βιωματικού προγράμματος «Παραγωγή και Κατανάλωση». Μέσα από την ξενάγηση στις αίθουσες του Μουσείου παρακολουθήσαμε ολόκληρη την παραγωγική διαδικασία από την καλλιέργεια των αμπελιών μέχρι την εμφιάλωση και το σερβίρισμα του κρασιού. Κρασιά βέβαια δεν δοκιμάσαμε γιατί δεν το επιτρέπει η ηλικία μας, είχαμε όμως τη δυνατότητα να δούμε την εντυπωσιακή συλλογή με τα αμέτρητα ανοιχτήρια και να σχεδιάσουμε τα δικά μας ανοιχτήρια που – ποιος ξέρει – μπορεί και να βρουν τη θέση τους σε μια μελλοντική έκθεση στο Μουσείο.
Παράλληλα, στην τάξη είχαμε την ευκαιρία να δούμε εικόνες από παράξενα οινοποιεία σε όλον τον κόσμο, αλλά και να παίξουμε μαθηματικά παιχνίδια σχετικά με την παραγωγή του κρασιού.