ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ   /   Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση   /   Δημοτικό Σχολείο   /   Blog
Blog
Μικροί αρχαιολόγοι εν δράσει!!!
29. 01. 2018

Οι μαθητές και οι μαθήτριες  της Δ’ τάξης στο πλαίσιο του καινοτόμου βιωματικού προγράμματος ‘Αστική Ανάπτυξη’ έγιναν για λίγο μικροί αρχαιολόγοι με τη βοήθεια της κας Χρύσας Πολύζου, αρχιτέκτονα του σχολείου! Σε σύνδεση με το μάθημα της Ιστορίας, μεταφέρθηκαν για λίγο στην Αρχαϊκή εποχή και χρωμάτισαν αγγεία μελανόμορφου και ερυθρόμορφου ρυθμού. Ο στόχος ήταν αυτά να αποτελέσουν το αντικείμενο της αρχαιολογικής τους έρευνας.

Έτσι στο δεύτερο κομμάτι της έρευνας ακολούθησε η ανασκαφή για την εξεύρεση των αγγείων. Σε συνεργασία με την κα Πολύζου κατευθύνθηκαν στον λαχανόκηπο, όπου ο χώρος του freeplay είχε μεταμορφωθεί σε πραγματικό χώρο ανασκαφικής έρευνας. Χωρισμένοι σε ομάδες αναζήτησαν τα «κρυμμένα» κομμάτια των αγγείων. Κάποιοι στην ομάδα έσκαβαν, κάποιοι φωτογράφιζαν και κάποιοι κατέγραφαν και σχεδίαζαν τα ευρήματα. Αφού συγκέντρωσαν όσα περισσότερα κομμάτια αγγείων μπορούσαν, συνέχισαν τοποθετώντας τα πολύ προσεκτικά σε ειδικά σακουλάκια, ολοκληρώνοντας έτσι και το δεύτερο στάδιο της ανασκαφής μας. 

Στο τρίτο κομμάτι ακολούθησε η συντήρηση των αγγείων. Τα παιδιά χωρίστηκαν πάλι στις ομάδες τους, πήραν πολύ προσεκτικά τα ευρήματά τους και έκαναν το τελικό καθάρισμα. Έπειτα, προσπάθησαν να τα συναρμολογήσουν χρησιμοποιώντας χαρτοταινία για αρχή και στη συνέχεια πάρα πολύ προσεκτικά κόλλα. Όπως ήταν αναμενόμενο κάποια κομμάτια έλειπαν, τα οποία αντικατέστησαν ‘γεμίζοντας’ τα κενά με πηλό, για να έρθουν τα αγγεία και πάλι στην αρχική τους μορφή. Σαν γνήσιοι αρχαιολόγοι, τα παιδιά έκαναν τον απολογισμό τους, έλεγξαν τις καταγραφές τους και απόλαυσαν το τελικό στάδιο της ανασκαφικής έρευνας, τη συντήρηση των αγγείων, που θα αποτελέσουν στη συνέχεια και αντικείμενο έκθεσης του «αρχαιολογικού μουσείου της Δ’ τάξης»!

 

Eξερευνούμε
Αξιολογούμε
Αλλάζουμε τη ζωή μας
Γνωρίζουμε τον κόσμο
Κατακτούμε τη γνώση
Διαφοροποιούμε τις μεθόδους μας
Αποδεχόμαστε τη διαφορετικότητα
Χτίζουμε τον κόσμο
της φαντασίας μας
Καλλιεργούμε
παιδεία
American Farm School on Facebook American Farm School on Youtube American Farm School on Flickr American Farm School on Instagram American Farm School on Linkedin
 
© 2017-21 American Farm School
X
Είστε απόφοιτος;
Κρατήστε επαφή!